Dakar 2018: 8. szakasz, küzdelem az elemekkel

A Dakar szervezőin túl az időjárás is megnehezíti a versenyzők dolgát, ami látszik is a talpon maradt egységek számán.


A Dakar nyolcadik szakaszán ismét a KTM gyári versenyzője, Antoine Meo bizonyult a leggyorsabbnak. A nap során éles verseny alakult ki közte és az amerikai Ricky Brabec között. Meo 1 percnél alig nagyobb különbséggel hozta a szakaszti Hondás kollégája előtt. Tekintve, hogy 498 kilométer volt a táv, ez több mint döbbenetes. Meo célbeérését követően elmondta, hogy a kezdetektől fogva kemény iramot diktált, befogta De Soultrait is, majd megállt segíteni Quintanillanak amin odavesztett 2 percet és a ritmusát. Meonak már a holnapi napra is meg volt a stratégiája, szonban a rossz időjárási körülmények miatt a szervezők a 9. szakaszt törölték, így most új terv kell.

A magyar Dési Jánost továbbra sem tudják megállítani a nehézségek, a nyolcadik szakaszt a 64. helyen teljesítette, ezzel összetettben újabb három helyet javított, már a 70.

A nap hőse vitathatatlanul a Honda versenyzője, Joan Barreda, akinek ugyan nem tört el a térde, de komoly fájdalmai voltak, vannak. Többen arról pletykáltak, hogy kénytelen lesz feladni a versenyt, de ezeket a srácokat nem ilyen fából faragták, Barreda reggel felült a motorjára és ment. A szakaszt 8. helyen zárta, 12 perccel Meo mögött. Számára megváltás a 9. szakasz törlése, érthető okokból.

 

A szervezők döntése értelmében a csapat hétfőre pihenőt kapott, a versenyzők maguk dönthettek, hogy vasárnap éjjel vagy hétfőn világosban teljesítik a Tupiza és Salta közötti szakaszt. Ez azt is jelenti, hogy a mezőny megérkezett Argentínába.

Öt nappal a vége előtt az összetett is extrém szoros, a Yamaha francia versenyzője, Adrien Van Beveren 27 óra 22 perc és 3 másodperccel áll az élen, őt követi 22 másodperccel az argentín Hondás, Kevin Benavides, akinek a hazai pálya komoly előnyt jelenthet. Matthias Walkner a harmadik KTM-mel, de még a mai napot behúzó Meo hátránya is kevesebb mint 10 perc a hatodik helyen. Őrület!

8 szakasz eredményei:

1. Antoine Meo KTM 5ó24p01mp
2. Ricky Brabec Honda +1p 08mp
3. Toby Price KTM +2p 45mp
4. Kevin Benavides Honda +5p 52mp
5. Stefan Svitko KTM +6p 46mp

Összetett állása 8 szakaszt követően:

1. Adrien Van Beveren Yamaha +27ó 22p 03mp
2. Kevin Benavides Honda +22mp
3. Matthias Walkner KTM +6p34mp
4. Toby Price KTM +7p35mp
5. Joan Barreda Honda +8p01mp


Képek: ASO/@World/A.Lavadinho


Címkék:dakar, 2018, 8. nap