Dakar 2018: 10. nap, Újabb dráma, a befutó előtt bukott és kiesett az összetettet addig vezető Van Beveren

Bukás, eltévedések és egy jól átalakult élmezőny. Ezt hozta az első argentín szakasz.


Már csak négy nap van vissza az idei Dakar küzdelmeiből, az eddig eltelt napok eseményeire visszagondolva elképesztő, hogy mekkora pszichikális és fizikai megterhelést kell elviselniük a versenyzőknek. Pláne a 7-8 napra berakott maratoni szakaszon ami1300 kilométerig tartott, ebből pedig több mint 900 mért szakasz volt. A versenyzőknek, főleg a sérülteknek igazi megváltást jelentett a hétfői pihenő nap a törölt 9. szakasz okán.

Tegnap aztán elrajtolt az argentín szakasz és sokáig úgy tűnt, hogy az élmezőny eltévedt tagjairól (Benavides, Price, Barreda, Meo) fog szólni az írás, de aztán az addig magabiztosan haladó Adrien Van Beveren, 3 kilométerrel a cél előtt hatalmasat bukott. Az összetettet vezető Yamahás versenyzőnek eltört a kulccscsontja valamint mellkasi és gerinc sérüléseket szenvedett. Ettől függetlenül megpróbált még tovább menni, de aztán feladta a viadalt és helikopterrel kórházba szállították. Nagyon sajnáljuk, hiszen eddig jó stratégiával és tempóval ment, akár még a végső győzelem is meglehetett volna neki és a Yamahának. Jobbulást!

A szakaszt végül az osztrák KTM-es pilóta, Matthias Walkner nyerte, aki az összetettben is az élre ugrott. Walkner hatalmas időt talált a szakaszon, a másod 11 perc 35 másodpercet míg a harmadik 16 perc és 21 másodpercet kapott tőle.

Egy nappal korábban még az összetett rekord szoros, 22 másodperces, különbsége volt a hír, de most már ennél jóval nagyobbak a különbségek. Walkner mögött a sérült Joan Barreda és csapattársa Kevin Benavides 40 perc körüli hátránnyal rendelkeznek. De látva az idei évet még mindig bármi megtörténhet...

 

Sajnos Dési Jánosról sincsenek még híreink, a hír megírásának időpontjában még nem ért célba.

A 10. szakasz eredményei:

1. Matthias Walkner KTM 4ó52p01mp
2. Pablo Quintanilla Husqvarna +11p35mp
3. Gerard Farres Guell KTM +16p21mp
4. Oriol Mena Hero +20p45mp
5. Jose Ignacio Cornejo Florimo Honda +23p14mp

Összetett állása 10 szakasz követően:

1. Matthias Walkner KTM 32ó21p03mp
2. Joan Barreda Bort Honda +39p42mp
3. Kevin Benavides Honda +41p23mp
4. Gerard Farres Guell KTM +47p46mp
5. Toby Price KTM +50p18mp

 

Képek: ASO/@World/A.Lavadinho


Címkék:dakar, 2018, 10. nap