hirdetés
 
 

Budapest-Bamako 2011-ben is?

Az idő múlását több dolog jelzi 2010-09-21 12:02:31

Bookmark and Share

Jövőre lenne hat éves a Bamako. De vajon lesz-e?


Az idő múlását több dolog is jelzi.
Például az órák. Aztán a naptárak, gyarapodó kilogrammok és ráncok, hulló falevelek, kevesebb haj, új és még hülyébb divatok. Bár hogy az EMO kultusz után még mi jöhet? Talán szándékos halvaszületés...
Azt, hogy lassan, de biztosan - remélhetőleg tyúklépésben - lépegetünk a sír felé, azaz múlik az idő, még egy dolog jelzi: egy féléves felejtés és csönd után ismét az ember gondolatainak előterébe kerül a Budapest.-Bamako Rali.

Nálam ez speciel úgy zajlott, hogy egész nyáron egy fikarcnyit sem érdekelt a dolog. Aztán ahogy pakolgattam a pincében a motoros limlomok között, kinyitottam a bamakós ládámat, na... ennyi elég is volt, jöttek az emlékek, hangulatok, az ismerős izgalom, ami elfog, ha rágondolok.
Pedig van pár kérdés ezzel kapcsolatban. Például, hogy az ember fia elmenjen-e ötödször is? Bár az egyéb kalandralikhoz képest nem drága, azért nem olcsó dolog egy Bamako. Vajon nem kellene-e újabb kalandok után nézni? AZ ember nem lesz fiatalabb, az időt, pénzt, energiát lehet, hogy jobban be kellene osztani.
Igen ám, de jövőre újdonságot is ígérnek a rendezők...  Szenegált!

Szenegálban pedig fekete- afrikai nemzeti parkot, a Niokolo Koba Nemzeti Parkot. Oroszlánnal, orrszarvúval, egyebekkel. És remélhetőleg terroristák nélkül.

És egy másik kérdés: mivel megyek, ha megyek?
A jelenlegi helyzetben még a Motorrevünél sem csöng nap mint nap a telefon, hogy:
- Szevasz Mező, kérlek szépen, menj már el a motorunkkal a Bamakóra, mert szeretnénk róla egy ütős tesztet!

Más szóval úgy tűnik, marad a DR-Zebra.
Ja, ehhez egy kis magyarázat: a DR-Zebra egy átalakított, zebramintás, 21 literes tankkal rendelkező Suzuki DR-Z, az idei bamakós motorom.


Azt, hogy legyőzikézik a grafikája miatt, már megszoktam és nem érdekel nagyon. Jobban foglalkoztat a kérdés, hogy mit szól egy éhes oroszlán egy zebraszínű motorhoz.

Mi lenne, ha így ijeszteném el?


A 2011-es Bamakóval kapcsolatban egyenlőre több a kérdés bennem, mint a már eldöntött dolog.
De egyre többet hallgatok megint afrikai zenét, az őrségi telken lévő hangyabolyt már termeszvárnak hívom, az ivóvizet porciózom és az ágyban fejlámpával nézegetem a... a... a nyugat-afrikai térképet.

Búcsúzóul egy kis nyugat-afrikai zene és kép, vagyis afrikai hangulat. Érdemes távolabb ülni a monitortól és egész képernyőn nézni, még ha nem is túl jó a minőség. És érdemes Amadou és Marjam többi zenéjébe is belehallgatni.


Vissza a Budapest-Bamako - Flúgos futam bloghoz >>
25 komment
Értékeld!

Kommentek

Hozzászólást csak regisztrált és belépett látogatók írhatnak. Regisztrálni itt tudsz.

hangszoro

2010-10-15 10:05:46

Mér, mér....mer' korrektek azér'. Meg vagy lepve? Ez 1 ilyen világ: Ha véleményed van, tartsd meg magadnak. S ha mégis elmondod, igazolást nyer a régi mondás, mi szerint: "Szólj igazat, s beverik a fejed."

Most? Felmondási idő töltése, majd egy év alatt felszaporodott férfimunka elvégzése a ház körül, a házon, némi villanyszerelde, töprengés, hogy mi legyen, a továbbiakban, majd "ehszarokbele" felkiáltással motor garázsból ki, csap ki, szívató rá, gomb nyom...........

Hogy botlik?? Felmászik, mert az (volt) a dolga. Elméletileg, műszer szerint villany nyista, aztán megfog és mégis........anomália??

Rendben? Hm. Olyan már nem lesz, mint volt ez fix. De végtagok megvannak, kisebb nagyobb nyűgökkel üzemel a rendszer, életkedv töretlen, a gyerekek növögetnek, meg az XR is kész lesz tán a jövő héten. Meg esőt is ígérnek.....szép az élet!!!

Egy találka? Jó ötlet. Csak kellően elő kell készíteni, mert ha olyan sokan leszünk, mint fórumos túrán szoktunk, lehet nem férünk be egy személykocsiba beszélgetni...........

jmezo

2010-10-09 20:54:33

Jézusom, és ezt most komolyan írtam! Tényleg a szarva közt atláltam el a tőgyit.
Hát ezt nem irígylem. ÉS miért rúgtak ki? És most mi van helyette? Villany továbbra is?

Hogy botlik egy ember 20 000 voltos vezetékbe? Kétszer megszámoltam a nullákat, hogy mennyit is fogtál meg.
Mit mondja, szép história. Demárugye rendben vagy? Tényleg, kellene szervezni egy web olvasói találka.

hangszoro

2010-09-28 06:42:43

.....azt jelenti : részletesen. Spanyolul. ....várok.....várok.....még mindig várok.......és csak most mondom el, hogy nem. Nem beszélek spanyolul. Egy onnyál szótárból néztem ki, mert mielőtt írtam, előtte beszéltem egy barátommal telefonon, aki éppen e nyelven tanul egyrészt mert gyönyörűen lehet káromkodni, másrészt eme furcsa nyelvet beszélő országban kíván hosszabb távú látogatást tenni.
Rendkívüli módon zanzásítva:
......megfogtam egy olyan drótot (villanyreszelő volnék), amiben még benne lakott a villany. Jó sok, úgy 20000 volt fölött kicsinkét. Nu, más ne tegye meg, mert az alábbi élményekben lehet része : ....fehér alagutacska (igazából terem, de mindegy), észhez térés, fájás, fájás, sok fájás, egy hónap alatt három kórház, öt műtét, nyolc bőrátültetés, majdnemkézlevágás, hónapokig tartó, sok fájdalmas kötözés, gyógytorna, fiziko, balneo meg mittoménmilyen terápia, tanácstalan vállvonogatás doktorok részéről, ezmárnemleszjobb érzés elfogadása, gyógyulttányilvánítás után munkahelyre visszamenve kirugódás. Végezetül idő, de nem forintális milliomosként mindenféle egzotikus túrákról álmodozás. A rar. formátumú verzsönt olvastad, majd ha úgy adódik, szívesen untatlak akár szóban is. Sőt, ha akarod, viszek fényképeket.....de akkor nem lesz hami. :-)

jmezo

2010-09-27 19:58:57

Hangszóró

Mi az ördög az a "Minuciosamente"???
Egyébként csak úgy nem mesélnéd el? Mármint írásban.

hangszoro

2010-09-27 09:26:45

Úgy nagyjából eltaláltad......a szarva közt a tőgyit, ahogy szokták mondani.

"Minuciosamente"- is elmesélhetném, de nem untatlak vele, mindenesetre a jókívánságot köszi!

jmezo

2010-09-24 12:47:33

Hangszóró testvér!

Na megmondom, hogy én mire gondoltam a leveledből. Arra, hogy egy évvel ezelőtt volt egy motorbaleseted, amibe akár bele is halhattál volna, de te ezt nem tetted, mert nem akartad megfosztani kortársaidat és az utókort szellemi termékeidtől. Ezért van ma (tegnap) az egy éves születésnapod, ami valójában újjászületésnap.
Jó Sherlock Holmes lennék-e avagy sem?

Akárhogy is történt, Naggyon Boldog Születésnapot!

hangszoro

2010-09-24 06:56:51

Az AIDS-es pap meg hogy: HIVeim...........

Ja és mi a fenének mennél? Maradj a fenekeden, hisz nincs ott más, csak homok.
Csak hogy ne legyen túl homogén a vélemény..........meg lehessen tekervényt nyújtóztatni, hogy humor -e, komoly-e, vagy csak felszínes dolog, mint a horzsolás?
Ha már horzsolás, akkor seb, ha seb, akkor meg ma van a első szülinapom! Isten éltessen erőben, egészségben, motorságban engem. Mert nem vagyok egópista. Csak Laci.

jmezo

2010-09-23 22:46:25

Feleim - vagy ahogy Pataky Attila mondaná: Véreim!

Végigolvastam a kommenteket ehhez a bejegyzéshez... tök jó, szép dolgok vannak az elején. Ameddig nem anyagiasodtunk (tam) el. Tetszik példáuk Rgary testvérünk Carpe diem életszemlélete, Hangszóró gondolata rról, hogy mi a drága életünk során, vagy Petman69 kockázatelemzése, hogy Figgol szinte ókori kínai bölcsességű folyós példáját már ne is említsem.
Nem viccelek, jó volt olvasni!
Azért is, mert egyik sem azt mondta, hogy: hát, mi a fenének mennél, maradj a fenekeden nyugton. Volt egy ismerősöm, aki azt mondta: - Sivatagba menni? Hát abba meg mi a jó? Nincs ott semmi, csak homok.

jmezo

2010-09-23 22:30:51

Na, akkor lássuk csak sorba a válaszokat:

FeR1-nek: - Hmmmm, perselypénz? Azt' mennyi szokott összejönni vasárnaponként? Fémpénz, vagy papír? Ha érdemes, átalakíthatnánk a naptárt, az újat János Naptárként tartaná számon az utókor. Az éveket és a hónapokat meghagynám, de a hét napjai így lennének:
Vasárnap, Hétfő, Vasárnap, Szerda, Vasárnap, Péntek, Vasárnap. Mindegyik vasárnap istentisztelettel, persellyel. De most tényleg, van benne papírpénz is?

Rgary-nak: kellene egy kántor is, aki Blöro (Blues Company) számokat énekelne a vasárnapi motortiszteleten. Vállalod?

Hangszóró testvérem a motorban... kegyelmedet felvenném egyházi marketingesnek. Bár a kritika fájó, az EMÖMGYE valóban nem ütős név. Az ADJÁPÉZTHE programja viszont tiszta és világos lenne. Visszajöhet kegyelmed a parázsról a harmadik sorba. Az első sorba kerüléshez lásd egyházunk nevét: ADJÁPÉZTHE

vtx1300elira - nomen est omen? Vagyis VTX1300 tulajdonos vagy? Hűűűha, mingyár kapok Hangszóró testvértől, mert a korábbi levelezésekből biztos tudnom kellene a motorodat. Szóval ha azonnali hatállyal mennék - ha már egyszer menni kell - akkor én lennék a pályaíró.

vtx1300elira

2010-09-23 19:37:01

Azonnali hatályal,sőt bizony,menni kell"tiszteletes úr"

FeR1

2010-09-23 17:22:50

Nem vagyok ministránsfiú, de attól még próbálkozhatok, nem?
ADJÁPÉNZTHE!

hangszoro

2010-09-23 15:59:08

EMÖMGYE??? Hát ezzel a névvel aligha fut be a projekt János, már ne is haragudj az okoskodásomért. De egye kutya, amivel tudok segítek, legyen mondjuk az :
"Autót Demokratikus Jószándékból Általában Picit Értelmetlenül Zrikáló Társaság Helyi Egyház"- a gyülekezeted neve. Tudom, majdnem értelmetlen és értelmezhetetlen, de mozaikszóként írva meglehetősen célratörő. Hisz mégis csak egy motoros gyülekezvénynek indul, nem valami nőegyletnek.

Tudom, ne is mondd, megyek hátra a parázsra. Ba.

rgary

2010-09-23 14:55:16

Te vagy a Ministránsfiú FeR1!?

FeR1

2010-09-23 12:10:44

Ugye, ugye? Milyen szar dolog, hogy szinte mindent, ami egy jó túrához kell pénzért adnak?
Majd vasárnap szólok a papnak, hogy a perselypénzt ajánljuk fel a Mező Janinak bamakózni

jmezo

2010-09-23 08:17:16

Kedves Minden Hozzászóló!

Szóval pénzszükében is vagyok, na! Az is eltántorít egy kicsit eléggé nagyon.
A MotorRevü Bamako Teamért hálás vagyok, számítok is a lelki támogatásra. Ami pedig az anyagi gondokat illeti:

az az ötletem született, hogy alapítok egy egyházat. Egy motoros, vagy bamakós egyházat - az szinte mindegy. Az egyházakat pedig támogatja az állam.
Ezzel ugyan eddig nem értettem egyet - azt gondlván, hogy az egyházakat a hívőknek, vagyis a felekezetnek illenék támogatni - de ha meglenne ez a mi egyházunk, akkor már tetszene a rendszer.
Szombat reggelente a TV-ben tartanék motortiszteletet - mondjuk a Népstadionban. Az első sorban ülhetnének azok, akik milliós tételekkel támogatnának - na nem engem, hanem az egyházamat - hátrébb pedig azok, akik kevesebbet adnak, leghátul, parázson állnának azok, akik szegények és nem tudnak támogatni. A végén énekelnénk, meg extázisba esnénk.
Ehhez elsősorban hívekre van szükségem.
Az egyház neve : Első Magyar Ökumenikus Motorista Gyülekezeti Egyház.

figgol

2010-09-22 21:36:01

Benne vagyok én is ebben a Team dologban, mert tanácsokban ahogy látom kifogyhatatlanok vagyunk....

rgary

2010-09-22 14:31:24

Ezennel javaslom egy MotorRevü Bamako Team felállítását! Mi leszünk ez elméleti, belepofázós, nagyszájús, szurkolós! János pedig a gyakorlati, motorozós, "régi helyeken menős", terroristát elkerülős, célbaérős!

FeR1

2010-09-22 08:50:01

Hogy mennék-e ugyan arra a helyre többször? Mindenképpen. Pontosabban nem, mert nem lehet ugyan arra menni. Mindig van valami újabb, ami szemet szúr, új élmények, új emberek, vagy, mint mondtad a régiekkel való találkozás öröme miatt menni kell. Ha magamra gondolok, aki nap mint nap bejárom kedvenc útvonalamat, ha tehetem, akkor én bizony mennék. Igaz ez az útvonal nem több 100kilométernél, de, ha tehetném, Bamakóznék minden évben. No meg csavarognék mindenfelé. Nem olyan rég volt, talán augusztusban a Caucasian Challenge, Budapest-Jereván kalandtúra. Na, az is egy életre szóló élmény lehet. Én meg itt ülök ennél a rohadt íróasztalnál elegendő pénz és megfeleő motor nélkül és szövögetem az álmaimat. Illetve a motorral még csak-csak elboldogulnék, mert az a legkevésbé számító dolog, láthattunk már R1-et is sárban, hóban, sivatagban

figgol

2010-09-22 01:14:37

Kedves János!
Várjuk a többi írásodat, már kicsit unatkozunk is itt nélkülük
Ahogy kétszer nem lép ugyanabba a folyóba az ember, úgy szerintem két túra sem lehet ugyanolyan, mindig jönnek új társak, új élmények, új tájak, más nehézségek, gondok, amiket meg kell oldani....így mégha ugyanannak is tűnik a Bamako 5. alkalomra, szerintem biztosan újat fog nyújtani...nem vagyok nagy túrás (még!), de én is arra szavazok, hogy menj (én is mennék a helyedben!). És majd meglátod 1 év múlva majd ismét ezek a gondok foglalkoztatnak majd, menj-e hatodik alkalommal...
Szerintem ha a kérdés már felmerül benned, akkor Te is mennél..
Mi itt leszünk és szurkolunk majd, ebben számíthatsz ránk!

jmezo

2010-09-21 23:08:29

Szerbusztok Rgary, Petman69, Fer1 és Hangszóró!

Na, jó újra olvasni titeket! A nyár kicsit elsodort minket egymás mellől...
Hát, ahogy olvasom, tényleg menni kellene. Mint a mondás tartja: ha menni kell, hát menni kell...
Igen ám, de az én igazi kérdésem az, hogy menjen-e az ember fia ugyanoda - vagy nagyjából ugyanoda - avagy keressen új utakat?
A lelkem mélyén úgy tartom, hogy ahova nem vágyik vissza az ember, oda egyszer is felesleges volt elmenni. Én szeretem a visszatéréseket, amikor már félig-meddig ismerősként érkezik az ember távoli tájakra. Amikor másodszor voltam a segoui Niger Fesztiválon és szaladt felém az egy évvel azelőtt három napra örökbefogadott kis takony fekete kölyköm, hát könnybe lábadt a szemem. Engem visszahúz a szívem, na de még hányszor engedjek neki? Azért az mégsem Vecsés. Egyszer találkoztam Mauritániában egy lengyel motoristával, kérdeztem, nem jön-e jövőre ő is a BAmakóra, ő meg rátartian, majdnem sértődötten azt válaszolta, hogy ő nem megy kétszer ugyanarra a helyre. Na. ez a kétely tárgya valóban.
Azt hiszem most már megint fogok írni gyakrabban. Nem is olyan rossz dolog ez....

Petman69

2010-09-21 21:55:30

Nem kérdés, menni kell. Ha tenni is kell érte, nem is keveset, de menni kell. Nem az a kockázat, h belevágjon az ember, hanem, hogy ezért esetleg mást tegyen kockára. Ha nincs olyan akadálya, ami mérlegelés után azt mondja, h nem teheted, akkor menni kell!

FeR1

2010-09-21 18:41:33

Újból elfogott engem is a bamakós életérzés, annak ellenére, hogy még nem voltam. De belül érzem,hogy milyen is igazából. Mindig is különös vonzalmat éreztem a sivatag és a nomád életmód iránt. A helyedben mennék. Ki tudja, lehet adnak egy SuperTenerét, úgy, mint a tavaly előtt a "kicsit" Hejj, hogy lenne már meg a korlátlan jogsim és mehetnék világgá egy Tenere nyergében Már megint ábrándokat kergetek...
Hiányzott már a blogbejegyzés, bár a McField gondolataihoz még mindig várjuk az újabb írást!

hangszoro

2010-09-21 14:58:53

Nem az a drága, ami sokba kerül. Az a drága, ami az ember szíve vágya, mégsem teszi, hanem csak sóvárog utána.
Ha vágyódsz rá, meg lenne miből, a kérdést átminősítem költőinek, melyre mint tudatik igazából a költő sem vár választ.
Ahogy a Robi barátom fia mondaná : "...pakoló, induló, mönő..."

rgary

2010-09-21 13:59:46

"AZ ember nem lesz fiatalabb, az időt, pénzt, energiát lehet, hogy jobban be kellene osztani." Ez lehet hogy így van, de kérdem én minek? Holnap elüt a kombínó, vagy a 4-es Metro ki tudja mi lesz... Amire lehetőséged van és szeretnéd is azt meg kell tenni, és punktum!

rgary

2010-09-21 13:42:37

Menj Mező, menj!