hirdetés
 
 

Meztelenül a sivatagban

De miért marad valaki ruha nélkül? Talán az ablakon kellett kiugrania, mert megjött a férj? Vagy elkártyázta ruháját? Netán fürdeni ment a folyóra és ellopták?2010-02-22 11:06:06

Bookmark and Share

De miért marad valaki ruha nélkül? Talán az ablakon kellett kiugrania, mert megjött a férj? Vagy elkártyázta ruháját? Netán fürdeni ment a folyóra és ellopták?Egyik sem. Először is, iszlám országban sem üdvös dolog más feleségére kacsintgatni. Igaz, itthon is kiválthat hevesebb reakciókat egy férjből, de ott, ahol szigorúbbak az erkölcsök, szorosabb a családi kötelék, ott mindenképpen kerülendő, hogy rajtakapják az ember fiát.
Egy arab férj vigyáz feleségére. Ezzel meglehetősen sok is a dolga. Na nem azért, mert egy szép, tüzes szemű, fekete asszonykára ott jobban kellene ügyelni, mint itthon, hanem azért, mert ott egy tehetősebb férfiembernek akár öt felesége is lehet. Olyan ez, mint itthon az autó. Nem pusztán használati eszköz, hanem státusz szimbólum. De Marokkóban nem az a sikk, ha minél nagyobb, hanem ha minél több van belőle. A sok asszony birtoklásának azonban árnyoldalai is vannak. Mindegyiknek ugyanazokat a feltételeket kell megteremtenie a férjnek, és ha békét akar az a férj – akit egy idő múlva joggal hívhatunk szerencsétlen férjnek – akkor mindegyiket ugyanazokban az örömökben kell részeltetnie, ha értik, mire gondolok. Ha pedig veszekedésre kerül a sor… képzeljenek el nem is öt, de akár csak három feleséget, aki csípőre tett kézzel, felvont szemöldökkel várja késő este hazabotorkáló urát. Brrr…

A fentebb említett hancúrozásra egy bamakósnak amúgy sincs ideje. Egy bamakós úgy hancúrozik, hogy hasra, hanyatt és oldalra veti magát a homokban és magára rántja motorját, meghempergeti, alá-fölibe kerekedik, egyszóval pont úgy tesz, mint aki kedvesével hancúrozik, és ez igaz is, mert ha a katona kedvese a fegyvere, akkor mi más lehet egy motoros kedvese, mint a motorja.

Na, szokás szerint rendkívül szellemesen ugyan, de ismét elkanyarodtam a témától: hogyan lesz valaki ruhátlan a sivatagban?

A számba vehető módozatokat most hagyjuk, hadd számoljak be viszont egy személyes tapasztalatról. Mielőtt a rosszmájú Olvasók felcsillanó szemekkel vetnék magukat a következő sorokra, el kell árulnom, hogy nem szereplője, hanem tanúja voltam a dolognak.

Tehát: megérkeztünk Mhamidba.
Mhamid egy oázisfalu, vagy talán városka túl az Atlaszokon, a Szahara peremén. Az aznapi táborhelyül egy csodaszép és csodaegzotikus kasba hotel szolgált. A hotel szót ismerik, de mi az a kasba? Nos, a berberek agyagból készült erődítményeit hívják így. Tornyos, lőréses, rózsaszín-vörösben játszó helybeli agyagból. Tevehát formájú ablak és ajtónyílásokkal, csodaszép arabeszkekkel díszített falakkal. Az ilyen hotelek mellett mindig akadnak posztóval fedett nomádsátor utánzatok, na, mi itt aludtunk. Az ilyen kasba hotelek és buja kertjeik leginkább Szindbád és az Ezeregyéjszaka világát idézik. A miénkben volt még két fiatal teve, meg egy elkeseredett hangon ordító szamár is. Ők képviselték az állatvilág Gerincesek törzsének, Emlősök osztályának jól látható és hallható tagjait. A tevék és az elkeseredett hangon ordító szamár lakhelye mellett volt egy bárpult, előtte asztalok és székek. Még arrébb egy hívogató medence csillogó víztükre. Egészen addig volt hívogató, amíg bele nem dugta az ember a lába ujját. Onnantól a Titanic végkifejlete és a jeges mélységben eltűnő Leonardo di Caprio képe kísértette. Hogyan lehet ilyen hideg víz a Szaharában, az rejtély. Nem is igen ment bele más, csak aki otthonról rossz híreket kapott és már nem érdekelték többet az élet örömei, sőt leginkább véget akart vetni a Siralomvölgy-béli szereplésének. Na, meg két-három olyan bamakós, akik éltek a marokkói elfogadó, toleráns iszlám kínálta lehetőséggel és söröztek. Pontosabban besöröztek.
A besörözést úgy kell érteni, hogy besöröztek az otthonról hozott és becsempészett házipálinka után.
Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt – tanultuk annak idején – de arról nem szólt a mondás, hogy le is meztelenít. Egyik motoros társunk fejében az alkoholmolekulák a nagy tumultusban - hogy melyikük is jusson az elsők között az agyába – meglöktek egy kis relét, egy amolyan üzemmódváltót, és ettől motorosunk üzemmódot váltott. Az addig visszafogott iddogálóból előtörtek az ősi gének. Egymás után.
Arábiai Lawrence-re viszonylag kevés idő jutott, a fő szerepet a sokkal ősibb gének hívó szava vette át. Mint tudjuk, az élet a vízből származik… és hívó szava ellenállhatatlannak bizonyult. Olyannyira, hogy társunknak érkezése sem volt levetnie krosszcsizmáját, protektorait, és fölöttük viselt ruháját, máris a vízben találta magát. Úgy érezte, nem harcolhat Czeizel Endrével és az örökléstannal, engedelmeskednie kell a Nagy Csoda, az Élet Misztériuma, az Öröklés parancsának, mennie kell oda, honnan származott, a vízbe. Ment. Pontosabban ugrott.
Az ősi gének, megérezve a víz hőmérsékletét, azonnal visszavonulót fújtak, magára hagyva szerencsétlent a Titanic és Leonardo di Caprio emlékével. Kijózanodva dideregve kimászott a medencéből. Viszonylag könnyen elaludt - már a sátorban – és egész éjjel azt álmodta, hogy ő Amundsen, a nagy sarkkutató, és éppen halálra fagy egy a hidegben elpusztult jegesmedve és egy rakás csonttá dermedt pingvin teteme mellett.
A csillagos hajnalon, amikor a tábor indulásra készülődött, arra ébredt, hogy minden motorosruhája csuromvíz.
Jobb híján a takarót tekerte magára, úgy bolyongott a táborban. Azóta beszélnek a bamakósok egy őrült római költő szelleméről, talán éppen Néróéról, aki tógában járkál sötét hajnalokon Mhamid pálmafái között. A helybeli beduinok azóta rettegnek a kasba hotel pálmafái között kanyargó, szűk, homályos ösvényektől.
Azt állítják, hogy a szamár azért ordít olyan panaszosan, mert ő nappal is látja a szellemet…
A folytatásban: mi van, ha defektet kapsz az isten háta mögött és a pótgumid is lyukas.


Vissza a Budapest-Bamako - Flúgos futam bloghoz >>
9 komment
Értékeld!

Kommentek

Hozzászólást csak regisztrált és belépett látogatók írhatnak. Regisztrálni itt tudsz.

jmezo

2010-02-23 18:04:15

Ja, hogy mi a teendő, ha defektet kapsz és a pótgumi is lyukas - hát ez csak amolyan költői kérdés volt., amelyre a költő igazából nem is vár választ.
És adni sem fog egyenlőre, mert az a következő bejegyzés témája lesz. Sajna, fele olyan szórakoztató sem lesz, mint Néró esete. Hacsak nem folyamodom valamilyen tudatmódosító eszközhöz.
Tudatmódosító eszközök:
- alkohol tartalmú italok, válsághelyzetben olcsóbb arcszesz
- alkaloidák, mesterséges hatóanyagok
- jól sikerült balhorog, vagy jobbegyenes

jmezo

2010-02-23 17:59:38

FeR1

Hűdejó, hogy ma nem tudtál jönni, mert otthon felejtettem, pedig már kikészítettem. Holnaptól itt lesz

hangszoro

2010-02-23 12:02:03

Ha minden igaz, ezt a következő részben elolvashatjuk. Már ugye a kérdésre vagyok bátor célozni (defekt), mert válaszolni nem az én tisztem. Még szép, mit kezdenék itthon egy tiszttel?!

FeR1

2010-02-23 08:28:13

Szia Jani!

Ma sajnos nem tudok elmenni a kőért, mert fonotos óráim lesznek estig zsinórban, majd később vmikor. A kő nem romlik meg

dragboyz86

2010-02-22 20:59:12

Szép az az IFA!

figgol

2010-02-22 20:11:57

Érdekes storyk! Hát még milyen lehetett mindezt élőben látni!
mi van, ha defektet kapsz az isten háta mögött és a pótgumid is lyukas?? Hát kell vlaki aki segít, és van egy fölös gumija!?

jmezo

2010-02-22 18:06:20

Írom, írom én a következőt, de kell hagyni egy kis távolságot kettő között, mert a régieket már nem igen olvassák.
FeR1 - azt állítják a szakértők, hogy az asszonyok lelke a világon mindenhol egyforma. És a testbeszédük is. A csípőre tett kéz és a felvont szemöldök sehol nem jelent jót. Ott, ahol ismeri a konyhakultúra a tésztanyújtást, még veszélyesebb a helyzet, mert ott feltételezhetően sodrófa is van a konyhában.

Hangszóró
Fantáziadús... hmmm, hát még ha a valóságot láttad volna.
Irodalomtanáromra én nem vagyok büszke... pedig nem is lehetett olyan rossz, ha ennyire nem ölte ki az emberből az olvashatnékot.

FeR1

2010-02-22 16:08:27

Ez nagyon kész van! Motorosruhástól vízbe ugrani?
Meg a csípőre tett kezű, felvont szemöldökű arab asszonykák...és a motoros aktus!
Kérem a következőt!!!

hangszoro

2010-02-22 13:46:49

Szép, fantáziadús fogalmazvány. az irodalom tanárod méltán büszke rád, amint időd engedi, jöhet a folytatás!