Lekérdezhető lesz a hazai járművek előélete

2019. január végétől elérhető lesz az úgynevezett jármű szolgáltatási platform. A rendszerben ingyen lekérdezhetőek a gépjárművek adatai.A Belügyminisztérium (BM) egyesítette a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Januártól rendszám alapján ingyenesen lekérdezhető lesz a kilométeróra állása, a jármű baleseti előélete, valamint elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is. Ez nagyon hasznos, mivel láthatóvá válnak az esetleges módosítások, átalakítások nyomai.

Jó hír, hogy szolgáltatáshoz mobiltelefonos applikáció is készül, ez még könnyebbé teszi a használatot. A fejlesztést bejelentő Dobrocsi Endre elmondta, hogy természetesen a tulajdonosok személyes adatai továbbra is titokban maradnak, vagyis csak a kiválasztott autó vagy motor előélete lesz lekérdezhető.


Senki sem szeretne egy "hamvaiból feltámasztott" motor tulajdonosa lenni.

A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti. Hasonló szolgáltatás eddig is rendelkezésre állt, de csak korlátozott számban és díjazás ellenében. A hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett informatikai rendszert január végétől vehetik igénybe a felhasználók.