Dakar 2018: A harmadik nap után újra a címvédő van az élen

A harmadik etap sem volt könnyűnek nevezhető, az eltévedések komoly percekbe kerültek többeknek.


A harmadik napon az előző napi Pisco-Pisco hurok után a San Juan De Marconába vezetett a versenyzők útja. Arra, hogy mekkora kihívást jelentett a 296 kilométeres szakasz elég végigolvasni a nagy navigálási hibákat elkövető pilóták névsorát. Az előző napi győztes Joan Barreda, Matthias Walkner és Adrien Van Beveren egyaránt komoly hátrányba került és akkor még csak az élmezőny tagjairól beszéltünk.

 

Az eltévedések nagy győztese a szakaszt a hetedik helyről kezdő Sam Sunderland volt, aki így 4 perc 38 másodperccel vezeti az összetettet. Sunderland elmondta, hogy a táv feléig úgy érezte még nagyobb előnyt tud szerezni, azonban a nap második felében két kisebb eltévedés és egy bukás is lassította őt. A nehézsége abban rejlett a szakasznak, hogy voltak benne olyan részek, ahol márt egy nappal korábban is járt a mezőny, a nyomok pedig nem mindig mutatják meg a helyes irányt.

A Honda számára Barreda eltévedése fájó lehet, de a csapatból Kevin Benavides és Ricky Brabec is jól teljesítettek, mind a ketten a top5-ben végeztek.

Magyar vonatkozásban, ahogy arról beszámoltunk, Horváth Lallernek véget ért a Dakar. Technikai sportban előfordulnak a hibák, a korai búbsúhoz is egy egészan apró hiba vezetett. Laller így nyilatkozott a formula.hu weboldalnak:

„Már az előző napon is melegedett a motor, de akkor még nem hátráltatott lényegesen a dolog. Nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget, de a második szakaszon 30 kilométer után újra elkezdett alattam főni a KTM. A mélyhomokban szenvedtem az erőtlen géppel, majd mikor megálltam kicsit pihenni, észrevettem, hogy szétcsúszott a ventilátor elektromos csatlakozója. Miután visszadugtam, már működött, de ezután sem sikerült neki kellő mértékben visszahűteni.

Az első ellenőrzőponton túl volt egy 4.5 kilométeres dűne, amin elindultam felfelé, de újból elkezdett forrni a gép. Többször megálltam, próbáltam hűteni és ismét nekiveselkedni, de egyszerűen nem ment, teljesen elfogyott az erő a motorból. Sajnos így nem tudtam folytatni a versenyt és idő előtt ki kellett állnom. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, köszönöm mindenkinek a bíztatást és a tengernyi szeretetet."

Szerencsére Dési János továbbra is menetel, a harmadik napot a 102. helyen zárta amivel összetettben feljött a 107. helyre. Csak így tovább!!!

A mezőnyre ma egy 114 kilométeres összekötő majd egy 330 kilométeres mért szakasz vár, ahol 100 kilométer hosszúságnyi dűnével is meg kell küzdeni. A cél San Juan De Marcona elérése!

3 nap eredmények:

Sam Sunderland KTM 3h20m43s
Kevin Benavides Honda +3m 03s
Toby Price KTM +3m 28s
Ricky Brabec Honda +3m 55s
Pablo Quintanilla Husqvarna +4m 20s

Összetett állás a3 nap után:

Sam Sunderland KTM 6:44.23
Kevin Benavides Honda +4.38
Pablo Quintanilla Husqvarna +5.00
Toby Price KTM +7.28
Ricky Brabec Honda +8.00Címkék:dakar, 2018, 3. nap