Dakar 2018: 5. nap, az utolsó dűnék Peruban

Joan Barreda támadott és győzött az utolsó dűnés perui szakaszon, de az összetettben még van lemaradása.A tegnapi napon San Juan De Marconából indult, és 774 kilométerrel később Arequipaba érkezett meg a mezőny. A távból 266 kilométer volt mért szakasz de az 508 km összekötő út sem volt rövid éppenséggel. Ami a legfontosabb hír, hogy a tegnap nagyot bukó Sam Sunderland a történtekhez képest jól van, bár a csigojái még sajognak de a lábaiba már visszatért az érzés.

Szintén a nagyon jó hír kategória, hogy az egyedüli talpon maradt magyar versenyző, Dési János is folytatta ajó szereplését. Az ötödik szakaszt a 76. helyen zárta, összetettben ezzel már a 84. helynél tart!

Az élmezőnyben Joan Barreda-n volt a legnagyobb nyomás, függetlenül attól, hogy csak a mostani szakasz környékén akart igazán belelendülni a Dakarba. A harmadik napon bemutatott majd félórás eltévedése miatt kockáztatnia kellett a dűnék között és megpróbálni faragnia a hátrányából. Ez sikerült is neki, a második helyezett KTM-es Matthias Walknernek 10 percnél is többet adott. Nem csoda, hogy Barreda elégedetten nyilatkozott:

"A mai nap nagyon fontos volt, hiszen ez volt az utolsó szakasz a perui dűnék között. Fontos volt, hogy megpróbáljak támadni és visszahozni a harmadik napon elvesztett percekből. Nagyon keményen toltam, ez volt a tökéletes szakasz, emiatt pedig nagyon boldog vagyok."

Az összetettbeli állás miatt nem izgul: "Egy tizes csoportban vagyunk benne az élmezőnyben. Még vissza kell hoznunk pár percet, de a verseny még nagyon hosszú, megfogjuk találni erre a megfelelő lehetőséget!"

A elmúlt napokban az osztrák Matthia Walkner és a francia Adrien Van Beveren teljesítménye tűnt stabilnak. Walkner az oszták gyár legnagyobb reménysége lett Sunderland kiesését követően, a Yamaha francia versenyzője pedig a surranó ágon halad, a keddi győzelme után, szerdán ötödik lett ugyan, de az összetettben még mindíg az ő neve mellett szerepel az 1. szám!

Barreda lemaradása hozzá képest több mint hét perc, látva a tegnapi teljesítményét, akár már a mai napon élre állhat csak ne legyen sok a tempó...

5. nap eredményei:

1. Joan Barreada            Honda       3ó19p42mp
2. Matthias Walkner        KTM          +10p 26mp
3. Kevin Benavides         Honda       +12p 20mp
4. Antoine Meo               KTM          +13p
5. Adrien Van Beveren    Yamaha     +14p 35mp

Összetett állása 5 szakaszt követően:

1. Adrien Van Beveren    Yamaha     14ó37p40mp
2. Kevin Benavides         Honda       +1p
3. Matthias Walkner        KTM          +1p14mp
4. Joan Barreda              Honda       +7p33mp
5. Xavier De Soultrait      Yamaha    +7p42mp

Képek: ASO/@World/A.Lavadinho


Címkék:dakar, 2018, 5. nap