Újabb visszahívás a BMW-nél

A vízhűtéses R 1200 GS-eket érintő telelever ügy után, most az R nineT Roadster tulajdonosokat rendeli vissza a BMW Amerikában.


A nineT-vel kapcsolatos visszahívás oka a lengővilla vázhoz való rögzítési pontjánál keresendő, egészen pontosan a lelazulásra hajlamos csavaroknál. A nineT-ket érintő probléma 2016 áprilisában ütötte fel először a fejét Törökországban. Ezt követően 2016 novemberéig három, majd idén júniusig újabb kettő esetet regisztráltak, ahol a lelazuló, elmaradó csavarok (hírek szerint) a motor feletti uralom elvesztését okozta.

A BMW a panaszok beérkeztét követően vizsgálatot indított mely a következő eredményt hozta. A problémáért a BMW egyik beszállítója, a Walter Automobiltecnik a felelős, akik nem a specifikációnak megfelelő alkatrészt szállítottak be. Ez vezetett ahhoz, hogy a meghatározott nyomaték, amellyel gyártáskor áthúzták a csavarokat kevésnek bizonyult.

A gyógyítás során megtiszításra kerül a lengővillát rögzítő tengely, majd menetrögzítő használata mellett, megfelelő nyomatékkal lehúzzák a rögzítő csavarokat. A visszahívás Amerikában a 2014-2017 között gyártott 3 368 darab nineT-t érinti, a javítások várhatóan októberben kezdődnek el.

A visszahívás csak a nineT Roadsterekre vonatkozik, a Scrambler, Racer, Urban G/S valamint a Pure verziók kimaradtak a bajból. Az érintett tulajdonosoknak a szokatlan zajokra érdemes odafigyelniük. Fontos megjegyezni, hogy az említett eseteknél személyi sérülés vagy baleset nem történt!

Arról, hogy Európában várható-e visszahívás a cikk írásakor még nem rendelkezünk információval.

Képek: motorcycle.com