Csökken a regadó, eltörlik a baleseti adót

Jó hír a gépjármű tulajdonosoknak eltörlik a baleseti adót, illetve a kétkerekű gazdik is örülhetnek, csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója is a tervezet szerint.


Eltörli a kormány a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások 30%-os baleseti adóját, amelyet eddig közvetlenül a gépjármű tulajdonosokra terheltek.
2019. január 1-jétől a kormány az új adócsomag értelmében eltörölné, pontosabban integrálná a baleseti adót a biztosítók által fizetett biztosítási adóba, személygépkocsik és motorkerékpárok esetén ez 20% lesz.
A baleseti adó eltörlése nem feltétlenül jelenti, azt, hogy a kötelező biztosítási díjak hirtelen jelentősen csökkennek majd: sok múlik majd azon, a versenyben mennyire tudják áthárítani a biztosítók a 20%-os kgfb-biztosítási adójukat az autósokra, motorosokra.

Az MGE már évek óta lobbizik azon, hogy a városi ingázásra alkalmas motorokat ne terheljék regsiztrációs adóval. Jelenleg kétszer annyi adót kell fizetni egy 250-es vagy 400-as robogó után, mint egy új gépkocsi esetében.
Egy 250-es motorra például 135 000 forintot kell fizetni, míg egy 120 lóerős új gépkocsira 65 000 forintot. Jó hír, hogy a javaslatban már nem csak az ingázó motorok, hanem a „a kis- és középkategóriás motorkerékpárok” szerepelnek. Lehetséges, hogy 500-600 köbcentis gépeket is érínheti a váltózás, így kedvezőbb áron lehetne ezeket a kétkerekűeket is megvenni.