hirdetés

Mi is van Kazahsztánban?

Post alcíme2010-04-12 20:40:45

Bookmark and Share

Van például több fajta út. Végtelen út, úttalan út, földút, murva, feltöredezett aszfalt és vannak utak, melyeket adott évszakban elmos az áradás. Van Madjar törzs, akik nem beszélnek magyarul, de talán rokonaink. Van sivatag: kősivatag, homoksivatag, félig kiszáradt Aral-tó és végtelen pusztaság.  


 A honfoglaló magyarok útja már régebben is érdekelt, aztán hallottam a Madjar törzsről. Esténként a térkép felett fantáziáltam a kazah pusztákról, majd ráadásként jött Ewan McGregor & Charley Boorman könyve, „A hosszabb úton”. Ez így lassan összeállt, és tavaly megszületett a döntés: irány Kazahsztán. De hogyan? A két angol színészt terepjárókkal kísérték. Az én esetemben ez kizárva…. Ha jönne valaki szintén motorral, talán elképzelhető lenne az út, de mit mondjak, mit ígérjek a leendőbeli társamnak? Vajon egyedül meg lehet tenni ezt az utat? Vajon keressek még továbbra is kifogásokat, hogy mért nem indulok el, vagy induljak? Elindultam, de vízumproblémák miatt csak a Kaszpi-tengerig jutottam. Oroszország és Ukrajna is élmény dús volt, de hazafelé már tudtam, hogy újra nekivágok Kazahsztánnak. A tavalyi út tapasztalatai, nagy hasznomra vannak az idei út tervezésénél. A felkészülés orosz tudásom fejlesztésével kezdődött. Ezen tudás megszerzése két okból is fontos. Az egyik, hogy a hivatalos helyeken minél zökkenő-mentesebben tudjam az ügyeimet intézni. A másik pedig, hogy a helybéliekkel tudjak beszélni. Tavaly elég kellemetlenül éreztem magam, mikor nem tudtam megfelelően megköszönni azokat az önzetlen segítségeket, amelyeket kaptam. A kazah vízumot már februárban elintéztem, az orosz a héten lett meg, így a papírmunka kész. Bíró András (antropológus) segít, hogy felvehessem a kapcsolatot a Madjar törzzsel, ezért februárban már volt egy találkozónk, ahol tanácsokat kaptam a felkészüléshez. Még 19 napom van az április 30-ai indulásig. Igyekszem ezen időszakról néhány szót írni, és megosztani a felkészülés izgalmát veletek…..

Megszületett az indulás időpontja: április 30, péntek délután 2 óra, helyszín: Feketeerdő (GY-M-S) Grózer Csaba íjászparkja. Szeretettel várok minden kedves érdeklődőt!

Terveim szerint három napi feszített tempójú motorozás után fogok elérni Volgográdba (korábbi Sztálingrádba), majd az azt követő napon lépem át az orosz-kazah határt. Kazahsztánban Atirau majd Aktöbe érintésével fogok eljutni utazásom céljához Szagába, a Madjar törzshöz.

 

Vígh János

 

 

 


Vissza a Irány Kazahsztán bloghoz >>
0 komment
Értékeld!

Kommentek

Hozzászólást csak regisztrált és belépett látogatók írhatnak. Regisztrálni itt tudsz.