A kulisszák mögött

A megszokott sporttudósítások helyett ezúttal egy személyes benyomásokon alapuló élménybeszámolót olvashatnak. És hogy érdekesebb legyen a dolog, nem újságíró, hanem fotós tollából.


Preface
Megcsörrent a telefon: van terved a hétvégére? Ki kéne ugrani Imolába a superbike-világbajnokságra, a Gulf vendégeként. Lőhetsz képeket is amennyi jólesik, csak győzd majd feldolgozni az élményeket. Indulás, utazás, suhanás... A hotelben Simon, a Gulf angliai sajtófőnöke vár, aki a hétvégén nagyszerű vendéglátónk és kalauzunk is lett egyben.


Péntek a Milwaukee Apriliánál - vagyonokat rejtő polcok
Reggel végre elindultunk az olasz motorsport legendás fellegvárába, az imolai pályára. Érezhető volt, hogy ez a hétvége a város életében is különleges. Útbaigazító táblák, kordonok, a külső parkolókban lakóautók sokasága. A bejárathoz közeledve kissé elfeledett érzés kerített hatalmába, melyet a pár másodperccel később célegyenesben elszáguldó motorhang okozta libabőr teljesített ki. Engedtem, hogy átjárjon az érzés, a megérkezés gyermeki áhítata. Első utunk a Gulf két szponzoráltja közül az Aprilia Milwaukee bokszához vezetett, hogy betekintést kaphassunk egy superbike-versenyhétvége kulisszái mögé, megtapasztalhassuk a csapatok mindennapjait. A boksz ‒ ami gyakorlatilag egy jól átjárható garázs ‒ hátsó része tele alkatrészekkel, gumikkal, polcrendszerek és dobozok strukturált rendje, mely nem túl izgalmas, eltekintve attól, hogy tartalmuk vagyonokat is rejthet. Nem sok a csillogás, ez afféle szürke hátország.

A látványpékség a pálya felőli oldalon van, ahol a közvetítésekből jól ismert kép fogad. Csapatszínek, feliratok, szerszámos pultok, asztalok, monitorok csoportja kreálta színpad fogja közre a lényeget, a versenymotorokat. Összeszokottság, szervezettség és jókedv kellemes elegye, na meg persze jó adag feszültség érezhető. A két versenyző, Eugene Laverty és Lorenzo Savadori, valamint a csapatfőnök Romano Albesiano mellett még jó néhány szerelő és mérnök teszi a dolgát. A reggeli időmérő edzés a csapatnak jól sikerül. Mi figyelünk, tapasztalunk, alkalmazkodunk, próbálunk cseppet nem útban lenni. Ebéd a csapat buszában, mely most afféle rögtönzött megoldás ‒ meséli Simon ‒, mert a mobil pavilont szállító kamion balesetet szenvedett a hét elején.
A Gulf vendégeként mindenhova szabad bejárásunk van, így a pályán zajló eseményeket testközelből élvezhetjük. A közvetítésekből mindent másként érzékel az ember, itt most a dolgok emberi léptéke is megtapasztalható, melyben az aszfaltcsíkon száguldó versenyzők csak másodpercekig tartó villanások, körről körre, aztán vége. Beszélgetve sétálunk vissza a lankás domborzat gondozott kertvárosi épületeinek barátságos közegén keresztül a médiaközpontba. Az Enzo e Dino Ferrari nevet viselő versenypálya része a városnak, úgy tűnik, nem zajforrásként, közlekedési dugók okozójaként tekintenek rá a helybéliek.


Szombat a BMW Alteánál - tűz van, babám
A szombat már versenynap. Másképpen lüktet az élet, rengeteg a látogató, a bokszutca publikus részén érdeklődő, lelkes tömeg, színek, hangok kavalkádja. Ezúttal a BMW Altea csapatánál vendégeskedünk. A boksz tematikája hasonló, mint az Apriliáé, természetesen a színek és feliratok különböznek, a hangulat is másabb. Mindkét csapat olasz, de mintha itt lazábbak lennének. Zene szól, szellősebb a boksz is, a látogatók számára középen egy kis rész van kialakítva, ahonnan jobbra és balra is egyformán jól látni a teret. A garázsajtók nyitottak, így a boksz előtt sétálgatók is meg-megállnak időnként. Tv-stábok, fotósok, hírességek színes hullámai itt is. A szomszédos csapatoknál is hasonló a helyzet, nyitottság mindenhol, és sztárallűröktől mentes, kellemesen barátságos a légkör. Simon javaslatára elkísérjük a csapatokat a rajtrácshoz is. Ez ismét egy más kávéház. Nagy a sürgés-forgás, ide már tényleg nem engednek be mindenkit. Egyre erősödő koncentráció, fokozódó átszellemülés hatja át a teret, a versenyzők saját rituáléjukat végzik látható vagy éppen láthatatlan módon. Jómagam ezt többnyire az objektíven keresztül érzékelem, folyamatosan keresve az érdekes, megragadható pillanatokat. A verseny csúszással rajtol. Ezúttal a másik oldalt választjuk és a pályát szegélyező kerítés mögé vonulunk vissza fotózni. Egy felvezető kör, aztán rajt! A huszonegy motor több ezer lóereje döbbenetes erővel zúdul a versenytávra! Mintha fel akarnák falni az előttük álló időt és teret. Csak pár méter választ el ettől, különleges élmény ennek az erőnek a megtapasztalása. A mezőny idővel egyre jobban széthúzódott, de a célegyenes előtti lassító azért időnként még összehozta a gépeket. A mieink sajnos nem szerepeltek túl jól. A BMW Alteától a 81-es Torres el sem indult, a 35-ös rajtszámot viselő De Rosa a 14. lett, az Aprilia Milwaukee-ból a 32-es számot viselő Savadori a tizenkettedik helyet szerezte meg. A verseny negatív szenzációja a szintén apriliás Laverty incidense lett. A 22-es rajtszámú yamahás Lowesszel történt ütközése után motorja a falnak ütközött és szó szerint lángokba borult. Lélekjelenlétének köszönhetően leugrott a gépről, így csupán kisebb zúzódásokat szenvedett. A versenyt leállították, így az csak 12 körös lett. Laverty elmondta, hogy a Lowes belülről érkezve nekiütközött a motorjának és az ütközéstől hirtelen megszűnt a fék az Aprilián. Villámgyors döntést kellett hoznia. Az ugrást választotta.

Vasárnap - jó reggelt, Mika Kallio
A hotelben a reggelinél kedves momentum volt a szomszédos asztalnál ülő Mika Kallio barátságos tekintetével összetalálkozni, de a nap tartogatott egyéb különlegességet is. Simon szervezett számunkra egy túrát, melyen betekintést nyerhettünk a verseny lebonyolításának eddig nem látott kulisszatitkaiba. Első állomásunk az időméréseket végző rendszer központja volt. Itt a számítógépek monitorai előtt ülők kezelték, dolgozták fel és továbbították a csapatok, a versenyigazgatóság és a média számára szükséges adatokat. Minden versenyzőről automatikusan célfotót rögzítenek, figyelik a pályaelhagyásokat, rajtkiugrást, és még számos fontos feladatot látnak el. Érdekességként még egy 2006-ban, Katarban készült célfotót is megmutattak, amelyen Haga és Toseland elképesztően szoros befutója látható 1/5000 másodperces különbséggel. Ennek segítségével sikerült eldönteni a fej fej melletti küzdelem hivatalos győztesét. Miután minden a helyére került, úgy döntöttem, hogy a nap fő attrakciójának ígérkező SBK-futamot máshonnan nézem, ezért a rajtrács utáni első kanyar felé vettem az irányt. A bemelegítő körben az egyik motor ismét meghibásodott, hatalmas olajfelhőt hagyva maga után. A hétvége folyamán már nem először, elhalasztották a rajtot. Félóra elteltével ismét mindenki rajthoz állt, és az ember-gép egység és akarat nekizúdult a versenytávnak. Szemvillanásnyi idő múlva már el is tűntek az első balosban, s a látványt felváltotta a hang vezette képzelet. Még kétszer száguldottak el így előttünk, aztán sietve elhagytuk lövészállásunkat. Jelentős segítségként a média számára kisbuszok állnak rendelkezésre, amely a kért pályaszakaszra szállított minket... A három napig bázisnak használt médiaközpont utolsó nap este 9-ig nyitva van az újságírók számára. Kis élménybeszámoló, néhány gondolat, aztán egy őszinte kézfogás után útnak indultunk hazafelé.

Egy felejthetetlen, nagyszerű és különleges élményekkel teli pár nappal gazdagodtam, melyért külön köszönet a Gulf magyarországi disztribútorának, az olasz Aprilia Milwaukee és BMW Altea csapatoknak, és kiemelten Simon Maurice-nek, az angliai Gulf sajtófőnökének, aki nagyszerű vendéglátónk és vezetőnk volt. Azóta is többször elgondolkodom, mi generálja azt a megfoghatatlan, talán sejtszintű vágyat, amely az általunk ismert fizikai, testi és mentális képességeink határait kutatja mely teret és időt minél rövidebb villanásnyi pillanattá akarja sűríteni.

Képek: Szabó Zsolt