Parádés teljesítmények

A tegnapi MotoGP futamról nehéz nagy szavak használata nélkül beszélni. Volt hős, harcos, egy nagy nyertes és egy picit lemaradó Dovizioso is.


Aki látta a tegnapi futamot azt mindent tud, a látottak megukért beszéltek. A versenyhétvége előtt nem sokan gondolták volna, hogy Rossi Lorenzót fogja üldözni a futam egy jelentős részében. Pedig ez így történt! A rajtot remekül kapta el Lorenzo és szokásához híven kőkeményen megtolta az első köröket, ellépve így a többiek elől. Ezúttal nem is hibázott a futam során, mindösszesen a két Hondás tudta megelőzni őt a futam végén. Előbb-utóbb összeérik a csomag és Lorenzo cápa módjára fog támadni, ez biztos!

Rossival kapcsolatban nehéz mit mondani. Kettős lábtörését követően nem sokan hittek abban, hogy a Doctor már Spanyolországban visszatérhet. Igazából ha belegondolunk, hogy 22 nap telt el a balesete óta és tudjuk, hogy mekkora kockázatot jelenthetett volna egy újabb esés vagy sérülés, nyugodtan mondhatnánk, hogy őrült dolog volt ekkora kockázatot vállalni. Viszont ebben az egészben pont ez a gyönyörű. Semmi sem kényszerítette Rossit, 42 pontos hátránya ismeretében pihenhetett volna még, de ő nem ilyen. Ő (is) egy igazi VERSENYZŐ, akinek valószínűleg többet ártott volna a futam tétlen nézése mint a csörte bevállalása. Szenzációs ezt a küzdeni akarást és megállíthatatlan, töretlen akaratot látni rajta 38 évesen is. Rossi lépésről-lépésre építette fel a hétvégéjét, keményen odatéve magát amikor fontos. Így indulhatott az első sor végéről ami már önmagában is hatalmas teljesítmény volt. A futamon a rajtot követően leküzdötte Vinalest, majd Lorenzo után eredt. Mire utolérte már közeledett is rá a Marquez, Dovizioso, vezette üldöző vonat. Végül Rossi energiája a futam utolsó harmadára fogyni kezdett és ezt követően megelőzte Marquez, Pedrosa és Vinales is. Rossi nem adta könnyen a bőrét és még egy komolyabb adok-kapokba is belement csapattársával szemben, jó volt nézni őket! Ötödik helyére nincsenek szavak, reméljük még sokáig színesíti a mezőnyt!

Vinales gyors volt, poleból indulhatott, de a hátsó gumikkal továbbra is küzdenek a Yamahások. Vinalesnek még a gumi felmelegítésével, munkára bírásával is nehézségei voltak, ami sokba került neki. Ha találnak megoldást a problémájukra nagyon veszélyes ellenfél lehet bárki számára, kérdés, hogy az idei VB cím ezen elmegy-e?

 

Pedrosa futama a rajtpozícióján és a Vinales ellen tartó hosszú küzdelmén ment el, tempója jó volt, az aragoni pályán mindig erős spanyolnak. A végén még Marquez-t is megközelítette azonban előzésre már nem volt ideje. Pedrosa második helye különösen fontos lehetett számára a katasztrófális misanói hétvége után, ahol nem állt össze a kép.

És akkor pár szó Marquezről, aki ismét a saját valamint motorja határait feszegette egész hétvége során. Ezeket kétszer sikerült is megtalálnia egy-egy esés kapcsán. Azonban még mindíg működik a dolog, bár a futamon sem volt teljes az összhang közte és motorja között, bár voltak megingások és hibák, mégis őrülten nagyot ment és nagyon fontos pillanatban szerezte meg a maximális 25 pontot. Győzelmének valamint annak köszönhetően, hogy Dovizioso csak a 7. helyen ért célba, 16 pont előnyre tett szert a szezon hátralevő részére. Az biztos, hogy Marquez robog a hatodik világbajnoki címe felé és úgy tűnik a Honda is partner ebben.

Vinales és a Yamaha kettőse az említett gumi és időjárás okozta gondok miatt nem tűnik elég erős csomagnak, de itt bármi megtörténhet. Motegi, Philip Island és Sepang egyaránt jó lehet a Hondának és a Ducatinak, így az biztos, hogy sok izgalom vár még ránk!

A tegnapi verseny kapcsán volt még egy örömteli dolog, ez pedig az üldöző csoportban sokáig jó helyen haladó Aprilia és KTM volt. Aleix Espargaro végül idei legjobb eredményét elérve, egy szenzációs 6. helyet hozott el a Noale-i gyártónak.

 

Képek: motogp.com