Menetpróba: Yamaha X-Max 300

Nevet változtatott a Yamaha X-Max 250, 2017-től X-Max 300-nak hívják. Na de mégis, mit számít 43 cm3? Hát az az igazság, hogy nagyon is sokat. De a modellváltás bőven túlmutat egy kis lökettérfogat-növelésen.


Az X-Max 250 ugyan nem volt annyira sikeres, mint a 125 cm3-es testvér vagy a T-Max, 2005-ös bemutatása óta mégis közel 150 000 darab kelt el belőle. 2017-ben újabb esélyt kapott, és nagyobb, erősebb, extrább lett, mint valaha. Mindennek az oka az Euro4, de a Yamaha úgy döntött, túlmegy a törvényi kötelezőn, és az alapjaitól újratervezve rakta össze az X-Max 250 utódát, az X-Max 300-at.

Tévedés, hogy csak felfúrták, ez totál új blokk

Az új egyhengeres 1 mm-rel nagyobb furatot és 9,1 mm-rel hosszabb löketet kapott, ezzel 249-ről 292 cm3-re hízott a lökettérfogata. Mindehhez kettő helyett négy szelep jár mostantól. Az eredmény igencsak meggyőző, a csúcsteljesítmény 40%-kal lett nagyobb, ami ráadásul alacsonyabb fordulatszámon jelentkezik. Egészen pontosan 20 helyett 28 LE-t ad le az új blokk, és mindezt 7500 helyett már 7250 percenkénti fordulatszámnál. Hasonlóan változott a nyomaték is, amely 21 Nm-ről 29 Nm-re nőtt.


De mit is jelent ez az utcán? A Smart Key a zsebben, nyomás a központi zár gombjára, ezt követi az indítótárcsa elforgatása, majd az indítógomb a jobb markolaton. Az új Yamaha diszkrét hangon duruzsol, emlékeztetve bennünket, hogy átléptünk az Euro4 korszakba. A hang a gázadásra sem lesz tolakodó, inkább mélyen csendesen énekel, ahogy szivárgunk előre a lámpánál. Zöldet kapunk, kis gázadás, és máris 60-nal repesztünk. Újabb lámpa, újabb gázfröccs, talán kicsit nagyobb, mint az előbb. A nedves úton kb. 4000-nél megérkezik a nyomaték, ezzel meg is győződhetek az X-Max egyik újdonságáról: beavatkozik a kipörgésgátló. Nem állítható, viszont kikapcsolható. Ilyen viszonyok között azonban kár lenne. Szinte csak a műszerfalon felvillanó fény révén veszünk róla tudomást, no meg hogy nem riszálja be magát a motor.


A régi 250-esre sem volt panasz, de az új Yamaha X-Max 300 sokkal többre képes nála, akár lámpától rajtolásról, akár országúti motorozásról van szó. Gázadásra nincs lazsálás! Spontán, azonnal reagál, elfeledhetjük a CVT váltós robogók nyúlós indulását. Természetesen 179 kilójával nem szaggatja fel az aszfaltot (gondoljunk csak bele: az MT-03 a 321 cm3-jével 42 LE-t ad le miközben csupán 168 kg), de annak ellenére, hogy a Yamaha a sportrobogók közé sorolja az X-Maxot, itt nem ez a lényeg.

Stabil alapok

A 795 mm-es ülésmagasság leírva egyáltalán nem tűnik soknak. A nyereg azonban annyira szétterpeszti a combokat, hogy még a 180 cm-re nőtteknek is szembe kell nézniük a ténnyel, hogy nem fogják mindkét oldalon telitalppal érni a földet. Ezt azonban jól kompenzálja, hogy elképesztően könnyű egyensúlyozni vele. Mindez az újragondolt geometriának, és legfőképp a vadonatúj, az elődjénél 3 kg-mal könnyebb acélcső váznak köszönhető. A nagy hasmagasságnak hála padkára felállni nem gond. A külvárosi kátyúzott-javított utakra már túl feszes a futómű, de a macskaköves szakaszon is érezni a kormányon nemkívánatos rezgéseket, míg hátul ezt jól kompenzálja a kényelmes ülés.


Az igazi terep az X-Max 300 számára nem is itt, hanem a várostáblán kívül kezdődik. Itt bizonyíthat, hogy mennyivel többet ér, mint egy 125-ös. Nem gond a teherautók, buszok és hasonlók megelőzése, de az autópálya-tempó sem jelent számára problémát. A végsebesség éppen csak nem éri el a 150 km/h-t, érzésre a 28 LE-s motorból a lehető legtöbbet kihozták.

Stabil, egyszerűen kezelhető, és a Dunlop Scoot Smart abroncsokat mintha csak neki tervezték volna. Sportrobogósága a hibátlan aszfalton jön elő. Élmény vele minden kanyar, a középállványt csiszolva tudjuk dönteni, de csak hibátlan aszfalton. Nagyobb sebességnél rosszul reagál az útegyenetlenségekre, nincs mese, ott vissza kell venni a tempót.

A Yamaha X-MAX 300 Achilles-sarka a fékrendszere. A kategóriának megfelelő méretű fékrendszert kapta, azonban a kívánt fékhatás eléréséhez keményen rá kell markolni a karokra. Igazából ez csak a városban tűnik fel negatívumként. Az ABS kissé rusztikusan működik, többször is éreztem a hátsó abroncs rövid megcsúszását.

Prémiumkategória a középosztályban?

Minden precízen illeszkedik, olajozottan működik, semmi sem zörög. Beleköthetetlen a kidolgozottság. Robogónk fényezése Quasar Bronz ‒ nem egy szokványos robogószín, annyi szent. Létezik fehér és matt szürke is belőle, mindkettő nagyon elegáns és jól kiemeli a vadonatúj külsőt, amely mostantól jobban hasonlít a TMAX-éra. A világítás hátul és elöl is LED-es, aki meglátja ezeket a fényszórókat a tükrében, azonnal tudhatja, hogy az X-Max 300-zal nem szabad viccelni. Az ülés széles, vaskos, a deréktámasz nem engedi hátracsúszni a pilótát. Átlagos magassággal nagyon kényelmes az üléshelyzet, de túl alacsonyaknak magas, a túl magasaknak meg nem elég tágas, így Zsolti kollégánknak is beleütközött a térde a kormányba. A szélvédelem több mint elegendő, nagy tempónál nem elölről, hanem hátulról tol minket a menetszél. Az eső nem éri a lábat, és nagyszerű dolog, hogy az első idom két kinyúlása védi a kézfejeket is.

High-tech a műszerfal, a két mutatós műszer között mobilképernyőnyi LCD-t találunk, ami mindent tud, még olyan infókat is, hogy mikor jön el az olajcsere vagy a szíjcsere ideje, de a jegesedésre is figyelmeztet. De nem hiányzik a luxus kötelező kelléke, a Smart Key sem. Nagyon megkönnyíti az életet, hogy nem kell ide-oda kulcsot dugdosni, végigtapogatni a zsebeket, vagy az esőruha alatt kutatni utána. Ha nálunk az adóként szolgáló kulcstartó, az ülés, a kesztyűtartó, a tanksapka gombnyomásra nyílik-záródik. Imádom. Egyedül a pittyegés zavaró, amikor reteszelés nélkül egy lépésre eltávolodunk a Yamahától.

Nyissuk is fel az ülést, és lehet ámuldozni! Őrület, mekkora a csomagtér, két zárt sisak nevetve belefér, és még nyugodtan kitölthetjük kesztyűkkel, esőruhákkal, pótpulóverekkel a maradék helyeket. És még két használható méretű kesztyűtartó is van, a bal oldaliban 12 voltos csatlakozóval. Az extra hátsó dobozzal már világ körüli útra lehet indulni. Mindezek után nem is értem, hogy a rögzítőfék hogyan maradhatott le róla.

Az X-Max 300 business class vezetési élményt nyújt. Az elődnél erősebb, gyorsabb, kiegyensúlyozottabb, és még kevesebbet is eszik, óvatos gázkezeléssel akár 3 liter alá is levihető a fogyasztás. És az sem mellékes, hogy a TMAX-hoz képest fél áron van. Nagyon komoly értéket kapunk ennyi pénzért, de a sportrobogó címet azért hagyjuk meg a TMAX-nak.