hirdetés
 
 

Assa után

Kettévált a mezőny2010-01-27 15:00:00

Bookmark and Share

A hideg és szeles völgyben töltött éjszakát hideg, szeles reggel követett. Meg egy kis tanakodás, hogy merre tovább innen.


Az esti táborhely jó messze volt, valahol Nyugat-Szahara legelején ugyan, de azért már a Nyugat-Szaharában. Eredetileg ugye arról volt szó, hogy oda nem mehetünk be, de ide azért még eljött a mezőny. A szállás egy meglehetősen érdekes hely volt, pár évvel ezelőtt aludtunk már itt. Tulajdonképpen az N1-es út és a tengerpart közötti 30 km-es sivatagi területen egy belga házaspár hozott itt létre egy meglehetősen nomád kempinget. Az idevezető út talaja köves-homokos, maga a kemping pedig egy sós lapályon fekszik. A belga házaspár meglehetősen fura szerzet. Egyesek szerint mogorva, barátságtalan alakok, én mosolyogni is láttam őket, és meglehetősen segítőkészek voltak. Tény és való, hogy akkor, amikor annak idején fizetés nélkül távoztak páran, akkor valóban mogorvák voltak.


De hol van még a LeRoy Bedouin, egyelőre Assa mellett, a hideg völgyben tanakodtunk. Döntés született, elindultunk. Egy faluban egyszer csak elfogyott az aszfalt. Az út egymásra hányt méretes kövekből állt, igazából mellette könnyebb volt haladni, mint rajta. Aztán az épített műremek eltűnt, végre szimpla kis ösvénnyé vált. Azért végre, mert mint mondtam, lehetett haladni. Hát haladtunk is rajta vagy 200 km-t. Ezen a kétszáz kilométeren aztán megint csak volt minden. Keskeny, guminyúzó köves ösvény, homokátfolyások, homokos ösvények és egyszer csak megint egy sóstó medre. Amin megint csak a motor teljesítménye szab határt a száguldási kedvnek. Aztán ismét beszűkült a tér, jöttek az ösvények, néhol görgeteg köves folyómedrek, ösvény-szerpentinek és fantasztikus táj. Kicsit végeláthatatlannak tűnt a nap, de végül csak kibuktunk valahol a délre vezető N1-es autóútra. És megint nem maradt más, mint párszáz km a táborig, ott sötétben egy kis offroadozás. Tán 10 km. Aznap az autós mezőnyben két komoly bukás is történt. A DunaTV csapatának autója alatt elfordult a híd, az autó felborult. A háromszoros Bamako-győztes, szlovák Ulrik autója pedig beleesett egy vízmosásba. A személyzet nem volt bekötve, Ulrik csigolyatöréssel került kórházba. Motoros baleset eddig egyetlen egy volt, egy kutyagázolásból adódó elesés.


Érkezéskor még úgy volt, hogy két napra itt táborozunk, másnapra egy rövidebb körversenyt terveztek, de kiderült, hogy a hír valótlan. Annyi igaz volt, hogy csak délben indultunk. Az ösvény a dűnék között levitt az óceánpartra. Ugyanolyan fantasztikus motorozás volt, mint a mauritániai Banc’d Arguin nemzeti park óceánparti „homoksztrádája”. Jobbra homokdűnék, balra óceán, alattunk a sima, kemény parti homok.


Azután ismét aszfalt, és a tábor egy homokdűne tövében, a semmi közepén… Már észak felé, vagyis visszafelé haladunk. Még pár nap és vége. Ja, és a bedouin kempingben kettévált a mezőny. Egyik fele nem hivatalosan és versenyen kívül elindult Bamako felé, a másik fele folytatja a hivatalos távot.

Vissza a Budapest-Bamako - Flúgos futam bloghoz >>
4 komment
Értékeld!

Kommentek

Hozzászólást csak regisztrált és belépett látogatók írhatnak. Regisztrálni itt tudsz.

FeR1

2010-01-28 17:54:12

Nem voltak bekötve???!!! Az ember azt hinné, hogy aki bármiféle motorsport eseményen elindul, részt vesz, nem kell magyarázni a biztonsági öv használatának fontosságát. De azért gyógyuljanak meg, hátha tanulnak a történtekből. Én is nagyon gondolkodok egy DR-Z-n, merthát igen, bizonyított, tavaly megnyerte, idén is megfogja...és Dr. Zebra is jól szerepelt eddig. Bár ez a lovasának is köszönhető
Na, további sok sikert!

hangszoro

2010-01-28 07:46:01

Te Jani! Akkor most f@szfej az autós?! Most is volt remélem, aki "biztos nem esett volna bele"?! Majmok. Na mindegy.
A képeket elnézve, meg olvasva a beszámolód, egyre erősebb a késztetés bennem..........hogy hogy mire? Arra, hogy ezt bizony nekem ki kellene próbálnom. Tulajdonképpen venni kell egy DRZ -t (ez ,már bizonyított, minek kísérletezni), némi apróság és védőoltás, sok gyakorlás, ja meg egy kis zseton. Na megyek is, megnézem a gyerek malacperselyét, mennyi kell még hozzá..................... :-)
A hátralévő időre (a versenyből értettem!!!) is hasonló szerencsét és kalandokat Neked, nekünk meg sok olvasnivalót.

velorex600

2010-01-27 17:44:12

üdv itthonról,de ott asszem jobb lenne.Mi a tervetek mentek a mezőnnyel,vagy kalandoztok egyet?Írhatnál az utitervlől is,mert sokan nem tudják az új utiterveket .Vigyázzatok magatokra,széles homokot,de nem mélyet......Sanyi

figgol

2010-01-27 17:11:01

Nagyon érdekes...
Látom a motorokról fogy a csomag, már nincs benzinkanna se....
Érdekelne, hogy vajon mennyien vannak a vakmerő Bamakósok, akik eltértek a hivatalos útról, hogy Bamakóig menjenek...
Biztonsági öv nélkül meg kb olyan arrafelé autózni, mint sisak nélkül motorozni...
Vigyázzatok magatokra, hogy ezen a pár napon már ne is legyen motoros baleset...
az autosoknak meg jobbulást!
Széles homokot!