hirdetés
2008-12-16 , Írta: Zsárecz Zoltán
Bookmark and Share

A Transalp – ahogy már a neve is sejteti - az Alpokra született. Tizenketten, tizenkét Transalppal vállalkoztunk Európa legnagyobb hegyvonulatának átszelésére. Túránk Spanyolországból indult, a barcelonai Montesa-Honda gyárból, ahol többek között a Transalp is készül.    Az első, hétfő délutáni szakasz volt talán a legalkalmasabb arra, hogy a 3 db 4 fős csapat összeszokjon, és megtalálja a közös hangot. Pár óra motorozás és nagyjából 200-220 kilométer után megérkeztünk Andorrába. Sajnos itt ezen a napon éppen munkaszüneti nap volt, így a vacsora előtti szerény kis szabadidőben csupán bezárt boltok kirakatait tudtuk végignézegetni. A Pireneusokkal körbevett kis állam látványa azért így is felért egy gyönyörű, elbújtatott kis ékszeres dobozéval. Tökéletes tisztaság, rend és mérhetetlen nyugalom volt a jellemző. Pazar vacsora egy még pazarabb szállodában és már lelkiekben készültünk a másnapra. A csapatvezetők minden este egyeztették a másnapi célállomásokat, a pontos útvonalat, a rövidítéseket. Ezekre azért volt szükség, hogy egy esetleges eltévedés után az időveszteséget pótolni lehessen. Gondosan kidolgozott útvonaltervek voltak ezek, melyeket hetekkel a túra kezdete előtt állított össze Szloboda Tamás, a Honda Hungary Kft. motorkerékpár értékesítési vezetője.

    Kedden a franciaországi Grasse volt a célállomás, ami mintegy 680 km-re található Andorrától. A reggeli órákban kissé párás, ködös idő volt, helyenként az eső is csepergett, ami miatt lassabban tudtunk haladni. Ettől függetlenül faltuk a kilométereket, szinte csak tankolni álltunk meg. Délutánra elértünk Európa legnagyobb kanyonjának bejáratánál fekvő tóhoz, a Sainte Croix-hoz. Hihetetlen vizuális élményben volt részünk egy olyan szerpentinen, ahol néha pár méter egyenes szakasz is jutott nekünk, hogy pihenni is tudjunk. Kanyarról-kanyarra meg kellett állnunk, hogy fotókat készítsünk a nem mindennapi látványokról. Bal oldalunkon hatalmas sziklák, alattunk a néhol védőkorlát nélküli tükörsima aszfaltcsík, jobbra pedig a gyönyörű látványt nyújtó tó, majd odébb hihetetlen mélységben végigcsordogáló égszínkék patakok. Az eredeti terv szerint keresztül szerettünk volna motorozni a kanyonon, de mikor már nagyjából félúton jártunk efelé, akkor egy behajtani tilos tábla meggátolt minket ebben, így kénytelenek voltunk visszafordulni és egy másik utat választani. Este már majdnem teljesen sötétben érkeztünk meg szálláshelyünkre. Szokásos villámzuhany és kipakolás után a portás bevonásával eldöntöttük, hogy hol fogunk vacsorázni. Egy hangulatos helyi vendéglőre esett a választásunk, ahová körülbelül egy fél órával a konyha zárása előtt sikerült megérkeznie az összes csapatnak és a kísérőnek, tehát a 13 embernek. (Ez igazából szinte kivétel nélkül minden estére igaz volt a későbbiekben is. Persze ennek is megvolt a maga hangulata. Érdekes módon igazán sehol nem vették ezt a szokásunkat zokon.) Végül is kiszolgáltak minket a lehető legnagyobb természetességgel. Este, pontosabban már majdnem éjszaka, ismét eligazítás a következő napra. Ezután mindenki aludt gyorsan kb. öt órát és már el is érkezett a reggeli ideje, ahol volt alkalmunk az alvást néhány kávéval pótolni, és irány az olaszországi Aosta.
 
    A szerdai napról érdemes annyit elöljáróban tudni, hogy a terv szerint tömény 480 km szerpentinezés várt ránk.
Az első megállóhelyünk a Grasse-tól kb. 150 km-re található 2802 m magasan fekvő Col de la Bonette volt. Vérbeli Transalpnak való úton közelítettük meg a motor oldalán is jelzett csúcsot. Miután megörökítettük ezt a pillanatot mind a 12 motorral és pilótáikkal, már indultunk is tovább a következő, 2360 m magas csúcsunk, a Col d’Izoard felé. Ismét havas hegycsúcsok körülöttünk, tiszta már-már harapható levegő és végtelen nyugalom. Csekély autó, viszont annál nagyobb motoros és biciklis forgalom. A Routes des Grandes Alpes-on, vagyis a nagy alpesi úton haladtunk egész nap. Pár óra elteltével újabb csúcsra értünk: a 2770 m magas Col de L’Iseran-ra. Itt tartottunk egy nagyobb lélegzetű szünetet, betértünk egy kis helyi ajándék boltba, hogy valami apró szuvenírt vásároljunk. Innen már nem sokra volt Olaszország és a napi célunk Aosta. Este az alkalomhoz illő, igazi olasz pizzériába tértünk be. A napi események megbeszélése közben kiderült, hogy nagy büszkeségünkre csupán a mi csapatunknak, vagyis a Szloboda Tamás vezette csapatnak sikerült maradéktalanul teljesítenie a gyilkos, 480 km-es szerpentines szakaszt. Egy métert sem mentünk autópályán. A nap végére már szabályosan mérgezést kaptunk a sok kanyargástól. Ennek ellenére óriási élménnyel lettünk gazdagabbak. Átéltük, illetve átléptük a határt, ahol az igazi, szabad, felhőtlen motorozás fogalma kezdődik. Ezen az estén sem kellett sokat gondolkodnunk, hogy hogyan fogunk elaludni.


    Csütörtök reggel frissen és üdén bevágtuk a reggelit és már pattantunk is fel a motorokra, hogy legyőzzük az aznapi etapot. A tehetősebbek kedvenc síparadicsoma a svájci St. Moritz volt a cél, amit most nem kizárólag szerpentinen, hanem pár kilométer országút közbeiktatásával közelítettünk meg. A St. Bernard hágóra azért természetesen szerpentin vezetett. Erről a helyről lett a híres mentőkutya, a Bernáthegyi is elnevezve. Ha akartunk sem tudtunk volna emellett a tény mellett elmotorozni, ugyanis a csúcson, a souvenir bolt előtt egy óriási plüss Bernáthegyi díszelgett. Itt ismét tartottunk egy shoppingolós negyed órát. Ezen a napon viszonylag hamar érkeztünk a szállásunkra. Miközben szedtük össze csomagjainkat, az utcán egy kedves idős házaspár sétált el mellettünk és ránk köszöntek, számunkra meglepő módon és ráadásul magyarul. Szóltak, hogy a szállodában, ahová igyekszünk, magyar a pincér, és ma éppen Ő dolgozik. Gyors egészségügyi szünet után már ott is találtuk magunkat a hangulatos kis étteremben. A rendelés persze gördülékenyebben ment, mert minden ételt felsoroltattunk magyarul. Picit túlóráznia kellett a mi pincérünknek, de azt hiszem egyáltalán nem volt terhére, hogy 13 magyar honfitársával töltse a túlóráját.


    Pénteken az osztrák Kötschach volt a cél, melyet ismét teljesen vegyes szakaszon közelítettünk meg. Szerpentin, országút, pici autópálya. Aznap utolért az egész héten bennünket kerülgető eső is. Igazi motorost próbáló időben szeltük a kilométereket, egészen besötétedésig, még meg nem érkeztünk a szállodánkba. Az út utolsó fél órája kész örökkévalóság volt: tejköd, koromsötét, szemerkélő eső. A szerpentin is tartogatott meglepetéseket, mint például a kanyar közepén fekvő kis hidakat, melyek persze fából voltak, így kellőképpen csúsztak is az eső miatt. A kalandosra sikerült szakasz után egy valamikori postás szálló volt a hely, ahol kipihenhettük magunkat, készülve a hazaútra. A környező patakok miatt sokan járnak ide horgászni, ezért szerencsénkre volt szárítószoba is, ahol a csuromvizes ruhánkat reggelre megszáríthattuk. Villámvacsora, az utolsó nap útvonal lehetőségeinek megtárgyalása és aktív pihenés következett körül belül 6 órában.
Szombat reggel már mindenkin érezhető volt, hogy ha fél lábbal nem is, de gondolatban már mindenképpen a családjával van. Akadt olyan is, aki még ráhúzott egy hegymászást aznapra. A java azonban inkább már hazafelé igyekezett. Rá az autópályára, és a lehető legrövidebb úton Budapestig. Átlépve a magyar határt megálltunk tankolni. Az egész héten megszokott módon besétáltam a shopba. Sisak a motor tükrén, kabátom az ülésen, kulcs a gyújtáskapcsolóban. Alig fél perc elteltével hozta utánam a sisakomat és a kabátomat a motor kulcsával együtt az egyik kedves motoros társam, és csak annyit mondott: „Már otthon vagyunk.” 

    Igen, magával ragadott a nyugati közbiztonság. Az utak minősége, az autósok motorosokhoz való hozzáállása. Egész héten egy hangos kiabálást vagy dudaszót nem hallottunk, akármerre is jártunk. Hála az égnek, azért nálunk is már vannak jelei a fejlődésnek. Szezonról-szezonra egyre több autós veszi észre, hogy léteznek rajtuk kívül motorosok is.    
A túra életre szóló élmény volt. Gyönyörű tájakon, tökéletes időjárással, még jobb társasággal telt el szinte egy pillanat alatt az egész hét.
freazer
2010-01-30 16:10:05

az utolsó két mondat elmond mindent! tényleg irigylésre méltó túra lehetett!

freazer
2010-01-30 16:09:20

az a 480 km szerpentin jóó lehetett

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Yamaha TDM850 1996- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár