hirdetés
 
 

Budapest-Bamako - Sokadik nap

Hanyatfekve a Jebel Sahro hágóján2010-01-23 09:28:58

Bookmark and Share

Igen, fáradt vagyok, és talán ezért nyűgös… A mai nap eseményei: át a Jebel Sahro-n. Ultra rázós, ultra köves, ultra omladékos és ultra görgeteges. Meg még széle sincs az ösvénynek, itt nem szabad hibázni.


Kölcsön laptoppal az ölemben ülök a marokkói Mhamid oázis egyik kempingjének recepcióján. A modern kor átka, a türelmetlen információ éhség… minden hírt azonnal… ki hozza le először… ki tudja ellopni és publikálni először… a kattintás szám és az oldallátogatottság fétise…

Ahelyett, hogy pihennék, készülnék a holnapra, itt ülök egy rakás szerencsétlennel, akik a Szahara küszöbén ülve püfölik laptopjaik billentyűjét. Nem röhejes a felgyorsult világ?

Ébresztő reggel fél hatkor, még otthon sem kelek ilyen korán, jééé, nem tudok kijutni a tinerhiri kempingből a reggeli tájékoztatóra, mert a tavalyi és tavalyelőtti résztvevők zöme nem fizetett távozáskor. Ez itt nem különös, letettük már jó pár helyre magyar névjegyünket. Például a merzougai wc-ben. Hát, azt minden öntudatos honfitársunknak látnia kellett volna, hogyan hoztuk a sivatagi népek tudtára a magyarság létezését.

Igen, fáradt vagyok, és talán ezért nyűgös… A mai nap eseményei: át a Jebel Sahro-n. Ultra rázós, ultra köves, ultra omladékos és ultra görgeteges. Meg még széle sincs az ösvénynek, itt nem szabad hibázni.


Négyen haladtunk együtt. Kettőnek lassú a tempó, egynek sok, nekem jó. De azért odaverem a Zebrát. Miért kellett nekem ilyen feltűnő motor? Olyan, mint egy névjegy. Ha pofára esel, mindenki tudja, hogy te estél pofára. Ha ma nem kérdeztek rá tízen, akkor senki.

A hiteles történet: lefelé menet, keskeny út, szembe föl egy helyi furgon billeg, araszol. Félre állok. Indulnék, megbillenek, jobbra lelépnék, de ott bizony gödör. Zebra ledől, én rá. Lejtőnek lefelé fekszik, megpróbálom felállítani, szemeim ki, erek a nyakamon szintén. Motor már áll, megcsúszom, átdől, magával ránt, megcsavarodom, hanyatt ráesek, és éppen szembe nézek a lejtő túloldalán álldogáló tíz autó tíz sofőrével, tíz navigátorával, és kb. 20-30 tétlen utassal. Összesen vagy negyven ember. Mint utólag hallom, megállapítják: mekkora faszfej. És hogy fetreng a porban… béna. És tovább unatkoznak, meg CD-t cserélnek a lejátszóban. Páran pedig megállapítják, hogy ők bizony nem estek volna el. Azért nem mindenki reagál így. Tichy Jana ismert endurós - Nagy Peti dakaros motorossal együtt van itt. Pontosabban ott szemben, a nézelődők között. Amikor mellém érnek, Jana azt mondja: úgy motorozna egyet, nem adnám oda neki egy kicsit? Hát igen, ilyen tapintatosan is lehet segítséget felajánlani. Meg úgy is lehet fogalmazni egy autóból ülve, hogy faszfej. De legalább nem szállt ki és pofozott fel.

Leértünk, 120 km-t három óra alatt. Amikor volt idő körülnézni, elámultunk: ilyen szép egyszerűen nem lehet. Azért zűrös volt, jó, hogy leértünk. Utána aszfalt, idilli oázisok mellett.

És egy szürreális élmény: kősivatag, sehol senki jó ideje. Végre egy fa. Megállunk megöntözni. Még mindig sehol senki. Majd egy NAGY AUTÓ érkezik. Két fehér inges, nyakkendős !!!!! alak száll ki belőle. Hol a Mező? Üzenete érkezett. Hogy mi???? Úristen, baj lehet otthon, nem értek el, ezért a Fehéringes Nyakkendősökkel üzentek. Mindig is féltem ettől. Hogy egyszer majd az életemben lesz egy alkalom, amikor egy sivatagi fát oldalba tisztelve megáll egy Nagy Autó és kiszáll belőle két Fehéringes Nyakkendős egy hírrel, hogy… hívjam fel Gulyás urat, mert megtudakolta nekem, hogyan lehet Marokkóból hazavitetnem a motoromat. Végül is jó hír volt. De azért furcsa, nem?

45 perc múlva holnap lesz, amikor megkezdődik a futam egyik leghosszabb afrikai etapja. Kő és aztán homok. Én meg vagy megyek, vagy… Nem. Honnan lesz benzin 500 km-re? Vizem még nincs. Lassan már pénzem sem nagyon maradt. Ma magával ragadott a vállalkozói szféra, és nem filléres földön alvás a ragyogó csillagok alatt, hanem drága, fülledt és poros bedouin turista sátor. Lehettem volna határozottabb… ha már bérből élek.


Vissza a Budapest-Bamako - Flúgos futam bloghoz >>
10 komment
Értékeld!

Kommentek

Hozzászólást csak regisztrált és belépett látogatók írhatnak. Regisztrálni itt tudsz.

KáoszXR6

2010-01-26 13:46:47

Kitartás,ne akadj EL!!!!

rgary

2010-01-26 13:01:14

Jani az a f@szfej aki ahelyett, hogy segített volna csak a száját járatta! Én is voltam tanúja, hogy motorozás közben elesik egy társam, de érdekes módon nem az volt az első gondolatom, hogy lefekszem mellé röhögni vagy lef@aszfejezem. Megálltunk és amilyen gyorsan tudtuk talpra segítettük Őt is meg a motort is, és az állapota felől érdeklődtünk meg rendbe hoztuk a motorját. Embere válogatja.....

FeR1

2010-01-25 20:28:14

Hát figgol, Marokkóban ez az átlagos, ha letérsz az aszfaltról

figgol

2010-01-25 14:14:11

Mielőtt még teljesen más irányt venne ez a blog, megpróbálok visszatérni a témához!
Gratula Jánosnak és Dr Zebrának az eddigi túrához, a leírásból ítélve nem átlagos terepviszonyok között kell mennetek! Mondjuk azt nem tudom, hogy ott mi lehet az átlagos!
Kívánok sok vizet és a legjobbakat a hátralévő pár naphoz!

hangszoro

2010-01-25 13:49:40

Mielőtt jól összeveszne mindenki mindenkivel, azt javaslom, a pestiek egy része költözzön kicsit "vidékre"! Egyrészt megtapasztalja, hogy ami mostanában "tipikusan Magyar", az igazából tipikusan nagyvárosi jelenség. Na meg érdekelne, hogy is sikerülne itt megélnie, mondom ezt mindamellett, hogy nem csak a kapálást tekintem munkának. Na meg különben is mi a f@sznak oda két millió ember?!?!
Ahogy verestic sorait olvasom, a 70% -a úgysem találja helyét, meg kicsinek tartja a "magánszféráját". Irány SZSZB megye! Ott úgyis hiánycikk a művelt Magyar......
Na de mindegy is, ettől nem lesz jobb se a piros hetesen, se a poros úton fekvő motorosnak valahol a Jebel Sahro-n.

verestic

2010-01-25 13:20:06

ne haragudj ha ezzel megsértettelek.
de...sajnos ezek tények.
Felszállsz a veres hetesre Pesten...10 emberből 7 fellök,neked megy arrébb lök vagy úgy néz rád,mint egy kupac ganéra mert kicsit közelebb álltál hozzá csak azért mert tele van a busz. Sajnos muszáj általánosítanunk.. és hidd el én is örülök,hogy magyar vagyok..csak annak nem,hogy ők is.

FeR1

2010-01-25 13:12:50

Szia Jani!

Hitetlenkedve olvasom a történteket. Érdekes, nem gondoltam volna, hogy még ott is ennyire erős tud lenni egy autós-motoros, igazából nemlétező, gerjesztett ellentét. Hogy gondolja, hogy le f.szfejez? Vele is ugyanúgy megtörténhetne egy hasonló szituáció Te meg csak kiröhögnéd. Akkor megint a motoros lenne a bunkó, mi? Olyan kemény az ilyen, hozzáállás, hogy márpedig én nem estem volna el. Honnét utdja! Ha meg ekkora ász, mérnem motorral vágott neki? Áh, úgy fel tud húzni az ilyen. Úgy gondoltam én is, hogy legalább itt ilyen nincs. De tényleg, akinek van egy kis pénze, arra költi, amire akarja, akármilyen bunkó is sajnos, tehát itt is előfordulnak.
Köszönöm az információt.

Verestic!

Légy szíves ne azzal magyarázd a dolgokat, hogy azért, mert magyar. Tudom, ez ma nagyon divatos, szidni a saját nemzetünket, mert attól leszünk kemények. De!
Én is magyar vagyok, mégsem sz@rok a wc mellé és fizetek, ahonnan távozom. ÉS nem lopok el semmit. Sőt, megállok segíteni, ha baj van, akár motorral van az illető, akár autóval, de tőlem aztán tolhat egy talicska ganét is, akkor is megteszem, ami tőlem telik. És igen, én is MAGYAR vagyok. Nevelés kérdése, ne általánosítsunk!

verestic

2010-01-25 12:36:35

CsaknNe,
a válaszom az,hogy:
mert magyar
Azért nem segített se neki és másnak se fog. De mikor oda kerül,hogy hoppá én is a homokban fekszem és valaki segítsen már akkor meg mindenkit lehord majd mindennek mert nem lel segítő kezekre. Igen ez a verseny arról szól,hogy az a rengeteg csapat aki elindul egy konvojként halad és egymásért vannak. Egy kicsit egymás ellen is hisz a verseny szellemet nehéz legyőzni. De ha már valaki ennyire feltűnően valaki más ellen csinál valamit (vagy adott esetben semmit) az csak a szórakozási faktort rombolja.
Jah és a bunkós autós aki megvetve nézte...hát szerintem ők is fizetés nélkül távoztak a camping-ből.

CsaknNe

2010-01-25 12:22:36

Hát ez eléggé elszomorító, hogy így mutatjuk meg magunkat és ilyen hírnevet hagyunk hazánkról. Pedig olyan jó mikor olyan helyre mész ahol szeretik hogy magyar vagy.
A másik az hogy ez pont olyan verseny nem hogy nem a győzelem a fontos hanem az hogy kipróbálhasd magad, akkor meg miért nem lehet segíteni a másikon? Majd lesz ő is bajban és pont te mész el mellette akkor mit fog szólni?

hangszoro

2010-01-25 10:50:08

Hm...érdekes. Mármint érdekes, hogy a hazájuktól messze vándorolt, vagy kirándult utazók azt hiszik, az "ottaniakkal" mindent el lehet követni. Mondom ezt úgy, hogy nem láttam sem a többször nemfizetős vendégekkel -tőle elvárható szinten- kedveskedő kempingest, sem a wc-t. De akkor is! Az emberben legyen tartás! Miért kell rögtön bunkónak lenni? Ja, persze! Mondjuk mert a Magyarok ne lopjatok tábla is vicces volt Bécsben. De azt sem sorolnám más kategóriába, aki a kocsija mellől, vagy benne ülve alkot nem túl felemelő véleményt arról, aki kihívásnak veszi a Bamakót és nincs a seneke alá rakva mondjuk 50 millányi technika. Ja, és attól még, hogy neki autója van, segíteni még lehet. Ha neadjisten felborul majd valahol, akkor ki lesz a lopótökfej? A sivatag?
Na mindegy is, kár ezen szájat tépni tovább, nem változik ettől semmi. További kitartást ,sok élményt, elegendő vizet és csakis jó hírt hozó Fehéringes Nyakkendősöket! Mi azért szurkolunk Neked meg a Doktornak!