hirdetés
 
 

Néha gyilkolnak vele, de attól még hasznos

Kő, homok, száguldás, vánszorgás és esés... ez is a Bamako2010-03-16 22:05:04

Bamako 2010  

Bookmark and Share

Nagyképűsködni a sivatagról, na meg hogy mekkora kalandorok is vagyunk - az egy dolog. De aztán napvilágot lát egy video, amelyben kiderül, hogyan esik pofára a sivatagi hős. Ha kíváncsi rá, ezt ne hagyja ki!


Ebben a bejegyzésben arról esik szó, hogy miért nem kedvelem a motorra szerelhető videókamerákat. Általában azt mondom, hogy azért, mert volt az a bizonyos Pécs környéki eset. Baleset. Tudják, amikor az egyik motoros kamerát szerelt motorjára, hogy felvegye, hogyan döngetnek a Mecsek kanyargós útjain, aztán végül azt vette föl, hogyan karambolozik frontálisan egy másik motorossal.
Az a helyzet, hogy valóban zavar ez a tragédiával végződött história, és azt is gondolom, hogy talán kamera nélkül nem következett volna be. Aztán találtam egy hasonlatot, amellyel bebizonyíthattam magamnak, hogy miért nincs igazam... a hasonlat a kalapácsról szól, amellyel általában szögeket vernek be, de néha gyilkolnak vele. Attól azonban, hogy rosszra is használható, a kalapács még hasznos szerszám.

Így van ez a kamerával is. Általában jóra használjuk, de néha lehet belőle baj is. A kamera általában hasznos dolog. A kamera objektíven rögzíti a valóság eseményeit. A kamera az események tanúja, a kamera az események krónikása. A kamera szép, a kamera jó, a kamera őszinte. Megmutatja neked, mikor mit tettél, vagy nem tettél. A kamera tükröt tart eléd. Nem azt mutatja, amit látni szeretnél, hanem ami történt.
De én illúziókat tápláltam ővele, a Kamerával. Azt hittem, hogy szeret engem, hogy velem van, értem van, hogy hősnek lát. És csak a szépre emlékezik.
Én szerettem a Kamerát! És szépnek láttam, amikor belenéztem a szemébe. Igaz, csak egy szeme van, de az nagyon szép. És szépnek láttam benne a világot! De Ő becsapott! A Kamera elárult engemet! Olyan dolgokat mutatott meg, amiket nem kellett volna. Kilesett, kihalgatott, és amit megtudott, rögtön meg is mutatta a világnak.
Amikor még hittem neki, együtt terveztem ővele a Bamakót. Együtt utazunk, együtt izgulunk a nehézségeken, együtt fedezzük föl a világot - gondoltam. De Ő felvette, amikor pálinkásüveget tettek mellém az ellenségeim, megmutatta, amikor vakaróztam, és felvette, amikor csúnyán nevettem, vagy rossz vicceket meséltem. És orvul felvette, amikor jól pofára estem a sivatagban és lefejeltem az egyetlen ott található bokrot.
Kíváncsiak rá? Akkor ezt nézzék meg!
Video a valóságról! Semmi mese, semmi szépítés! Egyenlőre a Youtube-on, majd hamarosan itt, a saját oldalunkon is fent lesz.Ismerjék meg az árulót, aki felfedte legsötétebb titkaimat, a Kamerát, a HD Contour-t!

Most bosszúból én is elárulok róla mindenféle dolgot. Először is: a Contour kicsi. Ez látszik a fönt képen is. Elfér az ember tenyerében. Aztán nagyon jó benne, hogy víz és porálló. Még az afrikai homok sem ment bele, pedig az mindenhová bejut.
És a tengervíz sem ártott neki.
A másik jó dolog benne, hogy úgy tűnik, az ütéseket is jól bírja. Volt, aki rosszul rögzítette a motorra, és vagy 80-nál elhagyta. Kutya baja sem lett.
Az is jó benne, hogy beépített akkumulátorral rendelkezik, nincs hozzá tápkábel, meg hasonló vacakok. És még annyit róla, hogy többféleképpen is rögzíthető. Majd mutatok róla saját fotókat, egyenőre ezek csak illusztrációk.

A Motorrevüben hamarosan bemutatunk pár motorra szerelhető, jó minőségű kamerát. Lesz külső tápos, kicsi és nagyobb, még búvárkodásra alkalmas is. Előtte persze le kell szerelni róla a motorbiciklit...

A részleteket a www.myactioncam.hu -n is megnézhetik. Az igazságot pedig majd megtudják tőlünk! Hamarosan a Motorrevü lapjain a motorra és egyéb helyekre szerelhető kamerákról!

Vissza a Budapest-Bamako - Flúgos futam bloghoz >>
23 komment
Értékeld!

Kommentek

Hozzászólást csak regisztrált és belépett látogatók írhatnak. Regisztrálni itt tudsz.

hangszoro

2010-03-23 08:36:31

Szerencsére már semmi!!! :-) a "levegőszűrőjével" voltak gondjai, nemigen akart levegőt kapni. De már semmi gáz, kiszedték belőle a fojtást, üzemszerű a működése, szóval rossz, mint a sz.....r.
Jani! Milyen legújabb Zebráról is van szó??? Hol a régi??

CsarliFirpo

2010-03-21 21:15:48

Lemaradt:
Jani,
remélem vigyázol az legújabb zebrádra is!

CsarliFirpo

2010-03-21 21:11:44

Sziasztok,

nem szeretnék felelőtlenül ígérgetni, de amint időm engedi rakok még össze egy-két videót és igyekszem néha benthagyni a motorhangot is.

jmezo

2010-03-21 18:47:41

Szia Petman69

Köszönöm a commentet. Van még némi felvétel Damak Ferinél a kamera forgalmazójánál, de azokban nem estem többet, nem ilyen látványosak. Bár ha megint ilyen vágás lenne, még az is jó lehetne.
Ami azt illeti, rengeteg szép hely lehet a világon, és én is imádom az utifilmeket. Hát ha még motorosok lennének.
Bár, ami azt illeti, Ewan McGregor és Charley Bormann filmjeitől nem voltam elájulva. Lehet, hogy savanyú volt a szőlő, csak azért nem tetszettek? Nekem azok egy kicsit agyon voltak szervezve ahhoz, hogy igazi utazásnak tűnhessenek.

Ami az esést illeti, nem volt ideje felszaladni a pulzusomnak, mert igen hirtelen jött. Elkövettem az alaphibát, aminek nem is lehetett más a vége, mint ez: elvettem a gázt, ettől elsüllyedt az eleje, a többit meg láttad... :-). Tudod... amit nem tudsz megoldani gázzal, oldd meg nagyobb gázzal! :-)
Amikor elsüllyedt a motor, az nem volt olyan nagy gond, mert a DR-Z nem valami nehéz, ki tudtam egyedül is rángatni. A baj ott van, hogy ez eléggé kikapja az emberből az erőt. Meg inna is rá egy kis vizet, de az meg így elég hamar elfogy. Ugyebár motoron nem tudsz olyan sokat vinni.
Nem is tudják ezek az autósok, hogy mennyivel könnyebb dolguk van, mint nekünk... Igaz, mi választottuk, nem volt kötelező. Egyszer hasonló egy beszélgetés során az egyik autós (aki egyébként itthon motoros is) azt mondta - arra, hogy motoron mennyivel nehezebb ez a Bamako - hogy aki utcalánynak megy, ne sírjon, ha szeretik. Gondolom, érted, nem írnám ki a mondást szó szerint... :-) Két csúnya szó is van benne. Az egyik az utcalány, a másik a szeretik szó helyett :-)Petman69

2010-03-21 09:50:50

Még egy komment.
Egy kis motor hang, az tényleg jó lenne.
Pár elindulás, vagy átbukás a dűne felett... csak hogy felálljon a szőr a hátamon

Petman69

2010-03-21 09:13:05

Nagyon jó, teccik.
Még sok ilyet azoknak, akik nem juthattak el oda.
Már ezen a rövid klippen is átjön, hogy mekkora teljesítmény egy ilyen túra, és milyen kicsi az ember. Azok a szakadékok a naplementében félelmetesek.
Köszönjük Neked Mező Jani
Mon mekkora volt a pulzusod az esés után, meg amikor elásta magát a gép a tűző napon?

jmezo

2010-03-20 07:49:58

Hangszóró

Mi a baj az ivadékkal? Miért van (remélem, csak volt) kórházban? Azt is remélem, hogy mire válaszolnál, már otthon lesz.

hangszoro

2010-03-19 14:00:48

Kedves János!
Igen. Mármint igen, ki vagyok éhezve a motorozásra, nagyon. Régen volt tavaly nyár (akkor lett beteg a kecske, aztán meg én lettem maródi), de ha visszaérnének végre Vecsésről a himbilimbi, akarom mondani a profilra köszörült himbáim, akkor már tényleg csak egy hangyalopótökányi választ el a motorozástól, sőt, attól tudok kisebbet is, a hangyanuni, mert ugye bele kell férjen. . . . . nyilván nem csak a motorozás hiányzik.
A fesztivál? Tudom, hogy mától van, de nekem még mindig függő játszma. Ha kiengedik az ivadékomat a kórházból, akkor felmegyek, ha nem, nem. Nem tudnék kikapcsolódni, meg szórakozni. Úgy vagyok most még vele, mint a vak : majd meglátjuk.

A Lelked

jmezo

2010-03-19 08:41:15

Hangszóró, Lelkem!

Ki vagy te már éhezve a motorozásra a hosszúra nyúlt tél után, ezért is tetszett tán annyira. Meg hát Damak Feri vágói munkája és az alá választott zene nagyban megdobja az egészet. Ahogy néztem, egész jó motorozás lehet ez a Bamako... :-)

Motorkiállítás?
Pardon... Motor Fesztivál?

CsarliFirpo

2010-03-18 23:10:18

FeR1,

sima földi halandóknak és Neked egy olyan készülék, mint ami zebraháton megjárta Afrikát most 3 napig 71 900 Forint a Motorfesztiválon... (aki erre a blogra hivatkozik annak még kitalálunk valami kis ajándékot is) utána picit több, és az ami megjárta Afrikát nos, az már az eszmei értéke miatt is megfizethetetlen...

hangszoro

2010-03-18 22:53:50

:-) ! Ne, ne essél! Igazából nem az anyaföldi (homoki) csóknak örültem, hanem annak az érzésnek, amit a filmecske megnézése okozott. Érdekes érzés, mert nemigen szokott magával ragadni a legjobb mozifilm sem. Megnézem és annyi, lehet, hogy tetszett, lehet hogy nem, de ez most más volt, szinte éreztem a motor ülését magam alatt. Csak hogy nyalintsak egyet a gyártón és a forgalmazón is, valószínűleg az is szerepet játszott benne, hogy nem az egymással helyet cserélő pixeleket láttam, hanem tényleg élvezhető minőségű képet. Nyali vége.
CsarliFirpo -nak is, meg Neked is igazatok van abban, hogy ha az ember kamerát szerel bárhová és meg akarja örökíteni, hovatovább osztani másokkal, attól hogy fent van, még nem a kamerának kell motorozni, mert annak nemigen lesz jó vége, mert az már produkció. Vég nélkül sorolhatnák az eseteket, meg csatolhatnánk a linkeket, de inkább ne. Mindenkiben van exhibicionizmus (remélem jól írtam), főleg ha azt arc nélkül teheti, rátesz még egy lapáttal.
Na mind1, észosztás vége, de az ilyen vidijóból jöhet még!

BoBoBá

2010-03-18 19:55:49

Ez nagyon tetszik!!

Köszönöm ezt a 4 és fél percet!!
Ha tényleg lesz még, én biztosan megnézem.

IP-Billy

2010-03-18 07:55:57

Szia Jani!

Még egy ilyen írás, és nem vállalok felelőséget azért, hogy a Beremendi Motorosok nem indulnak-e el a jövő évi Bamakón! Ebben az esetben az isten mentsen meg minden résztvevőt a villányi boroktól, mert félrészegen sokkal nehezebb motort felállítgatni, tájékozódni és egyáltalán haladni! Viszont roppant szórakoztató lenne egy nem túl pesszimista, és nem is szomorú társaság.
Gratulálok! Még ilyen írásokat! Eljutottunk oda, hogy kollektíven olvassuk a beszámolókat mint a gyerekek az oviban, és belelkesedünk minden íráson és videón, ami komolyabb túrákról készül. Remélem ezek a videók egy új stílust teremtenek és megfognak jelenni a különböző, idényes túraleírások videón! Én, mi vevők vagyunk rá!

Go őshaza!!!

A zene tényleg jó! Mi már évek óta használjuk a videóinkhoz a Volbeatot! Ha valakit érdekel egy kis Volbeatos vidi akkor www.beremendi-motorosok.sokoldal.hu

Üdv. Billy

FeR1

2010-03-17 22:03:08

Ja, és még valami lényeges! Mennyibe fáj sima földi halandónak egy ilyen kütyü, hogy megörökíthessen eséstkelést, napsütést, jégverést? Kipróbálnám szívesen

FeR1

2010-03-17 19:49:02

Felbuzdulva a reggeli onboardos videódon én is csináltam egyet délután Bár eléggé ósdi minőségű lett, mivel nekem nincs ilyen hiperszuper űrkamerám, csak telefonnal sikerült a tanktáskára rögzítve, azért zenével élvezhető lett Mert anélkül 30km/h fölött csak ennyi hogy sssssssssssssssssssfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffccccccccccccccccccccccccccssssssss

CsarliFirpo

2010-03-17 18:59:49

Sziasztok,

örülök, hogy tetszik a videó. Kicsit majdnem olyan mintha én is végigéltem volna ezeket az élményeket A kérdéses zene Volbeat nevű dán rockegyüttes "The human instrument" című száma.
Amint időm engedi még vágok össze többet is...

A kamera használatról néhány szóban: tudomásunk szerint nem tiltja törvény motoros használatukat, a személyeségi jogok tiszteletben tarása mellett korlátozás nélkül használhatóak motoron, sisakon egyaránt.
Valóban az élmények megörökítésére szolgál, de ne felejtsük el, hogy a kamera senkit nem tesz Rossivá, nem ruház a használójára földöntúli tudást és a youtube-os megosztások sem növelik egyes testrészeink hosszát, erre a mecseki eset is "remek" példa

velorex600

2010-03-17 18:43:28

szeva Jana Szép esés,azért sztem ez is hozzá tartozik a kalandhoz.Az vessen rád követ aki motorral esés nélkül végigcsinálja.üdv Sanyi

jmezo

2010-03-17 17:44:27

Hangszóró!

Fényt hoztál az életembe ezzel a pár sorral! Most már úgy vélem, érdemes volt elesni! Essek még?
A kamera meg tényleg lehet jó dolog is. De nehogy olyan szerepet kapjon az ember életében, mint egyesekében a diktafon... :-) Képzeld, ha spontán felvételek készülnek akkor, amikor pont nem akarja a gazdája. Ráadásul mindez avatatlan kezekbe is kerül...
Pontosan, mint a kalapács... ölni is lehet vele (kapcsolatokat), bár nem arra való.
Arra meg egyenesen remek, hogy felelevenítse az ember élményeit. Jééé, lehet, hogy erre találták ki?

hangszoro

2010-03-17 14:36:35

Jani! Mesés esés! Szerencsére az ottani homok épp oly puhának tűnik, mint az itthoni, a bokor meg elhajlik. Kár, hogy nem ugrik!
Objektivitás ide, kamera árulása oda, küklopszos tekintete bárhova, azért rohadt jó dolog ez!!!
Mikor vége a lett a mozinak, akkor vettem észre, hogy összeszorított kézzel koncentrálok a monitorra, próbálok nem elesni a homokon, meg a fák között mindenáron balra akartam kanyarodni. . . . szóval jó dolog ez a kamerásdi! Úgy látszik, ha olyasmit lát az ember testközelből, ami érdekli, már néhány perc is teljesen magával ragadja, legalábbis velem így volt. Ha van még ilyen, jöhet orrvérzésig, van hely.
A zene is jó alatta, de néha jó lett volna a motor hangját is hallani - tudod, ez már nálam mánia :-)

jmezo

2010-03-17 11:22:29

Szia Kobra111

Ez a bejegyzés egy ravaszul felépített tematikát követ. A szerző elkezdi szidni a kamerát, majd a végén szembesül azzal, hogy előítéletei hamisak voltak, a kamera nem gonosz, nem áruló, csak objektív. Esetleg átcsaphatna a cikk imádatba is, de ezt a szerző - önmérsékletének köszönhetően - nem teszi. :-)

Újságcikk meg azért lesz belőle, mert időről időre bemutatunk motorhoz, motorozáshoz való kütyüket.
Tényleg voltak vele averzióim. Leginkább azt találom veszélyesnek, ha valaki elkezd a kamerának motorozni. Szerintem akkor normális a használata, ha menet közben nem piszkálja az ember, igazából tudomást sem vesz működéséről, hiszen akkor nem befolyásolja a motorozását. Nekem ez azért sikerült, mert egy ideig összekevertem, hogy mikor van ki és mikor bekapcsolva, következésképpen akkor vett fel, amikor azt hittem, hogy ki van kapcsolva - és fordítva.

Kobra111

2010-03-17 08:36:36

Nagyon jó lett a vidi! Kicsi mérete ellenére igazán szép képe van a kamerának.Kártyára vesz gondolom. Jó volt látni a vidit. A 2010 Bamakóról az rtl klub által készített napi beszámolók arra voltak elegendőek hogy felcsigázzon. Bár arra sem.

Igazából most nem értelek. A cikk elején még haragszol a kamerákra ,aztán már újságcikk lesz belőle? Én úgy tudom hogy a rend őrei büntetnek azért ha valaki motorján ,bukóján kamerát találnak közúton.

jmezo

2010-03-17 08:04:47

Damak Feri, a Contour HD kamera forgalmazója vágta össze a klippet, ő adta alá a zenét. Megkérdezem és megírom. Elég zúzós... először azt gondoltam, hogy valam sivatagi-arab zene jobb lett volna, de Feri azt mondta, olyat unalmasnak talált volna. Azt hiszem, igaza van, így végül is jobb lett.

FeR1

2010-03-17 07:58:51

Feldobta a napomat ez a videó! A zene szuper, megtudhatom az együttes nevét?