A MegaRide a MotoGP gépek gumikopását megjósolni képes szoftvert fejlesztett!

Az olasz cég olyan szoftvert fejlesztett, mely segít megjósolni és szimulálni a várható gumi kopást, az elérhető tapadást és a gumik viselkedését a MotoGP-ben. Fejlesztésük több díjat is besöpört és ez még csak a kezdet.


Komoly előny az a versenyzés világában, ha valaki nem csak a versenyzőtől és az adatgyűjtőkből származó adatokból tudja meghozni döntését, mondjuk a versenyre választott gumikeverék kérdésében. Láthatjuk azt is, hogy a Forma1 világában már nem is csak a versenypályán, hanem a csapatok főhadiszálásán is ülnek stratégák akik folyamatosan futtatják le szimulációk százait az aktuálisan érkező adatok alapján. Győzelmek, világbajnoki címek sorsát döntheti el, ha valaki ilyen segítséggel rendelkezik. Gondoljunk csak bele mekkora előny az, ha egy meleg hétvégén nem kockáztatva, hanem a szoftverre támaszkodva fel meri tenni valaki a legpuhább keveréket mert a gép azt jelzi, hogy bírni fogja a versenytávot. Mentálisan is sokat jelenthet egy pilótának, hogy tudja, mire számíthat, kell-e spórolnia a gumikopás valamelyik szakaszában vagy húzhatja a gázt végig.


Nem is csoda hát, hogy a fejlesztésre gyorsan lecsapott a Ducati és kizárólagos együttműködési szerződést kötött az olasz céggel, mely a 2018-as szezon végéig szól.

A Ducati, Andrea Dovizioso-val amúgy is nagy szezont fut, harcban vannak a világbajnoki címért, sőt Dovi Ausztriában az utolsó kanyarban verte vissza Marquez támadását, amire tényleg csak nagyon kevés ember képes. Ha valaki ennyire higgadtan tudja megoldani a rendkívülit annak tényleg elérhető közelségbe kerül a hőn áhított trófea. Beérni látszik tehát a gyümölcse az elmúlt évek fejlesztéseinek és az erre fordított hatalmas összegnek. Izgalmas csatákra számíthatunk a hátralévő futamokon, kérdés, hogy az új, jól működő radikális aerodinamikai csomag valamint a MegaRide segítsége elegendő lesz-e a szintén hatalmasat fejlődő Hondával szemben? Természetesen a Yamahát sem szabad kihagyni a képből, de az ő motorjuk teljesítménye nem tűnik stabilnak az eddig látottak alapján.

Képek: Ducati