hirdetés
2009-06-25 , Írta: Égő Katalin
Bookmark and Share

Víz és hegy szorításában épült tenyérnyi település Hallstatt. A só vonzotta erre a lehetetlen területre az első embereket. Folyamatosan küzdenek az élettérért, a halottaknak már nem sok hely jut.

Túráimat egyszerre jellemzik a tervszerű és az ad hoc lépések. Hallstattba épp ez utóbbi – vagyis egész pontosan egy kiadós délutáni eső – vezetett a hosszúra nyúlt ausztriai körút végén. Be kell vallanom, egészen eddig semmit sem tudtam a Salzburgtól nem messze fekvő barokk kisvárosról.


Az első élmény inkább a testnek szólt, mint a léleknek. Már alkonyodott, amikor a közel egy kilométeres alagúton át begurultunk a Hallstatti-tó partjára épült kis faluba. Sikeresen találtunk egy Jugend Herberge névre hallgató, meglehetősen olcsó árfekvésű Youth Hostelt, ahol megszabadulhattunk átnedvesedett motoros gönceinktől. A rövid felmelegedési procedúra után már a felfedezési vágy hajtott. Elég volt az ablakon kinézni, hogy tudjam, ismét jó helyre sodort a sors, a kerítés mögötti réten szarvasok legelésztek a felszálló pára puha takarásában. Már érkezéskor szabadjára engedtem gyűjtögető énemet, és a recepció melletti állványról módszeresen takarítottam be a hely látványosságait hirdető szóróanyagokat. Kezemben sörrel – és szarvasos háttérrel –, egyre fokozódó izgalommal hajtogattam szét a prospektusokat. Micsoda jó hely ez! Arcomon már-már bárgyú mosollyal fészkeltem be magam az emeletes ágy alsó szintjére, azzal a tudattal, hogy másnap mi mindent láthatok majd.


A tóra reggel rátelepedő felhőnek délelőttre már nyoma sincs. A víztükörről visszaverődő fények misztikus hangulata azonnal átragad rám. Itt vagyok a városban, ahol a világ legrégebbi sóbányája működik (7000 éve hordják innen a fehér aranyat), ahol 12 000 éve is éltek emberek, akiknek élete folyamatos küzdelem volt a ténylegesen talpalatnyi helyért.

Hasznos információk

Földrajz:
Hallstatt Salzkammergut déli részén fekszik, 508 méterrel a tengerszint felett A Salzberg meredek hegyoldala és a tópart közötti Mühlbach-hegyfokra épült. Az Alpok két–háromezer méteres hegyei, közelebbről a Dachstein tömbjébe ékelődött. A hegyvidéki terület barlangokban rendkívül gazdag, ez utóbbiak közül említésre méltó az Ausztria legszebb barlangjaként számon tartott Dachsteini-jégbarlang (Dachstein-Reiseneishöhle), valamint a közel 50 kilométeres Dachsteini-mamutbarlang (Dachstein-Mammuthöhle).

GPS-koordináták: N47°33'0'', E13°39'0''
Távolság: Budapesttől 530 km, Salzburgtól 80 km

Útvonal Budapestről:
Budapest (M1)–Hegyeshalom (A4)–Bécs (A1 Salzburg irányába)–Steyrermühl–(144-es út Gmunden felé)–Altmünster–(145-ös út Bad Ischlt érintve)–Stambach (jobbra a 166-os úton)–Steeg (balra)–Hallstatt.

Látnivalók:
Főtér, Csontház, Történelmi múzeum, Mária mennybemenetele katolikus plébániatemplom, Sóhivatal, Rudolf-torony (bányakapitányi hivatal), Sóbánya, Man in Saltz

Szállás:
A picinyke város bővelkedik szálláshelyekben a legkülönfélébb árkategóriában. Az ifjúsági szálló 20 euró alatti ára mellett az igényesebbek akár az óváros főterén is találnak hangulatos szobát személyenként 36–39 euróért. A legromantikusabb talán a XVII. századi sörfőzdéből kialakított fogadó, a tóra néző kétágyas szoba reggelivel 90 euró.

Étkezés:
Az osztrák konyha főleg a húsevőknek kedvez. A környék adottságai révén Hallstattban különösen a vad- és halspecialitásokat érdemes megkóstolni. Egy kiadós ebédet – a helyben főzött osztrák sörrel – 20–25 euró között mérnek.

Belépőjegyek:
Bányabelépő felnőttnek: 16 euró
Bányabelépő siklóval együtt: 22 euró

A sziklafal lábánál egymásra épült házak csokorszerűen veszik körbe a picike, de annál hangulatosabb főteret. Az alapzajt és a giccsesbe hajló látványt Hallstatt saját vízesése szolgáltatja. Piacnap van. Az árusok portékái között akad mindenféle régi lim-lom, bőrnadrág, antik óra, cipő, könyv, hanglemez. A járműforgalom minimális, a főutcát leszámítva nehéz is lenne itt bármivel közlekedni. A távolságok egyébként sem nagyok, gyalogszerrel félóra alatt kényelmesen eljuthatunk Hallstatt egyik végéből a másikba. A főtér széle egyben a kristálytiszta tó partja, amelyet fából épült csónakházak és békésen ringatózó csónakok varázsolnak romantikussá. Na meg az egészet övező, két–háromezer méter magas hegycsúcsok.


A színes középkori építményeket az Ausztriában kötelező muskátlikolóniák mellett a házak falához ültetett és a falon felfuttatott gyümölcsfák teszik mesebelivé. Ahogy haladunk felfelé, az épületek falai egyre szűkebb helyet hagynak a bámészkodóknak, végül helyenként az alig méteres távot be is fedik, így zárt folyosóról nyílik a lakások ajtaja. A lépcsők a város legjelentősebb nevezetességéhez, a katolikus plébániatemplomhoz vezetnek. A román stílusú alapokat még 1181-ben lerakták, a masszív torony is a XII. századból való. A merészen a sziklafal fölé épített, végeredményben gótikus templom az 1500-as évek óta változatlanul várja a híveket. Akit érdekel az ilyesmi, az különösen szép szárnyas oltárt talál odabenn 1515-ből, akit hidegen hagynak a templombelsők, az gyönyörködjön innen a kilátásban.


A templom melletti teraszosan kialakított sziklás terület Hallstatt halottainak átmeneti nyughelye. Mivel a kis temető lehetőségei igen hamar beteltek – és akkoriban tiltott dolog volt a hamvasztás is –, az itt élők nem tehettek mást, kinyitották a régi (10–15 éves) sírokat, és kiemelték belőlük a koponyákat, néha egyéb csontok kíséretében. A koponyákat megtisztították, és heteken keresztül napfényen és holdfényen süttették, míg azok kifehéredtek, akár az elefántcsont. A fejeket nézve kissé morbid – mégis megmosolyogtató gondolat futott át a fejemen. Elképzeltem a túlélő rokonságot, ahogy hideg téli estéken a tűz mellett üldögélve virágkoszorút fest, vagy épp gót betűket vés a néhai csontfehér homlokára. A templom melletti sziklafalba vájt Csontházban (Beinhaus) több mint 1200 koponyát halmoztak így fel. A koponyadomb valójában nagyon rendezett, talán a családi kötelék tartja egyben? A feliratokból mindenesetre arra következtethetünk, hogy férj és feleség, no meg a család különböző generációi egymás mellett pihennek. A tradíció az 1720-as években kezdődött, míg az utolsó koponya 1995-ben került a Csontházba. (Az asszony 1983-ban hunyt el, és ez volt az utolsó kívánsága, hogy a Csontházban nyugodjanak földi maradványai.)


Az érdekes hallstatti halottak sora ezzel még korántsem ért véget. A városkában található régészeti múzeum bepillantást nyújt a világ legöregebb sóbányászainak életébe – és halálába. Itt a só a kulcsszó. Hallstatt neve is annyit tesz ősi kelta nyelven, hogy a só helye. A megtalált sóbányászathoz kapcsolódó eszközök alapján a történészek úgy gondolják, hogy 7000 éve folyik itt az értékes kristály kitermelése. Az 1824-ben felfedezett kora vaskori (i. e. 700–600) temető több mint ezer sírját tárták fel a régészek, melyek tartalma a helyiek jólétéről tanúskodik, a sóbányászatból akkoriban igen jól meg lehetett élni, nem csak a bányászok és a kereskedők, de királyok és fejedelmek is innen alapozták meg vagyonukat. Tévedés azt hinni, hogy az ételek ízesítése miatt volt ilyen becses a kősó, fontos cserekereskedelmi cikknek számított, mert akkoriban ez volt az egyetlen tartósítószer. (Azt már csak nagyon zárójelesen jegyzem meg, hogy a lelet további jelentősége, hogy ez az európai keltaság legfontosabb és legnagyobb emlékanyaga, valamint a régió egyúttal névadója a kora vaskori, i. e. 750–450 közötti hallstatti régészeti kultúrának is, amelynek emlékeivel magyar múzeumokban, pl. Tatabányán is találkozhatunk.)
A só a szerves maradványokat is hatékonyan tartósította, és máris itt egy újabb izgalmas halott: 1734-ben felfedeztek egy teljesen konzervált állapotú testet a sóban. Az illető szintén sóbányász lehetett, és időszámításunk előtt 300 évvel szenvedhetett fatális munkahelyi balesetet.


Hallstattban valahol minden a sóról szól, így jogos az idelátogatók igénye, hogy sóbányát akarnak látni. A 7000 éve működő lelőhely – ez a világ legrégebbi ismert sóbányája – Mária Terézia korabeli tárnarendszerét alakították látogatható múzeummá. A bánya bejáratához gyalogtúrával lehet feljutni egy ősrégi úton, amelyet több ezer éven át a sóbányászok használtak. Ezt idő hiányában siklózással meggyorsítottuk. Ha ettől mégis eltekintenénk, akkor egy csodás vízesés a jutalmunk, és helyenként olyan panoráma, ahonnan hihetetlen formában fotózhatjuk le az alattunk fekvő várost. A bánya bejáratánál kezdődik a kaland. A látogatásnak kellő komolyságot ad, hogy mindenkit felszerelnek védőruházattal (ez egy kezeslábas meg egy védősisak). Mindez igazi jelentőséget a kb. 100 méter hosszú csúszdán kap, amelynek végén sebességméréssel kombinált célfotó készül a delikvensekről. A jobbak akár 50 km/h-s tempót is elérhetnek. A vad száguldás fura ellentéteként egy mozdulatlan tükrű tó vár ránk a bánya mélyén.

A napfényre kijutva – mielőtt hazafelé indulnánk – még egy pillantást vetünk Hallstattra. Erre a romantikus világra, ahol békében él az ember hegyekkel, völgyekkel, a tóval és a halottaival.


Címkék:  túra , ausztriaInta_omri
2013-06-02 03:23:48

Hallstatti kultúrának hívják az archeológiában. Apai ágon erről a környékről származom. Mint minden salzburgi Pertlnek, így nekem is rokonom Mozart. Viszont ha meglátok valahol egy Mozart kuglit egyből agyvérzést kapok mert arra gondolok, hogy ezek után miért nem kapok jogdíjat én is? :-D

freazer
2010-01-30 15:48:13

ja és biztos helye van a túralehetőségek között

freazer
2010-01-30 15:47:30

nagyon királyak a képek!érdekes és szép hely, az biztos!

tomi72
2009-08-01 15:59:15

Szép környék, kicsit szivemcsücske lett. A sóbánya érdekes és jó móka a csúszda. Érdemes ide ellátogatni akár csak egy hosszú hétvégére , de akár egy hétre is.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Yamaha TDM850 1996- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár