hirdetés
 
 

Nincs titok – leleplezés 3

Folytatjuk a „Motorosok leleplezése” című sorozatot. 2010-02-16 23:14:36

Bamako 2010  

Bookmark and Share

Következő motoros, akiről eddig nem soha nem hallott információkkal szolgálunk…Mielőtt belekezdenénk következő motorosunk szennyesének kiteregetésébe, az előző bejegyzés főhőséről, Marton Andrisról még két adalék:

1/ Merzougában elmentek Hodola Ricsivel csak úgy dűnézni. Andris esett egy jó nagyot, a fejét meg jól odacsapta a földhöz. Felugrott, felállította motorját, majd megkérdezte az odasiető Ricsit, hogy mi ez a 2010-es bamakós matrica a motorján, mindemellett meg volt győződve róla, hogy 2009-et írnak, és ő tulajdonképpen az előző évi tunéziai túrájukon van.
Ricsi megijedt, mondta, hogy inkább sétáljanak vissza a táborba, a motorért meg majd ő visszajön. Idővel meggyőztük Andrist, hogy 2010 a helyes dátum, és ez bizony a Bamakó.

2/ Andris, aki szeret kísérletezni, de utál gumit szerelni, mousse-al, vagyis tömör belsővel jött.
A nyugat –szaharai óceánparti szakasz után a tönkretehetetlen mousse úgy szétlapult, min egy tökéletes defekt, az abroncs meg úgy kóválygott a felnin, hogy rossz volt nézni. Vagy 100 km-t motorozott így vele, az esti táborhelyig, ahol kiszedte a kereket, a gumit pedig le. És mit gondoltok, mit találtunk az abroncs belsejében? Na mit?!

Nem fogjátok kitalálni úgysem, így hát elmondom: egy tíz centi hosszúságú, törött küllődarabot. Ez szabdalta szét az amúgy tökéletes mousse-t.

Visszatérve a bemutatandó, kivesézendő, következő motorosra, akiről eddig soha nem hallott információkkal szolgálunk: Jöjjön Huszl Balázs!
Balázs szép csendben érkezett meg a Bamako 2010 életébe. Olyan csendben, hogy napokig szinte észre sem vettük. Nem egy társaságkedvelő ember, de ha az, akkor tökélyre vitte ennek elleplezését. Majdnem azt írtam, hogy csöndes, halk szavú ember, de sokkal találóbb rá a Szűkszavú, vagy a Hallgatag állandó jelző. Emlékeznek-e Olvasóink középiskolai irodalomórai tanulmányainkra? Tanultuk a költői eszközöket, közöttük is az állandó jelzőket.
Ezek nem keverendők össze a megkülönböztető jelzőkkel, de erről majd máskor…

Az állandó jelző az eposzokban a tömör jellemzés eszköze. Mint például: „Hókarú” Nauszika, „Leleményes” Odüsszeusz és „Csodálatos” Marvin Hagler. Az előbbi két példa Homérosz Odüsszeiájából, míg az utóbbi a 70-es évek profi boksz világából származik. Az előbbi jelzőket a szerző adta hőseinek, az utóbbit Hagler saját maga adományozta – magának.

Tehát Halhatatlan Homérosz, Leleményes Odüsszeusz és Csodálatos Marvin Hagler után Hallgatag Huszl Balázs…

Az első és feledhetetlen találkozás Balázzsal a Mhamid utáni etapon történt. Hőség, tűző nap, sivatag, ezernyi nyommal szabdalt mély homok, ráadásul feljárók és lejtők, amolyan hullámvasút, vagyis sivatag. Pár kilométerrel ez előtt még kövek, itt már homok, a guminyomást nem mertük leengedni, a motor ment össze-vissza. Szabó Zsolt éppen az imént esett egy embereset, hajszálon múlt, hogy Marton Andris át nem ment a nyakán.. Küzdelem a homokkal, ráadásul már dűnék is fel-feltűntek…
Aztán be is értünk a dűnék közé és amikor éppen feltápászkodtam egy esésből, azonnal úgy éreztem, hogy Marton Andris sorsára jutottam, bevertem a fejemet és látomásaim vannak. Amíg mi küzdünk a homokkal-motorral, szemből (!) feltűnt egy motoros, ülve, szenvtelenül nyugodt arcán mosoly játszott. NYugodtan, magabiztosan kanyargott felénk. Motorja – BMW F650 GS – oldalán két hatalmas doboz!
Nem ijedtem meg.
Marton Andrisnak is elmúlt a látomása és a téveszméje - hogy ő tulajdonképpen egy tavalyi tunéziai túrán van – így én is vártam, hogy a motoros képe szertefoszlik és minden rendbe jön. Ehelyett odajött hozzánk és megkérdezte, baj-e, ha velünk tart. ÉS velünk tartott. Nem ment gyorsan, de akár egy teve, komótosan, magabiztosan mindenen átment. Mindegy volt neki és jól megterhelt motorjának, hogy mély folyós homOkban, vagy köves terepen triálozik, csak ment és ment.
A pihenők alatt nem nagyon beszélt, csak ha kérdeztük, és mindig úgy éreztük, hogy legszívesebben egyedül motorozna. Még akkor is, amikor a nehézségek miatt a többiek egymás társaságát keresték. Volt defektje, meg váznyúlvány-tartócsavar törése is, de mindig igyekezett minden problémáját egyedül megoldani. És mindezt csöndben, szótlanul.  Hát, fantasztikus figura, igazi magányos utazónak teremtette a Teremtő, a teremtőjét neki!
Van róla egy video nyilatkozatom is. Amint rájövök, hogyan kell feltenni, felteszem.

Folytatjuk!
Rendszeresen látogassanak vissza blogunkra, mert jönnek a többiek!
Olvashatnak majd arról, miért nézett ki az egyik motoros úgy, mint Néró, az Őrült Költő.
Csak erős idegzetűeknek!
A folytatás olvasása csakis felnőtt felügyelete mellett engedélyezett!
 
Vissza a Budapest-Bamako - Flúgos futam bloghoz >>
10 komment
Értékeld!

Kommentek

Hozzászólást csak regisztrált és belépett látogatók írhatnak. Regisztrálni itt tudsz.

hangszoro

2010-02-22 07:48:40

Kedves János!

A ledoktorált lovadat ígérted nekem, vállalva az örök garanciát, valamint a következő 20 évben elfogyott üzemanyag árát. . . . . . . . . . .dereng már? :-)
De szólok még persze, mert fehér ember nem felejt, főleg, ha Fülöp.. . . .

jmezo

2010-02-18 14:32:59

Kedves Hangszóró,

már hogyne lehetne! De előtte emlékeztess. Tudod, van ez az izé... amnézia, ez a tudatvesztés...
... hmmm, mit is ígértem, mikor lesz micsoda, amire valamit vinnem kell?

FeR1

2010-02-18 13:31:46

19-én motorfesztivál? Pont a születésnapomon? Dejó, azthiszem eleresztek otthon egy "dejó lenne elmenni a motorkiállításra" beszólást, csak úgy véletlenül

hangszoro

2010-02-18 12:48:14

A homok (mivel nekem ígérted) stipistopi! A DRZ-t azért bepróbálom a recepción, hátha. . . végül is csak annyi a teendőm, hogy "mondjam azt. . . ", majd mondom. Én azért jóval messzebb vagyok a bármelyik kerülettől, mondjuk lehetne Márciust 19 -én, vagy 20-án is mondani? Mert akkor mintha motorkiállítás lenne kishazánkban, arra meg elmegyek, még ha idén a Motorfesztivál nevet is viseli.

FeR1

2010-02-17 22:53:56

Ezzel vigyázz, mert Hangszoro a homok helyett bemondja a DR-Z-t, azok meg kezébe nyomják a kulcsokat és akkor Dr Zebrával vígan elnyargal
Ok, megpróbálom átverekedni magam a XII. kerületből a XI-be Remélem sikerrel járok, mert a sulim is a XI. kerületben van, oda pedig nagy kínok árán sikerül csak eljutnom, már ha ráveszem magamat, hogy bemenjek De úgy érzem a Motorrevü szerkesztősége kellemesebb hely lesz.

jmezo

2010-02-17 22:11:04

Fer1
A követ jövő hét keddjétől átveheted a Motorrevü szerkesztőségében, ha be tudsz jönni érte. XI.kerület, Nagyszőlős u. 11-15. A lenti recepión mondd, hogy a kőért jössz :-).

Már megint majdnem elfelejtettem, hogy homokot is ígértem valakinek. Akinek ígértem, szintén jövő héten jöjjön be a szerkesztőségbe, ha tud, a lenti recepción mondja azt, hogy a homokért jött. :-)

Ha valakinek ígértem óceánvizet, jöjjön be, a lenti recepción mondja azt, hogy a vízért jött.

Ha valakinek afrikai levegőt ígértem..., a lenti recepción mondja azt, hogy... :-)

FeR1

2010-02-17 17:42:57

Ja és gondolom itthon vagy már. A követ átvehetném jövő héten vmikor, valahol?
Köszi!

hangszoro

2010-02-17 09:24:28

Ezt jó volt olvasni, szívesen látom, látjuk a következőeket is! Nem baj, az ha hallgatag, nem lehet mindenki szófosó. Mondjuk az ilyen tipusú emberek ha mégis mondanak valamit, jobb, ha odafigyel az ember!

FeR1

2010-02-17 08:37:45

Végre! Már vártam a folytatást, most megint várom a következőt. Az irodalmi blokk az elején jól sikerült. Nem mintha a többi nem

figgol

2010-02-17 01:03:07

Izgi, izgi, várom már a folytatást Neroról!