Custom sarok: Rozsdaboglya by ERMI

A csendes kisvárosban élő fura motorépítő egy nap különös motorra bukkan a világhálón. Amikor megszerzi, még nem tudja, hogy rendkívüli események láncolatát indítja el. Az ócska vashalom furcsa álmok, hallucinációk során születik újjá. Arra, ami lesz belőle, senki nincs felkészülve. És feltűnik a félelmetes törpe...Három évvel ezelőtt
Eső veri az ablaktáblákat. A faágak horgas ujjakként karmolják az üveget, amely úgy csikorog, mint az e cikkel megkínzott Motorrevü-olvasók fogsora. Az Óriás Törpe kattint az egérrel ‒ üzenet elküldve.
Az erdő mélyén felpattan két hatalmas, sárga fénnyel világító kerek szem. Hátborzongató huhogás tölti be a levegőt. Az éjjeli bagoly* beleveti magát az erdő sötétjébe.A Földgolyó túloldalán, Pesthidegkúton egy családi házban pontban éjfélkor felébred ERMI, a Motorépítő. Zajt hall az ablak felől. A kert a telihold fényében fürdik, a fák árnyai mind mozdulatlanságba dermedő gnómok rajzolódnak a földre. A közeli ágon hatalmas bagoly ül, felborzolja tollait, elejti a csőrében tartott colos villáskulcsot, és belerepül a Holdba. ERMI háta mögött a monitor sercegni kezd és villódzva életre kel. Pedig be sincs dugva. A képernyőn üzenet jelenik meg: Önnek üzenete érkezett. Feladó: Az Óriás Törpe.
ERMI megtántorodik. Nem először kap levelet tőle. Maga elé képzeli Az Óriás Törpét. A felismeréstől földbe gyökeredzik a lába! Óriás Törpe... De hiszen az pont egy normál alkatot jelent!
Figyelmen kívül hagyva a konyhai mikróból suttogó hangot, megnyitja az üzenetet. Amúgy sem érti, mit mond a Hang, mert visszafelé beszél. A link egy honlapra és egy eladó motorra mutat. A konyhából újra hallatszik az idegenszerű, monoton gajdolás: gem ddev, gem ddev. ERMI végre megérti: Vedd meg, vedd meg.

A Vörös Szoba titka
A Vörös szoba közepén fekete szófa, rajta ERMI, a Motorépítő fekszik. A fél szemén fekete kötést viselő Doktor a szoba félhomályába húzódva ül, ERMI hipnózisban beszél. Rég eltemetett titkok, elfojtott emlékek...
‒ Rozsdaboglya ‒ mondja ERMI. A doktor jegyzetelni kezd.Megtudjuk, hogy ERMI szereti a Harley-Davidsonokat, különösen a történelmi típusokat, mint a Panhead, vagy a Shovel, de mint mondja, a Panheadek elég drágák. ERMI gyakran bolyong a neten, aukciós honlapokat látogat, keresgéli a felbukkanó kincseket, de talmi az, mi szemnek látható, ő nem csillogó vasak után kutat. Hát ez a motor sem éppen az. Hogy a négy fő elem ‒ Tűz, Víz, Föld, Levegő ‒ közül melyiknek esett áldozatul, azt ERMI hipnózisban sem árulja el, mi úgy sejtjük, hogy leginkább mindegyiknek. A Motorépítő elmondja, A hang a konyhában a mikróból parancsára vette a motort. Igaz, nem Panhead, nem is Shovel, hanem EVO. És van egy aprócska hibája. Még mielőtt az elemek lecsaptak volna rá, a motort valaki már átépítette, és ez a vonal nem tetszik ERMINEK. Egyáltalán nem.

A Fekete Barlang titka lakói
ERMI, a Motorépítő egy fekete barlangban áll, amely tulajdonképpen egy műhely. A sarkokban borzalmasan megcsonkított motorok, a falakon vaskampókon alkatrészek lógnak. A kazánban tombol a tűz. A falból kilép egy bohóc fekete szakállal, fekete keretes szemüveggel és egy scramblracer-trackert rajzol a levegőbe vörös krétával. ERMI tiltakozva felordít, a bohóc eltűnik a rajzzal együtt. A Motorépítő álmot lát... az ajtón bemotorozik egy kopasz, aranyfogú rendőr egy 1948-as panhead blokkos Police Harley-n. Merev, fekete váz, ezüstszürke fényezés, fekete felnik, magasra meredő lengőnyereg. És akkor ERMI már tudja... ilyesmit fog építeni a vásárolt EVO blokkos Harley-ből.


Hirtelen dörömbölés hallatszik a kazánból, az üvegablakon a lángok között Szakály Miki, a Repülőtervező, ERMI sorstársának arca tűnik fel. ERMI kinyitja a kazánt, Szakály Miki kilép, kicsit füstöl, hóna alatt motoralkatrészek, és pont egy olyan szélesen ívelt sárvédő, amilyet ERMI az imént látott a Police Harley-n. De a színe, az az égett fém szín... ERMI kikapja a kezéből, a külvilág megszűnik, csak a lángok pusztította fém létezik. ERMI barátjára néz, szemében a kazán tüze ragyog ‒ megvan az új terv. A forma marad az eredeti terv szerint, tehát a merev vázat imitáló softail váz, a lapos építés, az ívelt, méretes sárvédők, a lapos, széles kormány és a felmeredő tányér nyereg. De a matt ezüst-szürke fényezés már lángol ERMI képzeletében.


Tűz, jöjj velem ‒ Rozsdaboglya születése
Újra a Fekete Barlangban vagyunk. ERMI éppen Killer Bobbal egyeztet a motorépítés következő lépéseiről. Killer Bob arca egyszer csak megváltozik, és már mint Esztergályos Jozsó néz ERMI-re.
Elkezdődik a munka a Fekete Barlangban. A cél Rozsdaboglya megépítése. Vázáról ERMI eltávolít minden oda nem illő dolgot, ő gyári trehányságnak hívja ezeket. Igyekszik optikailag a lehető legjobban megközelíteni a korabeli Panheadek merev vázát, a motort elöl-hátul kb. 40 mm-rel leülteti. A 16 colos, feketére festett felnikbe fekete Shovel agyakat fűz fekete küllőkkel, a kormány helyére évtizeddel korábban szerzett széles-lapos kormányt helyez, a bal markolatra történelmi Lucas-szerű kapcsoló kerül. A két félből álló tank egy régi Shovelé, a tányérnyereg teljesen rugózatlan, a kipufogót ERMI maga gyártja le. A légszűrőházat Esztergályos Jozsó készíti, vizuálisan szándékosan kilóg a motor általános színvilágából. De milyen is ez az általános színvilág?


Emlékezzünk csak az előző jelenet záróképére a Fekete Barlangban, ERMI arca hogyan változott meg, meglátva a tűz emésztette sárvédőket. Ez a cél, hogy az egész motor úgy nézzen ki, mint amit a tűz pusztított, majd rozsda rágott. De nem is olyan egyszerű így felgyorsítani az időt. ERMI ott áll, a megoldhatatlan kérdéssel, nincs kihez fordulnia, sehol az Óriás Törpe, sehol egy bagoly, a konyhai mikró reménytelenül néma, démonoknak, szellemeknek nyomuk sincs, amikor kellenének.


ERMI kísérletezni kezd, olajjal kezeli, majd meggyújtja a felületeket, de elégedetlen az eredménnyel. Benzinnel hasonló a helyzet, a disznópörzsölő sem hozza a várt eredményt. Végül előkerül egy szekrényből Tuskó Lady, akinek egy félkarú tűzoltóőrnagy a szeretője. Tanácsuk végre hozza a kívánt hatást. ERMI nekünk is elárulja a titkot, amelyet nem adhatunk tovább, legalábbis ezt sugallja, ahogy a vaskampókra pillant. Egy feladat még hátra van. Bármilyen fura is, de ezt a kinézetet ERMI konzerválni akarja, bármilyen ellentmondásosnak hangzik is konzerválni egy hihetetlenül lepusztult állapotot. Hogy nehogy valami csoda folytán megszépüljön Rozsdaboglya ‒ a Tűzmotor ‒, a Motorépítő kétkomponensű matt lakkal kezeli a felületeket.


Optikailag összeállt tehát Rozsdaboglya, de hátra van még a motorblokk. ERMI szerint egy 1450-cm3-es EVO blokk meglehetősen unalmas darab, így hát belepiszkál kissé. Több közbülső állomás után a végleges állapot ez lesz: 107 köbinches blokk és dugók, 110-es Screamin' Eagle hengerfej, 11:1-es sűrítés, nagy emelésű, 640-es S&S vezérműtengelyek és S&S D karburátor, ahol a D jelentése: dragsterekbe való, szívótorok-átmérő 60 mm! Ehhez egy spéci levegőszűrő, és tuninggyújtás társul, az eredmény kb. 130 Lóerő és a démonok tudják, mekkora nyomaték. A normál EVO forgattyúsházhoz persze ekkora hengerek esetén hozzá kell nyúlni. Killer Bob/Esztergályos Jozsó ehhez egy célszerszámot mar, melyre a házat fel lehet fogatni, a munkát egy 1957-es TOS marógépen végzik el. Hogy ez az ipartörténeti vonatkozáson felül miért fontos, arról fogalmunk sincs, de ERMI nyomatékosan kéri, hogy említsük meg és közben Killer Bob/Esztergályos Jozsóra, majd a kampókra pillant. Tehát, 1957-es TOS...


Kimarják a forgattyúsházat a nagy átmérőjű hengerek illesztéséhez, de a vezérműtengelyek környékén is kell marni, mert a nagy emelés miatt azok sem tudnának elfordulni.
Végezetül előre kap még egy hatdugattyús nyergek szorításában élő 340-es féktárcsát, LED-es zárófényeket és indexeket, és ezzel meg is vannak.

Skizofrénia
Rozsdaboglya egy skizofrén motor. Kettős személyisége több ponton is kiütközik. Úgy néz ki, mintha tűz, víz, és hurrikán pusztította, majd földcsuszamlás áldozata lett volna, belül azonban high-tech tuningcuccok lapulnak, hogy kárhozatba vigyék, a démonok közé ragadják, aki gyanútlanul ráül. Normális gázkezelés mellett hangja is, viselkedése is elmegy, tökéletesen kezelhető, már-már barátságos. Igaz, gyanúsan rotyog, mint egy rajtban várakozó dragbike, és hirtelen gázra elszabadul a pokol, felordít, potyog a vakolat, hátulja keresztbe áll.
A bagoly rémülten felrebben, a Törpe Óriás, a szakállas, szemüveges bohóc, Killer Bob, Tuskó Lady és a Félkarú tűzoltó füleire tapasztja kezét. Hogy a konyhában a visszafelé beszélő mikró mond-e valamit, azt nem hallani. Elnyomja a tuningblokk démoni ordítása.
Képek: Mező János