Hibrid Indiából - TVS Zeppelin

A BMW indiai partnere, a TVS állt elő hibrid koncepciójával, de nem ez volt az egyetlen újdonság a standjukon.


A TVS gyárról eddig elsősorban a BMW-vel való együttműködése és a csinos kis sportmotorja kapcsán írtunk, ami szintén bajor alapokon nyugszik. Most azonban más területen villantottak egyet. Az új koncepciójuk TVS Zeppelin névre hallgat és pár éven belül akár gyártásba is kerülhet. A hibridségét tekintve hasonlóságot mutat az autóknál használt megoldással. A 220 cm3-es egyhengeres benzines blokk, ami 20 lóerő leadására képes önmagában nem váltaná meg a világot, ezért megfejelték a csomagot egy 1200V villanymotorral. A múlt héten Delhiben, az Auto Expon bemutatott motorjukról egyenlőre annyit lehet tudni, hogy a vízhűtéses benzines blokk új fejlesztés lesz, amit vélhetően más motorokhoz is felhasználnak majd. A hibrid technológia használatával lépéselőnybe akar kerülni riválisaival szemben a gyártó, de nem valami őrült innováció árán. Itt egy sokkal inkább kiegészítő szerepet játszó egységről lehet szó, ami nem őrült teljesítményéről fog megmaradni az emberekben. Az akkumulátor csomag (48V) terén is hasonló a helyzet, itt is érezhetően inkább az olcsón elérhető elemekből választottak komponenst.

Mindent egybevetve a becslések szerint akár a 130 km/h tempót is elérheti vagy meghaladhatja a Zeppelin. A képek alapján feltételezhető, hogy az első futómű a TVS Apache RR310-ből lesz majd átvéve.

De nem ez volt az egyetlen koncepció a TVS standján. A TVS Creon névre hallgató tisztán elektromos robogó is gyártásba kerülhet a következő években. A kis robeszról annyi infót tudunk egyenlőre, hogy 80 kilométer lesz a hatótávja, a elérhető legnagyobb tempó 60 km/h fölött lesz. Az akkumulátor 80%-os feltöltéséhez kevesebb mint egy órára lesz szükség.

Bonus tartalom, VR krosszozás, szintén a TVS jóvoltából:

Képek: TVS