hirdetés
 
 

Drog és Bamako

Post alcíme2010-12-17 08:00:56

Budapest-Bamako  

Bookmark and Share

Elvonási tünetek, iszonyú szenvedés… első kézből
Az alábbi sorok egy gyötrődő lélek vallomása a mélyében lejátszódó folyamatokról. Ha úgy tetszik, egy függőséget okozó szenvedély naplója.

Hogyan is kezdődött…
Régi életem utolsó napja szép, késő őszi nap volt. Tudják, amikor még délben is olyan barátságos, meleg színekben fürdik minden. Addigra már annyira elszoktunk a Nap melegétől, hogy már ismét kívántuk, nem menekültünk a sugarak elől, kerestük őket, mert jólesően melengették csontjainkat és csöndes békességgel töltöttek el.
Kijöttem a szerkesztőségből elindultam a motorom felé, amikor egy alak somfordált mellém. Arcát eltakarta, lopva körülnézett, hangja rekedten szólt.

- Nem próbálod ki, haver? Fantasztikus élmény lesz. Egészen más színben látod majd tőle a világot. Ne légy már olyan beszari, a fullos csávók is ezt nyomják. Veszélyes… veszélyes… ki mondja? Azért mondják, mert fafejűek. Hidd el öreg! Próbáld ki, ha nem tetszik, abbahagyod. Dehogy lehet rászokni! Csak azért mondják, mert azt akarják, hogy inkább igyál, meg cigizz, mert abból az államnak is haszna van. Na, itt van egy, próbáld ki…
Hogy hogyan kell? Hát megkóstolod… a legelején nem biztos, hogy bejön, lehet, hogy kicsit megy tőle a hasad, de az hamar elmúlik, lehet, hogy tüsszögni fogsz az orrodba szálló portól, de megszokod. Tartsd vissza kicsit, hunyd le a szemed, és elszállsz tőle. Olyanokat fogsz látni, mint még soha. Öcsém, próbáld ki, ha mondom, ilyet még nem láttál… elszállsz tőle, mondom!

Kipróbáltam… eleinte kicsit ment tőle a hasam, de hamar elmúlt, és tüsszögtem az orromba szálló portól, de megszoktam. Mélyen leszívtam, visszatartottam, lehunytam a szemem:

…Illatok, szagok, zajok, hangok és fények. Holdbéli táj, kopár, vörös hegyek… végtelen sivatag, száguldás. Pálmafás oázis… tevék, sötétkék burnuszok… Hanyatt dőlsz, fölötted milliárd csillag… a Tejút magába szív. Végtelen csönd, soha nem érzett nyugalom… öntudatlan álom.. bíborlilából kékbe váltó hajnal… piros-sárga-zöld… ébenfekete, gömbölyű vállak, vakító fogsorok…dob, dobszó, lüktetés… zene, tánc. Folyóban fürdő lányok, meg-megrezdülő mellek…dob, zene, tánc…

Igaz volt a somfordáló alaknak: ilyet eddig nem láttam. Magam sem tudom, hogyan, egyszer csak itthon voltam ismét. De hiába éltem itt negyven évet, minden olyan furcsa volt és idegen. Leginkább a saját életem. Hetekbe telt, míg visszaszoktam. Nem volt könnyű, éjszakánként mindig ugyanazt a sivatagot, oázist és folyópartot láttam, néha nappal is… hallottam a dobokat, a zenét, csavarta az orromat a táncosok meztelen talpától felkavart por.
Néha úgy hasított belém a hiányérzet, hogy fizikai fájdalmat okozott. Alig tudtam másra gondolni, kitöltötte szinte az egész évemet. Nem is ámítottam magam azzal, hogy abbahagyom, alig vártam, hogy ismét hozzájussak. Csak a gondolat enyhítette a kínt, hogy megint elszállhatok.

Négy évig tartott, míg úgy-ahogy sikerült leszoknom róla.
Eddig ezt hittem… de most, hogy ismét eljön az ideje, megint sokszor eszembe jut, rendszeresen megjelennek álmomban az ismerős, gyönyörűséges képek a sivatagról, az oázisokról és a folyópartról. Olyan vagyok, mint a holdkórós, aki érzi, hogy közeledik a telihold. Nyugtalanság és kínzó hiányérzet tölt el.
Hazudott a nepper. Rá lehetett szokni.

Vissza a Budapest-Bamako - Flúgos futam bloghoz >>
6 komment
Értékeld!

Kommentek

Hozzászólást csak regisztrált és belépett látogatók írhatnak. Regisztrálni itt tudsz.

FeR1

2010-12-20 19:25:44

Kulák bizony, a kolhozosítás nagy ellensége

jmezo

2010-12-20 15:42:47

Fer1-nek

Úgy?! Szóval kulákok vagyunk, kulákok?

"Megismerni a kuláááákot,
Fekete házááááróóól..."

FeR1

2010-12-19 22:40:13

Munka? Lehet meglepődsz, de nem ismeretlen számomra a fogalom. Kertesházban élek, szántófölddel és egy kisebb várost ellátni képes "konyhakerttel", emelett még a nagyszülői ház tájékán is akad nem kis kert. Meg szőlő.
Gondolom neked, akinek az Őrségben van is valami birtoka, nem kell magyarázni ez mennyi folyamatos munkával jár. Ja, hogy ilyenkor nincs kerti munka? Van más, ami az év közben pont amiatt nem készül el és meg kell csinálni. Ezek mellett persze ott az egyetem is, amit azért nem félvállról kéne venni, meg hülye módon olyan szervezet tagjaként munkálkodok, ahol pénzt nem kap az ember csak elismerést, no meg jó kapcsolatokat. Aminek idővel esetleg hasznát tudom venni.
Szóval, ha még emellett hivatalosan fizető munkahelyen is dolgoznék, akkor kevés lenne 32 óra is egy napra Ráadásul tényleg nem lenne elég egy Bamakóra.
De mint mondtam, előttem az élet, még három hónap míg a 21et betöltöm, tehát nem vagyok túl idős
Spórolás? Az sajnos nem túl látványos, mert a motorozás, amit a fennmaradó időben művelek, nos az igencsak megkopasztja a bukszát... Mondom mindig magamnak, egyszer véget ér a 7 szűk esztendő...

jmezo

2010-12-19 22:31:30

Fer1-nek

Esetleg suli melletti munka plusz spórolás plusz munka?

Persze, lehet, hogy hülyeség a kérdés, mert ma már nincs ilyen munkalehetőség.

Én a fősuli mellett kidobóemberkedtem, oktattam, ablakot pucoltam, szenespincét takarítottam, sőt, éjjelente péknél is dolgoztam. Ez nyáron volt,és azért éjszakai, hogy nappal a tavaknál hepajkodhassunk.
Mondjuk egy Bamakóra nem futotta volna úgy sem.

FeR1

2010-12-18 22:16:19

Ezen anyag magamhoz vétele nagy álmom, pedig ellenzem a kábítószereket(most a jó borokat ne soroljuk ide ).
Egy fránya dolog kellene hozzá, de abból jó sok. Most még nincs elég. De előttem az élet. És egyszer felkeresem a dílert és egy angyallövésnyi anyagot szerzek. Mert kell.
Sőt ez még veszélyesebb szer, mint ahogy írod! Anélkül, hogy használtam volna, rá szoktam és állandó elvonási tüneteim vannak miatta. Ha csak meglátom, hogy valaki él vele és élvezi, nekem is kell. Egyre csak használni és használni akarom...nem lehet leállni vele...örökre biztosan nem.

hangszoro

2010-12-17 13:48:17

Igen, azt látom !!!