Szemléltető videók a KTM-től

A videókból megismerhető a fejlett elektronikai segédletek működése és, hogy mindez mit jelent a motorozás során.


Divatos vita téma lett motoros körökben a biztonságos motorozást segíteni hivatott elektronikai rendszerek elterjedése, illetve szükségessége. Van aki azon a véleméyen van, hogy minden olyan fejlesztés üdvözölendő, ami biztonságosabbá teszi utunkat, viszont akad aki a motorozási élmény csorbulásától tart ha valamelyik gátló nevét meghallja.

Valószínűleg az arany középút itt is a jó megoldás, tehát nem baj ha van elektronikai segédlet, sőt, csak legyen kikapcsolható.

Mindenesetre érdemes megnézni, hogy mennyit számít az ABS vagy a kanyar ABS egy-egy szituációban. Egy kiélezett, vészfékezéses szituációban életet, életeket menthet ha íven marad a motor és nem tör ki egyenesen, mondjuk egy árok vagy szakadék irányába. Íme:

Szintén érdekes megfigyelni, hogy mekkora biztonságot jelenthet egy jól működő kipörgésgátló rendszer. A videóból kiderül, hogy egyértelmű, hatalmas vezetői hibákat is ki tud szűrni a rendszer. Utcán, ahol a tapadási viszonyok is változékonyak, illetve kanyarról-kanyarra előfordulhat, hogy valamilyen szennyeződés van az úton nagyon jó szolgálatot tehet az MTC-nek nevezett rendszer. Így működik aszfalton:

Zárásként nézzük meg a kipörgésgátló hatását terepen:


Persze jobb ha az elektronikai segédletekre csupán biztonsági tartalékként tekintünk utcai motorozás során és nem arra alapozzuk sorsunkat, hogy majd az elektronika megoldja!

Képek: KTM