hirdetés
2009-07-28 , Írta: Mező János, Képek: Mező János
Bookmark and Share

A dragsport - mint annyi minden Amerikából származott át az öreg kontinensre. Ha már egyszer grag és ha már egyszer Amerika, akkor Harley-Davidson. De nem az békés, bumlizós fajta...

Mindössze negyed mérföld. Mindössze hét vagy nyolc másodperc. De 300 km/órás sebesség, 6 G-s gyorsulással! Iszonyatos erők hatnak a talajra, a gépre és az emberre. Honnan származnak ezek az erők? Ha bugyuta választ akarnánk adni, akkor azt mondanánk, hogy:
- Háááát Amerikából. Mer’ a dragsport onnan jött.
Erre a válaszra ennyit reagálnánk:
- Hmmmm…
Ha nem akarnánk bugyuta választ adni, csak félreértettük volna a kérdést, akkor azt mondanánk, hogy:
- Hát kérem szépen, a dragsport annyi minden mással együtt Amerikából érkezett hozzánk. Kezdetei az ötvenes évekre, a rockabily korszakára tehetők, az akkori fiatalok tuningolt autókkal vívott, lámpától-lámpáig tartó illegális csatáiból fejlődött ki a szakág. Az autós fiatalok mellett természetesen a motorosok is rendszeresen összemérték erejüket. Mivel Amerika lakossága hagyományosan lokálpatrióta, ők elsősorban Harley-Davidsonokkal mérkőztek meg.

Motorok Totti Falcon Drag

Költői kérdésünk persze nem erre vonatkozott, de köszönjük szépen, ez is hasznos információ volt. Mi azt szerettük volna megtudni, hogy azt a hatalmas gyorsító erőt mi állítja elő, hogyan lehet szabályozni, használhatóvá tenni és… fokozni.
A választ Tóth Zoltántól, Tottitól, a Totti Falcon gazdájától kaptuk meg.

Totti motorja ízig-vérig a Lehetőségek Országát, Amerikát idézi. Erőforrása nem Hayabusa, nem Kawasaki ZXR1200, vagy régi GSX-1100, hanem Harley Sportster. Igen ám, de egy Harley Spori gyárilag maximum 1200 cm3 és hatvanhét lóerő. Honnan hát akkor a többi 300, mi kell ahhoz, hogy megötszörözzük egy gép erejét?

Motorok Totti Falcon Drag

A teljesítményfokozás legegyszerűbb eszköze lökettérfogat növelése, így a valaha volt ártatlan Spori ma hatalmas, 2800 cm3-es S&S hengerekkel büszkélkedik. A hengerekben hatalmas, befőttesüvegnél is nagyobb dugattyúk adják át az erőt a nagyon könnyű titánium hajtókaroknak. Ezek többkilós főtengelyt forgatnak meg, tehát iszonyatos lendtömeget kell mozgásba hozniuk és fölpörgetniük, mégpedig Harleyknál szokatlan módon akár 8000 fölötti fordulatszám tartományig. Ehhez sok minden kell. Speciális szelepvezérlés, speciális gyújtás és üzemanyag ellátás. A speciális szelepvezérlést az S&S nagy emelésű vezérműtengelyei végzik. A Harley ebben is jó alapnak bizonyul, hiszen a négy szelephez négy külön vezérműtengely tartozik, így a szelepnyitások akár szelepenként beállíthatók.

Motorok Totti Falcon Drag

A tolórudak könnyítettek a gyáriakhoz képest, és a szelepemelést még a sajátos kialakítású himbák is befolyásolják.
A hengerfejet szintén az S&S szállította és munkálta meg, de később Amerika egyik legnagyobb drag építője, Dave Feazell is hozzátette a maga elképzeléseit. És mellé iszonyatos méretű, közel 80 mm átmérőjű szelepeket, trambulin alá való, hármas tekercselésű szeleprugókkal. Ezeket általában pár futamonként cserélni kell, különben kilágyulnak, és – mint arra már volt példa – belevernek felfelé rohanó dugattyúba.

Motorok Totti Falcon Drag

Normál esetben a hengerfej olajozását a belső olajpumpa látja el, amely a tolórudak furatain hajtja föl az olajat, de egy dragnál ez kevés lenne, így egy külső olajpumpa is rásegít, amely kívül futó csöveken viszi a kenőanyagot a hengerfejhez. Az olajpumpa a motor bal oldalán található, hajtását fogasszíjon keresztül, a főtengelyről kapja. Egy egységet alkot a légszivattyúval, amelynek a feladata, hogy vákuumot hozzon létre a dugattyúk alatti térben, ezzel is könnyítve azok lefelé tartó mozgását. Felmerül a kérdés, hogy ez fölfelé tartó ágban viszont nem fékezi-e a dugattyút ugyanolyan mértékben, amilyenben lefelé segíti. A kérdésre azt a választ kaptuk, hogy tapasztalati úton igazolták a vákumszivattyú létjogosultságát, hiszen felszerelése öt lóerőnyi pluszt teljesítményt jelentett.

Motorok Totti Falcon Drag

Az ülés alatt található az S&S befecskendezést vezérlő elektronikai egysége, mellyel tökéletesen egyedi injektortérkép írható. Az alatta lévő Race pack rögzíti az egy sor szenzortól kapott jelet, melyeket utólag számítógépre töltve ki lehet elemezni. Az információhalom olyan adatokat tartalmaz, mint a pillangószelep állása, sebességfokozat, kuplung zárási ideje, csúszása, sebesség, fogyasztás, befecskendezési idők és mennyiség, kipufogógáz összetétel és hőmérsékle, stb. Mindez egy idősíkra kivetítve tanulmányható, tehát utólag egy teljes futam minden méteréről minden lényeges adat lekérhető az elemzésekhez és a lehető legpontosabb beállításokhoz. A gyújtásvezérlésért egy írható Dyno modul a felelős, amelynek egy kiegészítő elemén a tiltási határokat, illetve a rajtfordulatszámot, valamint a váltóvillámhoz tartozó fordulatszámot lehet beállítani. Totti tiltása 8750-re, rajt fordulatszáma pedig 4700-5500 között van. Ez utóbbi függ az időjárási viszonyoktól és az adott pálya sajátosságaitól. A rajtelektronika egyesben még teljes gázadásnál is a beállított értéken tartja a fordulatszámot. A rajtiltás a kuplung eldobásával inaktiválódik, a motor ettől kezdve a maximális tiltásig elforoghat.

Motorok Totti Falcon Drag

A főtengely ereje egy négysoros primer láncon jut el az ötfokozatú Bandit gyártmányú Multi Stage kuplunghoz, amelynél a rugók és a röpsúly variálásával lehet szabályozni, hogy a kuplungkar elengedése után mennyit csúsztasson. A drag váltó némi marási munkálatok után fért el az eredeti blokköntvényben, természetesen ez is speciálisa a nagy terhelésre lett kialakítva. Kapcsolókörmei ferde illesztésűek a tökéletes kapcsolódás érdekében, ez viszont egy félelmetes dologgal jár együtt: az első négy sebességi fokozatban nem lehet visszavenni a gázt, mert akkor a körmök a visszahajtás miatt szétdarálják egymást. Mit is jelent ez? Képzeljék el: ott állnak a rajtnál, a 350 lóerős gép 5500-as fordulatszámánál el kell dobniuk a kuplungot, és ettől kezdve az ötödik fokozat kapcsolásáig nem vehetik el a gázt, mert tönkretesznek egy tízmillió forintos dragot. A kapcsolókörmök kialakítása azt is teszi lehetővé, hogy a váltás pillanatában a hajtáslánc teljes terhelés alatt legyen, tehát sem a gyújtást, sem az üzemanyag ellátást nem szakítja meg semmilyen elektronika. Ha például menet közben például gyorsan le kellene tenni a sokszor kitámasztón száguldó motor első kerekét a talajra, azt csak gyors fölfelé váltással lehet megoldani, nem pedig gázvisszavétellel. Mi ez, ha nem a Félelmetes maga?

Motorok Totti Falcon Drag

Motorok Totti Falcon DragA váltást egyébként a versenykiírás értelmében a vezetőnek kell kezdeményeznie, tehát az nem bízható elektronikára. Tottit egy kézzel kapcsolható sűrített levegős váltóasszisztens segíti, melynek tartályát a króm-molibdén vázcsövek alkotják.
A hosszú löketű, hatalmas lendtömegű V2-es blokk sajátossága az alacsony fordulatszámon jelentkező nagy forgatónyomaték, ráadásul a Harley-Davidsonok aszimmetrikus gyújtáselosztása különösen alkalmas a nagy nyomaték talajra való átviteléhez, hiszen a két henger munkavégzési fázisában bekövetkező robbanáskor megcsúszó guminak a következő gyújtásig van ideje megtapadni, hiszen nem hat a kerékre az a folyamatos erő, ami egy soros, négyhengeres erőforrás esetében.

A hatalmas forgatónyomatékot érzékelteti az is, hogy Totti ötödikben, egészen kis gázzal burnoutol, szemben a soros, négyhengeresekkel, akik mindezt egyesben végzik.

A 2900 cm3-es, 350 lóerős, 350 Nm-es forgatónyomatékkal bíró Totti Falcon valaha 7 másodperc körül tudott negyed mérföldön, jelenleg azonban műszaki hibák nehezítik a jó eredmény elérését. A munka folyik és mire Önök e cikket olvassák, talán meg is születik a hazai viszonyok között is ideális beállítás. És egy 8 másodpercen belüli idő.

Címkék:  dragbastard63
2010-03-02 11:04:19

A csávó meg már belekékült a munkába XD

FeR1
2009-11-29 23:22:22

Ja és elképesztő, hogy egyesek mennyi áldozatot tudnak hozni negyed mérföldért és néhány másodpercért.

FeR1
2009-11-26 21:59:28

Nagyon profi technika...szép teljesítmény.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Yamaha TDM850 1996- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár