A bearanyozott nap

Tíz éve szerezte meg Talmácsi Gábor világbajnoki címét, amire ennyi idő elteltével is nehéz szavakat találni. A mindent eldöntő valenciai zárófutam ennyi idő elteltével sem lett unalmasabb.


Egy mű megkoronázása, egy álom beteljesítése. Mindannyian álmodoztunk róla és sokan hittünk is benne, de Talma és csapata volt az, aki elhozta nekünk a csodát.

Talma VB pályafutása egy különös ajándék volt mindenkinek, aki akkoriban élt és érdeklődött a motorsport iránt. Az, hogy a TV előtt ülve vagy pár futam helyszínére kilátogatva átélhettük a semmihez sem hasonlító izgalmat, mikor a mi színeinket képviselő gladiátorunkért szoríthattunk önmagában nagy élmény volt. A hab a tortán viszont Talma és menedzsmentjének a hozzáállása volt a rajongók felé. A Stefano Favaro, Várnai Andrea, Juhász Tomiból álló szűk csapat mindent megtett azért, hogy közelebb kerülhessünk ehhez a csodálatos világhoz.

Munkájukkal egy olyan lelkes csapatot hoztak így össze, akik közül még a távoli futamoknál, éjjel is több százan követték a fórumot és a MotoGP Live Timing-ot az első szabadedzéstől a futamig. Volt sok közös találkozó, volt közös gokartozás, egy szó mint száz, csodálatos időszak volt.

Aztán a sok munka gyümölcse beérett és Talma olyan csapatnál kezdhette meg a 2007-es szezont, ahol már tényleg elérhetővé vált a siker. Az Aspar Team garancia volt a biztos háttérre, az eredményes szereplésre. Az pedig, hogy Gábor nem az akkori csúcsok csúcsa RSA gépet, hanem a korábbi fejlesztésű RSW-t kapta, nem jelentett akadályt. Elég ha felvillantunk pár emlékképet korábbról, amikor egy ADAC Hondán vagy egy Malagutin ülve 110-120% vagy még annál is több kellett, hogy egyet lehessen villantani és odakerülni a mezőny elejébe. Amikor aztán Talma először vezetett egy futamon vagy megvolt az első futamgyőzelem 2005-ben Mugelloban, könnyeinkkel küzködtünk.

A 2007-es szezon minden pillanata ajándék volt, az utolsó futam pedig maga a katarzis. Ennél szebben, ennél nagyobb csatában nem lehetett volna kivívni a VB címet. Emlékszem a futam minden pillanatára, ahogy örültünk amikor Talma ellépett a mezőnytől a futam elején, ahogy aggódtunk mikor Faubel felzárkózott rá, majd az őrült küzdelemre egészen a leintésig. Éreztük, hogy itt ma más nem nyerhet, de technikai sportban ugye bármi megtörténhet. A leintés után aztán felrobbant az étterem, ahol néztük a futamot a Fan Clubbal és indulhatott az önfeledt ünneplés. Lengtek a magyar zászlók, énekeltük a himnuszt ott is és a reptéren is Gáborék érkezésekor.

A magyar motorsport számos hőssel, legendás egyéniséggel rendelkezik, akik szenzációs teljesítménye ugyan nem koronázódott meg VB címmel, de mégis maradandót alkottak. Soha nem szabad elfelejteni, hogy akkor sem és napjainkban sem egyszerű magyarként a csúcsra jutni. Talma győzelme az első és eddig egyetlen világbajnoki címet jelenti Magyarországnak, de nagyon bízunk benne, hogy hamarosan újabbat ünnepelhetünk.

Fontos a múltból meríteni és elhinni, hogy szorgos, kitartó munkával és hittel nincs lehetetlen. A VB cím vagy a MotoGP-be kerülés is elérhető, persze ehhez kell egy csapat és nagyon sok más tényező is. Talmácsi Gábor és Stefano Favaro bebizonyították, hogy nincs lehetetlen. Számos tehetséges gyerek van idehaza, akik nap mint nap beleteszik munkájukat álmaikba és családok, akik próbálják törni előttük a falat. Bízzunk benne, hogy hamarosan újra ünnepelhetünk!

Talmácsi Gábornak, Stefano Favaronak, Várnai Andreának és Juhász Tamásnak pedig köszönünk mindent!!!

Képek: talmacsigroup.hu