hirdetés
 
 

Budapest-Bamako törölve

Post alcíme2010-11-28 14:25:48

Budapest-Bamako  

Bookmark and Share

A válság legsúlyosabb jele
Tehát a Budapest-Bamako válságba került... mármint bennem. Tulajdonképpen ehhez a válsághoz több dolog is hozzájárult.


Az első ok:

Az egyik bejegyzéshez érkezett valamelyik komment is. Abban a bejegyzésben arról esett szó, hogy a több kalandrali közül melyiken is induljak el 2011-ben. Ez persze bosszantó egy kérdés is lehet, úgy is fel lehet fogni, hogy : „Na, az elkényeztetett hülyegyerek (mármint én) affektál, hogy hová is menjen motorozni.” Erre a felvetésre nem is nagyon tudok mit válaszolni, hiszen az emberek nagy részének bőven van igazi gondjuk is, és ezek mellett valóban dühítő lehet egy ilyen álprobléma. Talán valamit enyhít a dolgon, hogy nekem sem ez a legnagyobb gondom, még csak megközelítőleg sem, de ez az, amit megosztok az Olvasókkal. Szóval, arra a bizonyos bejegyzésre érkezett egy észrevétel, mely szerint a Bamako már kicsit unalmassá kezd válni … olvasóként.

A második ok:

A fentiekhez hozzájárult még egyik kollégám véleménye, aki ezt mondta: „Jani! Én még nem voltam Afrikában, de már így is unom a Bamako témát.” Ez ismét elgondolkodtatott… ha már hallgatni és olvasni unalmas, akkor lehet, hogy tényleg valami új dolog után kellene néznem.

A harmadik ok:

Egyszer, még Mauritániában találkoztunk egy lengyel motorossal, aki - mikor meghívtuk a következő évi Bamakóra - azt mondta szinte mérgesen, hogy ő sohasem megy kétszer ugyanarra a helyre túrázni. Én ugyan nem értek ezzel egyet, de a mondanivalóját értem. Azt jelenti – csak kicsit dacosan -, hogy a világ túl nagy ahhoz, hogy az ember ugyanoda járjon vissza, ahelyett, hogy újabb tájakat ismerne meg. Mint mondtam, nem értek vele tejesen egyet, én úgy vélekedem, hogy ahová nem vágyik vissza az ember, oda egyszer sem volt érdemes elmenni, én szeretem a visszatérések meghitt élményét. De ezúttal hasonlóan kezdtem el vélekedni. Ötödször indulnék el a Bamakón és a ráfordított idővel-energiával-pénzzel már nem érzem arányosnak az általa nyújtott élményeket, még az újdonságnak számító Szenegállal sem. Legalább is ötödszörre már nem.

Negyedik ok:

Az eddigi utak során valamilyen tesztmotorral voltam Bamakózni. Kétszer KTM Adventure 990-el, egyszer az új kis Ténérével, a Yamaha XT660Z-vel. Ez azt jelentette, hogy ezeket az akkor új modelleket irtózatosan jól, extrém körülmények között tudtuk próbára fogni. Hideg-meleg, hó, homok, tengervíz, köves ösvények és homokdűnék között. A teszt még egy érv volt a bamakós részvétel mellett. Igen ám, de a hazai piac pangása miatt már idén – 2010-ben – sem volt tesztelendő motor, a saját DR-Z-mel menetem, ami piszok jó volt, de nem új modell. Egy okkal kevesebb volt így menni. 2011-re hasonló a helyzet.

Az egyenlet vége:

A négy ok eredőjeként az az elhatározás született meg, hogy 2011-ben nem veszek részt a Budapest-Bamako Ralin. Persze egy Mérleg jegyű ember ezt úgy éli meg, hogy már a döntés megszületésének pillanatában elkezdi sajnálni, hogy nem megy, de a Mérleg jegyű ember ezúttal megkeményítette szívét, kitartott elhatározása mellett és úgy kiáltott fel, mint Ádám az Ember tragédiájában: „Vezess új útra, Lucifer, vezess…” És akkor most mi lesz? Szóval, új utakra indulnék. Terv már van, az első lépéseket is megtettem érte, de tudják, hogy van, ember tervez, Isten végez… Azért egy kevés a részletekről: az időpont szinte ugyanaz, az útirány pedig: hármas villamossal a Kiserdőig, aztán ott jobbra el…

Búcsú:Isten veletek tevék
Isten veletek kasbák
Isten veletek oázisok


 

Isten veletek beduinok
Remélem, még látjuk egymást... szóval, azért akarok én még ide menni...

Vissza a Budapest-Bamako - Flúgos futam bloghoz >>
13 komment
Értékeld!

Kommentek

Hozzászólást csak regisztrált és belépett látogatók írhatnak. Regisztrálni itt tudsz.

hangszoro

2010-11-30 14:26:28

Dolomit? Bamakó? Vagy a Karácsony szigeten rákok között táncolni? Pfff... egyenlőre attól is kiver a víz, hogy nyakamon az "ünnep" , a helyi gázszolgáltató meg sárga papíron kíván kellemes ünnepeket......

jmezo

2010-11-29 21:58:05

Hr.Geiger

na, hát nagyjából egyformán gondolkodunk. A celebeket meg ne is említsd, mert ki nem állhatom őket. Nem személy szerint, hanem úgy celebként, vagyis celeb státuszban. Egyértelmű, hogy a figyelemfelkeltés miatt vannak ott.
A saját motor annyiban probléma, hogy én a Bamakón nem mint Mező János magánzó veszek részt, hanem mint a Motorrevü egyik munkatársa, akinek ott dolga van. Az egyik dolga, hogy motorokról kimerítő véleményt formáljon. Igazad van, a kaland nem a motortól függ, de azért egy kicsit attól is. Van, amelyik megédesíti, van amelyik megnehezíti a kaland átélését. A tartósteszt motorokról írtakat igyekszünk mefogadni, de a motorokkal nem mindig történik érdekes dolog. Ugyanakkor nem lehet átugrani, kihagyni szakaszokat egy 25-50 000 km-es tesztben. Ha megfigyelted, a Gladiussal ment már nő, mentünk városban, mentünk messzire, felpakolva egyedül, ketten stb. De néha vannak eseménytelenebb időszakok. De igazad van, jobban odafigyelünk arra, mit írhatunk még le róluk. Köszönöm a figyelmeztetést.

Hr.Geiger

2010-11-29 20:56:13

Kedves jmezo!

Nem veszem annak, mert nem is ezért írtam, de ha elolvasod még egyszer, akkor nyitott ajtókat döngetsz! :-)
Most én is hangosan gondolkodok egy picit, hátha...
Talán nem véletlen , hogy sem én, sem a kollégád nem találja már érdekesnek a BAMAKÓ-t, mert az már a magyar celeb világ unaloműző ténykedésévé fajult, némi karitatív köntösbe bújtatva. Mivel logisztikával foglalkozom, úgy gondolom, hogy azt a sok füzetet a " cirkusz" nélkül is el lehetne juttatni az érintetteknek, sőt, a felkészülés, technika, üzemanyag megtakarításával még többet is. De gyanítom, hogy nem ezektől fog Mali felvirágozni - de szép gesztus, az vitathatatlan.
Az igazi megmérettetés talán a motorosoké, de ott meg a "garázs szomszédom " évek óta elver mindenkit- ha elindul persze.
Magad említed, hogy nincs szponzor motor, a saját bringa meg nem új- de a lényeg a kalandon van, vagy nem? Mit számít, hogy milyen a gép? Vagy mégis? Nehéz kérdések ezek tudom, túlmutatnak sokszor az érzelmeken.
Az is igaz, hogy nem lehet állandóan új témát találni, de akkor a tartós teszt motoroknál ne azt olvassam két sorban összetömörítve, hogy hol jártak a motorokkal, hanem osszák már meg az olvasókkal a véleményeket a járműről a kedves tesztelők, írják meg két oldalon, mert hátha felkeltik az érdeklődést! Több szem többet lát alapon, mert mindenki másként ül fel egy motorra, mást vár el tőle.
Én például azt várom tőle, hogy a sok fárasztó nap után, amit a munkahelyen eltöltök és már tele a hócipőm a globalizációval, akkor kihozom az öreg Táltost a garázsból, nyeregbe pattanok és kimotorozom magamból a felgyülemlett stresszt. Ehhez nem kell nekem Afrika, mikor itt a szomszédban az Alpok, de hazánk is bővelkedik szép tájakban. Család mellett erre futja, ezt is meg kell becsülni.
Nem vagyunk egyformák, hál Istennek, de ettől színes a világ és ettől szép az élet!
Na, most jól kigondolkodtam magamat, el is megyek aludni és álmomban a Dolomitokban kanyarogni... :-)


jmezo

2010-11-29 16:07:37

A motorkölcsönzős gyerek - vagyis a Barcelonai Rém-mel való vitaműsor közben valóban megérkezett a Rém által kihívott rendőrség. Nem volt rá mód... pedig egy börtönblog sem kutya... Barcelonából. Akkor például igennel válaszolhattam volna arra a kérdésre, hogy: Mondd csak, ültél te már spanyol börtönben? Bocs... katalán börtönben.

Apropos: a világtáncolós gyerek honlapját néztétek már?

Tehát: hol a fenében van Matt? http://www.wherethehellismatt.com/

hangszoro

2010-11-29 15:15:57

Hm.
Félre vagyok értve kérem szépen! Nem az arcon landolás hoz tűzbe, hanem a látottak realisztikussága. Valahol írtam is ha jól emlékszem, hogy mennyire megfogott, mikor valami fák között lavíroztál, s annyira beleéltem magam, hogy mikor nem az én általam kinézett nyomon mentél, egy röpke pillanatig nem értettem, hogy miért arra megy a kép, mikor én....de aztán leesett, hogy én a székben ülök, s azt látom, amit más felvett. Na mindegy. Persze, ha hajlamod, vágyaid a "megveretem magam a világgal" turizmus felé lökdös, tedd csak, de abban az esetben tényleg vetesd fel. Bár a motorkölcsönzős gyerek fejét se rugdostad végig a főutcán.......többen sajnáltuk.

jmezo

2010-11-29 10:57:31

Tanácsokat adhatok éppen, bár még senki nem kért. Amennyire tudom, a Saharun-on jelenleg nincs motoros induló. Legalábbis magyar nincs.
A Kaukázusi raliról azt hallottam, hogy abszolúte nem motorosoknak szervezik. Tehát az etapok, benzin, víz, stb vételezési lehetőségek megtervezésénél egyáltalán nem szempont a motoros.
Ez csak kósza hír, konkrétumokat nem tudok. A másik: nem tudok mindenhová elmenni, mert itt a munkám, a Motorrevü. Az meg sajnos nem csak utazgatásból áll.
Pénzt sem ad senki, de miért is adna, az utóbbi időben azt hiszem, anyagi erőmön fölül utaztam, hogy jó anyagokat hordjak haza. Meg persze azért magamért is tettem...

FeR1

2010-11-29 10:21:22

Értem, akkor félreértelmeztem a Saharun oldalán a futamról írottakat. Mert ott név szerint említenek Téged, de akkor az afféle technikai tanácsadás lesz a futam előtt?
Caucasian Challenge-en gondolkoztál már?

jmezo

2010-11-29 10:11:58

Hangszóró!
Ha tudom, hogy így élvezted a pofára esésem videóját, akor valahol föl is pofoztattam volna magam egy kis klipp erejéig. Vagy végigverethettem volna magam Afrikán. Hallottatok már Matt-ről?
Van egy fazon, aki állítólag világutazik, mindenhol járt már és mindenhol készít magáról egy klippet, amint ott távol a világban azon a bizonyos helyen, ahol van, éppen táncol, és felteszi a webre.

http://www.wherethehellismatt.com/

Meg is tetszett az ötlet, de ahogy én táncolnék.... bár éppen eléggé emlékezetes lenne a nézőknek, az már biztos...
Szóval, Matt mintájára engem végigpofoznának a világon. Mindet felvenném, Hangszóró pedig ott ülne a monitor előtt és néha felszisszenne: Húúúú, ez nagy volt!

jmezo

2010-11-29 10:04:39

Fer1

Amikor egy iszlám hívő ember tervez, vagy állít valami, mindig hozzáteszi: Insallah - ahogy Allah akarja. Miután piszok jól tudok okoskodni, arabból lefordítva, sőt műfordítva ez valahogy így hangzik: ember tervez, Isten végez.
Tehát, hogy hová megyek, azt Allah tudja, én csak azt, hogy hová szeretnék. De nem a Saharunra. Bár érdekelne, de az is Afrikában van, Tunéziában, így hát ...
Most valami másra vágyom, mást tervezgetek, másra gyűjtök, másról álmodozom. Majd írok is az utazások dupla illetve tripla élményeiről. Némi önmanipulálással megtöbbszörözhető az élmény. Tehát nemsokára blogomban a... a... az élménytöbbszörözés!!!

jmezo

2010-11-29 09:57:30

Hr. Geigernek!

Abszolut nem kioktatásként írom, az isten szerelmére kérlek, ne is úgy vedd az alábbiakat. Csak írva gondolkodom és győzködöm magam, hogy van még új Afrikában és a világban.
Afrika valóban mindig más, de természetesen vannak az egymást követő utazásoknak hasonló momentumai. És hát a legfontosabb: Afrika nem egy ország, hanem egy Európánál is nagyobb kontinens. Pontosan 30 368 039 km2, 55 országgal és
911 000 000 lakossal. Csak viszonyításként: Európa harmad akkora - 10 395 504 km2, 44 országgal, körülbelül 690 000 000 lakossal. Tehát, ha valaki azt mondja, hogy Afrika unalmas, akkor azt is mondhatná, hogy Európa is unalmas, meg az egész világ unalmas. Így az öt lakott földrészt figyelembe véve elég hamar ismétlésekbe kellene kezdenünk a túrarovatban. Fél évet sem tennének ki az anyagok és máris körbeérnénk a Földön.
Bár az is igaz, a Bamako eddig mindig ugyanazokat az országokat érintette, de hát egy ország is meglehetősen nagy , sok látnivalót kínál.
Mindezzel együtt tudom, hogy minden embert más érdekel, ezért el is fogadom a véleményedet, ha már kissé unalmasnak találtad a bamakós írásokat. Majd jobban összekapom magam legközelebb.

Az ugyanakkor furcsa, hogy azért nem érdekel valami, mert nincs esélyed eljutni oda. Ezt először is... sohasem tudhatod. Tizenöt évvel ezelőtt én is így gondoltam, mégis lett lehetőségem. Az életed nincs előre megírva, és ha meg is lenne, úgysem tudnád, mi áll benne... így hát már csak a magad érdekében is érdemes lenne egy kicsit másképpen gondolkodnod a saját lehetőségeidről.

Gyermekkoromban faltam az útleírásokat, Széchényi Zsigmond afrikai és alaszkai kalandjait, stb. és nem is gondoltam rá, hogy eljuthatok-e azokra a helyekre. Egyszerűen élveztem az ő kalandjait és azt, hogy megismerhetek távoli világokat a könyveiből. Az még mindig jobbnak tűnt, mint otthon ülni és nem ismerni.
Még egyszer kérlek, nehogy kioktatásnak vedd a soraimat! Semmi okoskodó, bántó szándék nem vezérelt.Tényleg csak "hangosan" gondolkodtam.

hangszoro

2010-11-29 09:03:50

Hogy hol heggeszt a Jani év elején, majd kiderül. Hogy unalmas-e a Bamakós beszámoló? Nem. Vagyis nem nagyon. A videóval egybekötött például kifejezetten tetszett, soxor megnéztem (igen, mikor pereceltél, s felkínáltad, hogy szórakozásunk kedvéért szívesen máskor is).
Szívesen olvasnám az új kalandokat -akár Afrikából szerzett élményeket tartogat, akár máshonnan származót. S ezért is örülök, hogy mész a Kiserdőig, majd hirtelen jobbra.....
Mert lehet kevesen vagyunk már ebben az agyon urbanizálódott trendekkel teletűzdelt fellangyosodott világban, akik tudnak még mások kihasznált lehetőségének örülni, de szerencsére magamat ide sorolom. Mi? Hogy nem is vagyok irigy? Nem a lófaxt, dehogy nem! De attól még örömmel, s átéléssel tudom olvasni mások kalandjait.
De ha valamikor nyáron nem lesz egy rendes Motorrevü vs. fórumozók találka, veszem a fáradságot és átfestem a világot járt motorodat kockásra - valahol az út szélén - Mike Tomi nagy örömére .....

FeR1

2010-11-28 19:49:53

Nekem van egy olyan sejtésem, hogy ebből SahaRun lesz. Nemde? Mert, hogy Afrikába menni kell annak, aki már motorral megjárta legalább egyszer. Érzem, mert bár eddig motorral még nem sikerült a sivatagban kóricálnom, csupán autóval turistaként, de így is mehetnékem támad, akárhányszor rá gondolok. Nekem nem volt unalmas olvasni még századjára sem, akár ugyan azt a cikket, mert, lévén jó a fantáziám, mindig oda képzelem magamat és kellemes melegséggel tölt el a gondolat, hogy dűnéről dűnére küzdöm fel magamat. Főleg úgy, hogy esik a hó és hideg van. Nem baj, homok helyett hóban fogok gázolni egy darabig...az is majdnem olyan jó.
Egy biztos, nem hiszem, hogy itthon fogsz dekkolni januárban vagy februárban.

Hr.Geiger

2010-11-28 17:17:38

János! Azért még nem kell ezt a témát eltemetni, jusson eszedbe az örök érvényű igazság, miszerint a változatosság gyönyörködtet! Tudom, hogy Afrika igen színes és változatos, mindig más arcát mutatja az odaérkezőnek. Amint kétszer nem léphetünk ugyanabba a folyóba, úgy Afrika sem mindig ugyanaz , mert érezni az illatokat, átélni a helyzeteket és nem utolsósorban ízlelni a helyi dolgokat, de ez csak annak élmény, aki azt átéli illetve megéli. Olvasni már valóban nem olyan jó, főleg sokadszorra.
Nekem legalább is már nem az, számomra a Bamakó olyanná vált, mint a szokásos évi HD bemutatók - egyszerűen átlapozom őket a lapban és csak akkor olvasom el, ha már minden mást megnéztem és már igen hiányzik a friss példányszám.
Inkább olvasnék többet és részletesebbet a tartós tesztre befogott motorokról, mert valahogy azok mintha elsikkadtak volna...legalább is többet érdemelnének, mint a havi rövid összefoglalók. Nem emlékszem, hogy pl. a Gladius-szal megtett túrákról lett volna valami terjedelmesebb cikk. De ez lehet, hogy csak az én problémám.
Afrika rabul ejtett Téged és nehéz a szabadulás, de talán nem is kell elszabadulni tőle, viszont az átlag magyar motorosnak - a bérből és fizetésből élőkre gondolok, nem az üzletemberekre és a tőzsdehuszárokra - még elérhetetlen. Olyan busz után meg nem fut az ember, amelyik nem vesz fel...