hirdetés
 
 

Bamako - motorosok leleplezése

Eddig méltatlanul kevés szó esett a motoros résztvevőkről2010-02-06 22:55:15

Bamako 2010  

Bookmark and Share

Itt az ideje, hogy pótoljam mulasztásomat és bemutassam a 2010-es futam motoros résztvevőit. Ismerjék meg őket és viselt dolgaikat :-) A Budapest-Bamako értelmi szerzője: Villám Géza (balra) az egyik idei prominens résztvevővel, valamelyik szépségkirálynővel a rajtnál.Már a legelső Budapest-Bamako Ralin is vettek részt motorosok. Akkor ketten voltak az ötven fő körüli mezőnyben motorral.
Minden tisztelet nekik, le a kalappal előttük. Akkor mindenféle előzetes ismeretek nélkül vágtak neki Afrikának egy igazán minden ízében szervezetlen ágyúgolyófutam keretei között. Ha Villám Géza azóta ia azt mondja, hogy a Bamako arról szól, hogy megoldod a magad problémáit ahogyan tudod, és hogy a Bamako pontosan olyan lesz, amilyennek megcsinálod magadnak, akkor az első aztán igazán olyan volt.


A második BB-n már vagy nyolcan voltunk és nagyon örülök, hogy már azon ott lehettem. Privát emberként is, meg annak is, hogy máig a Motorrevü az egyetlen motoros média, amelyik jelen volt az eseményen, és nem másod-harmadkézből szerzett információkat adott tovább olvasóinak. Ráadásul annak is örülök, hogy népszerűsíthettük a BB-t, embereket motiváltunk arra, hogy motorral induljanak el, és szerezzenek maguknak egy életre szóló élményt.

Harmadik alkalommal már - ha jól emlékszem - tizenhatan vettünk részt a BB-n. Természetesen ennyien már nem alkottunk olyan szoros bajtársi közösséget, mint első alkalommal. Negyedik alkalommal még többen indultak, természetesen még kevésbé volt egyben a csapat, de mielőtt bárki rosszra gondolna, ez természetes is. Nem nagyon lehet három-négy fős csoportnál nagyobbal jól haladni, és természetesen az igazán jó és szoros kapcsolat azok között alakul ki, akik együtt mennek végig a távon.

Idén jómagam negyedik alkalommal vettem részt a Bamakón -pardon... Agadiron. Valamivel kevesebben voltunk mint tavaly és kevésbé volt nemzetközi a mezőny. A nemzetköziséget két angol biker jelentette, Leo és Neil. Mindketten Magyarországon dolgoztak/nak, így szereztek tudomást a buliról. Nagyon készültek rá, hogy a Niger partjáig meg se álljanak. Oldott, jókedvű, bulizós fajta angolok voltak, nagyjából a második napra mindenki megszerette őket. Neil szép, whiskyben és füstös pubokban érlelt hangját sokáig fogjuk még hiányolni.
Talán őket kettőjüket viselte meg leginkább, hogy az útvonalból törölték a Mauritán és Mali szakaszokat. Hangot is adtak neheztelésüknek a rajt előtti estén.
Hogy nem voltak cukorból, rögtön azzal bizonyították, hogy lábon mentek le Almeriáig... igen kemény mínuszokban. Embertelen lehetett... mi jó páran ugyebár csak Afrikában szálltunk motorokra. Motorral ment még a háromszoros résztvevő, a szolnoki Szabó Zsolt is és újdonsült társa, Hadnagy Zsolt.  Az angolok és Szabó Zsolt KTM 990 Adventure-rel, Hadnagy Zsolt BMW R 1200 GS Adventure-rel.

Mint azt írtuk, a spanyolországi Almeriában szálltunk kompra, hogy az éjszaka leforgása alatt átérjünk Afrikába, a marokkói Nadorba. Miután a beléptetési adminisztrációs procedúra ezúttal a hajón zajlott, így alvásra három-négy óránál több nem futotta.
Az angol Neil ezt is végigbulizta, és olyan hangulatban találta őt a hajnal első fénye, mintha éppen a buli közepén járna.
Na, erre a napra volt még vagy 700 km motorozás, át az Atlaszokon le a Szahara kezdetéig, a homokdűnék lábainál fekvő Merzougáig. Hogy a brit páros ezt hogyan bírta, elképzelni nem tudom.
Rissanit elhagyva az út két oldalát már néhol homokdűnék kísérték, ahol nem, ott lapos, homokos-köves sivatag. A szálláshelyet csak egy koordinátapáros jelölte, mindenki arra ment, amerre jónak gondolta. Az én személyi GPS-em, Marton Andris hála Istennek, viszonylag jól gondolta, mi aránylag keveset kóvályogtunk a koromsötét sivatagban.

Neilék valamivel többet, mert féltucat elakadás és talán esés után - ezt csak gondoljuk - szentségelve visszafordultak, hogy Rissaniban töltsék az éjszakát.
Velük sajnos legközelebb Tinerhirben találkoztunk csak, ahol egy búcsúvacsora után elindultak hazafelé. Őszintén sajnáltuk őket. Valami olyasmit mondtak, hogy egész évben erre a nagy bulira, erre a hatalmas durranásra készültek, de így, Marokkóval csak egy halk pukkanás lett belőle. Háááát, erre vajon mit lehet mondani?

A motorosok leleplezésének ezzel nincs vége. A következő részben folytatjuk...  A résztvevők bemutatása után olyasmiről is írok majd még, hogy milyen az ideális motor egy ilyen útra, aztán megpróbálom pontosan végigvenni, hogy mit vittem, mit nem ami kellett volna, és megpróbálom összeszedni a költségeit is egy BB-nek.

Szóval, van még miről írni ez ügyben is.
Ja, homokot is ígértem. Van egy kis flaska homok a merzougai dűnékről...

Merzougai csendélet - homoksízőVissza a Budapest-Bamako - Flúgos futam bloghoz >>
7 komment
Értékeld!

Kommentek

Hozzászólást csak regisztrált és belépett látogatók írhatnak. Regisztrálni itt tudsz.

jmezo

2010-02-16 23:51:24

Hogy milyen az ideális motor? Arra nemsokára válaszolunk! Legyenek türelemmel, messze van még a következő Bamako. :-)

Ígérem, megírom én mit gondolok a dologról.

jmezo

2010-02-09 14:52:15

Szia Sanyi, szia Krisztián!!!
Köszönöm. Menet közben is láttam egy üzenetet tőletek, de nem volt időm válaszolni rá, iszonyatosan lassú internetkapcsolatok voltak, örültem, ha a jelentésekkel boldogultam valahogyan. De jól esett a tavalyi közös dolgokra gondolni.

A többi olvasónak: a velorex600 jelszó mögött az a páros áll, aki tavaly egy régi Transalp blokkos Velorexszel teljesítették a Budapest-Bamako távját. Sőt, lábon jöttek visszafelé is!

velorex600

2010-02-09 06:49:29

szeva Jani gratula a kalandhoz.Sanyi Krisz

figgol

2010-02-07 22:56:07

Izgi, én is várom a folytatást... milyen az ideális motor? DR. Zebra?!

hangszoro

2010-02-07 22:29:00

Egész beleéltem magam, míg olvastam, jöhet a folytatás!
A homokot meg köszi!

freazer

2010-02-07 22:23:07

várom a folytatást

FeR1

2010-02-07 09:09:17

Fú, ez a homoksízés nagyon állat! Lehet, az egész távot így kéne végigcsinálni...aszfalton kerekes lécekkel, homokban simával Az lenne ám csak a flúgos futam!
Várjuk már a következő epizódot!