hirdetés
2010-02-03 , Írta: Égő Katalin, Képek: Mike Tamás, archívum
Bookmark and Share

Nézzen mindenki a lelke mélyére! Hetente halljuk a hírekből, hogy halálos motoros baleset történt, mégis egyre ritkábban kapjuk fel a fejünket. Azonban ha saját városunk közelében történik a baj, azonnal elkezdünk aggódni motoros ismerőseinkért.

Nincs olyan motoros, akinek ne lenne olyan barátja, ismerőse vagy akár közeli hozzátartozója, aki motoros balesetet szenvedett, vagy akit elveszített. Ha személyesen is érintettek vagyunk egy halálos közlekedési balesetben, akkor bizony kevés vigaszt nyújt, hogy a statisztikák egyre kedvezőbbek, ám ha egy ideje elkerült bennünket a baj, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez csak másokkal történhet meg. Bár az év vége még odébb van, de a kritikus nyári hónapokon már túl vagyunk, így az előzetes statisztikák függvényében számot vethetünk a hazai közlekedésbiztonság alakulásával.Magyarországon a balesetek száma 2000 és 2007 között folyamatosan emelkedett, azóta csökken. A 2008-ban bevezetett zéró tolerancia elve és a további szigorítások meghozták az eredményüket, tavaly a közúti balesetben életüket vesztett személyek száma nem érte el az 1000 főt, amire már több mint 10 éve nem volt példa. A javuló tendencia folytatódni látszik 2009-ben is, az év első 9 hónapjában 7%-kal csökkent a közúti közlekedési balesetek száma 2008 ugyanezen időszakához viszonyítva. Közúti balesetben 609 személy vesztette életét, 106 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez az adat a statisztika legpozitívabb híre, érdemes egy kicsit tovább elemezni. Magyarország aktuális közlekedéspolitikai koncepciója alapján a közúti balesetek, valamint az abban meghalt személyek számát 2001 és 2010 között 30%-kal kell csökkenteni. 2001 hasonló időszakában 870-en lelték halálukat az utakon január és szeptember között, ehhez képest 2009-ben 261-en, azaz éppen 30%-kal kevesebben, azaz úgy látszik, mégiscsak teljesíthető az akcióprogram célkitűzése, holott az eddigi adatok nem voltak ennyire biztatóak. Az összes esetet tekintve sajnos nem ilyen kedvező a helyzet. Idén szeptemberig 4139 súlyos és 8668 könnyű sérülés (azaz nem kevesebb, hanem sajnos 786-tal több, mint 2001-ben) történt a közutakon, azaz bőven van még mit tenni.

A legtöbb esetben – az előző évekhez hasonlóan – gyorshajtáshoz (26%), az elsőbbségi jog meg nem adásához (23%), valamint a kanyarodás szabályainak megszegéséhez köthető a tragédia. Ugyanígy maradtak az elkövetők arányai is a 2008. évihez hasonlóak, azaz a balesetek zömét a autósok okozták, őket követik a kerékpárosok, majd a tehergépkocsi-vezetők, a gyalogosok, az ötödik helyen állnak a segédmotoroskerékpár-vezetők (747 esetben voltak hibásak), végül csupán a sérüléses balesetek 5%-ában okolható motorkerékpár-vezetők. Azt azonban ne feledjük, hogy ők jóval kevesebben is vannak.


A jobb kéz mutatóujjával a közlekedés veszélyeire figyelmeztető „Szárnyas Angyal” szobra 1996 óta látható Budapest III. kerületében, a Flórián téren. A szobor a közúti balesetek áldozatainak állít emléket, egyben az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottság jelképévé is vált. Immár hagyomány, hogy az emlékműnél Mindenszentek közeledtével megemlékezést tartanak. Tény, hogy évente Magyarország útjain egy átlagos falu lakossága veszíti életét.

A részegen okozott balesetek száma a 2008-ban bevezetett zéró tolerancia hatására tavaly drasztikusan, idén már kisebb mértékben csökkent, de még mindig nagyon komoly probléma az ittas vezetés. Minden nyolcadik sérüléssel járó közlekedési balesetet ittas vezető okoz, aki legtöbbször kerékpáros, de a balesetben hibás segédmotoroskerékpár-vezetők 26%-a is alkoholos befolyásoltság alatt áll.

A legfelelőtlenebbek a budapesti és Pest megyei motorosok – itt kiemelkedően magas a gyorshajtások száma –, míg a legbiztonságosabban a Nógrád és Vas megyeiek vezetnek. Erre inkább a megcsúszás, pályaelhagyás volt a gyakoribb probléma. Az ország egyik legveszélyesebb útszakasza továbbra is a 6-os főút, különösen a Paks és Dunakömlőd közötti szakaszon. Az autópályákon összességében kevesebb baleset történt, de itt is vannak nagy eltérések. A legrosszabb a helyzet az M7-esen, ahol a tavalyi évhez képest 26%-kal nőtt az incidensek száma, ezzel szemben az M5-ösön majdnem felére csökkent 2008-hoz viszonyítva. A relatív baleseti mutató alapján a legveszélyesebb az M1-es, itt 100 km-re 27 baleset jutott szeptemberig.

Kattintson a nagyításért

Az Európai Közúti Biztonsági Charta nemrég tette közzé a 2008-as uniós baleseti statisztikát. A 2003-ban indított, az egész kontinenst átölelő kezdeményezés célja, hogy 2010-re felére csökkenjen a halálos közúti balesetek száma Európában. A 2003-as adatok szerint több mint 40 000-en veszítették életüket az utakon. Élete során minden harmadik ember megsérül valamilyen közlekedési balesetben, és az 55 évnél fiatalabb személyek esetében közlekedési balesetek miatt kerül sor a leggyakrabban kórházi kezelésre.

A meglehetősen rossz, 2007-es év után 2008 egyértelműen ígéretes eredményt hozott: az EU27-ben 15 400-zal kevesebben haltak meg közlekedési balesetben, mint 2001-ben, de még mindig nagyon távol a 2010-es célszámtól. A tendenciák szerint csupán 2017-ben fogják elérni a kitűzött tervet.

Az elemzők szerint a 2008-as kevesebb baleset oka lehet, hogy a gazdasági válság miatt kevesebb kilométert tettek meg a közlekedők, valamint az év elején tapasztalt magas benzinár is. A Baltikum országai és Magyarország meglehetősen elégedett lehet az eredményekkel, míg Nagy-Britannia, Franciaország és Németország már kevésbé. Svédország, Hollandia és UK továbbra is a legbiztonságosabb európai országok Málta után, míg Bulgáriában és Romániában 2008-ban több fatális baleset történt, mint 2001-ben.

Leginkább mi magunk, közlekedők tehetünk a legtöbbet azért, hogy mindenki biztonságosan oda érjen, ahová elindult. Kérem, vigyázzanak magukra és egymásra 2010-ben is!

Címkék:  balesetmegelőzés , statisztikadragboyz86
2010-02-13 13:55:30

Fiatalon beválalósabb? Naná!!! :-)
Majd 70 évesen kerekezzek, mikor már Harley-val is alig birok majd nyomulni?
Persze azért értem én mit akartok mondani, lehet bátran vezetni, csak meg kell rá találni a jó helyet és időt! Zárt pálya, forgalomtól elzárt terület, stb.... Szeretek hülye lenni a motoron, de nem az utcán!

FeR1
2010-02-05 01:07:25

Hát ez igaz! És én is bánom picit amiket csináltam a haverokkal, mert kitudja, lehet éppen ezért ekrülnek majd bajba, mint egykor kedves oszt.társam. Volt egy lezárt, kétsávos, kb. kilométer hosszú aszfalt karika, még talán gyorskorcsolypályának építették, csak nem használta senki. Illetve mi néhányszor oda jártunk ki őrüldözni. Én mutattam nekik a helyet, miután mentünk néhány gyors kört(kocsival) nekik is megtetszett, legközelebb már több kocsival mentünk és gondolták nem olyan nehéz ez, nekem is megy. Azonban az egyikük bizony pórul járt, merthát ő csakazértis lenyom engem féktávon. Mondanom sem kell, szántóföld lett belőle neki. Szerencsére nagyobb baj nem lett, csak ki kellett húzni a sárból a kocsiját. És hát ezért magamat okoltam, mert én mutattam nekik a rosszat Nagyobb bajuk soha ne legyen A lényeg, hogy mindig gondolkodjunk előre, hogy meg is tudjunk állni, ha kell.

vtx1300elira
2010-02-04 19:35:07

Nem csak az ittas vezetésre gondoltam,amikor azt írtam, tizenévesek.Az meglehet,hogy te FeR1 uram,normálisan közlekedsz.De hidd el a tizen és huszon évesek hevesebb vérmérsékletűek.Én már láttam nagy mellényel a parádi parkolóban srácokat akik ráfáztak az arcukra pár kanyarral följebb.Persze van olyan fiatal gyerek aki porig aláz mindenkit és ennek ellenére még föl is ülnék mögé mert nagyon jól nyomja.Én csak arra gondolok,hogy fiatalon bevállalósabb az ember.

FeR1
2010-02-04 18:05:30

Igaz, h tizen- és huszonévesen közlekedik az ember a legveszélyesebben. Én is húzom neki ezerrel meg taposom ahogy csak lehet, a szerpentinen királynak érzed magad meg minden, de mindezt teljesen józanul, csak a vezetésre és a gépre összpontosítva, nem engedem meg magamank a pillanatnyi elkóborlást sem ilyenkor. Azonban azt veszem észre, ha szépen szabályosan, minden limitet betartva haladok, vannak olyan szakaszai az útnak, amire képtelen vagyok visszaemlékezni, még ha agyon vernének sem tudnám megmondani, mi volt ott. Mert a szabályosság hamis biztonságérzetébe ringatom magam. Sokszor a vétlen fél hal meg. De! Lehet, hogy mégysem annyira vétlen az illető mindig. Ha fel lenne készülve minden eshetőségre, a más hülyeségére is, sokszor elkerülhetné a balesetet, de mivel ő KRESZ-huszár és mindig mindent betart, elvárja másoktól is és elvan az úton mint a befőtt. Énekel, zenét hallgat, jól érzi magát, cseveg az utasokkal, csak egy dolgot nem csinál, ami igazából a feladata lenne, az autót és a motort vezetni kell nem csak utazni vele/rajta. Én pl. ha igen élesen hajtok, sosem hallgatok zenét, érezni és hallani akarom körülöttem, alattam a gépet. Sokan kérdezték már, hogy szerpentinezéskor miért kapcsolom ki a rádiót, mikor olyan jó szám ment benne. Utána meg megjegyzik, hogy mennyire érzem határon a gépet meg milyen jó menet volt. Mondom: épp ezért kapcsolom ki a zenét. Hogy érezzem. Kicsit elkanyarodtam a témától, de mindig felhúz, ha valaki ittasan vezet vagy azzal dicsekszik. Tudom vtx1300 elira, hogy már belátod hülyeség volt, de sokan menőnek hiszik még idősebben is. És már nekem is kezd benőni a fejem lágya, egyre alacsonyabb fogyasztást tudok produkálni, ha akarom De néha elkap a versenyszellem, bár motoron azért óvatosabb vagyok.
Amúgy meg lehet nézni Németország halálozási statisztikáit, arányaiban kevesebben halnak meg az utakon, mint itthon, pedig ott nincs limit az Autobahnon, na jó már néhány helyen van. Hol is van a probléma? Nem tudjuk kezelni a járműveinket, nem ismerjük őket rendesen, hogy viselkednek különböző helyzetekben, megvan a jogsi és csak hajtjuk őket. Sokaknak még egy-egy parkolás is nehezére esik. Na ott látszik, mennyire nem érzi mi van és mekkora dolog van körülötte. Az ilyen inkább ne vezessen. Nem kötelező. De neki mennie kell...oké csak ne rajtam keresztül...van egy ismerősöm, aki nem bírja felfogni a jobbkéz szabályt, máig nemérti, hogy miért kell megállnia, mikó' nics' is ott tábla.

"Leginkább mi magunk, közlekedők tehetünk a legtöbbet azért, hogy mindenki biztonságosan oda érjen, ahová elindult. Kérem, vigyázzanak magukra és egymásra 2010-ben is!"
Ja kérem, mindig jön a duma, hogy időben el kell indulni. De nem lehet időben elindulni, mert mindig van egy két hülye, aki miatt csúszik minden. a Lámpánál is olyan tetű módra indulnak, hogy a kocsik között mindig lesz vagy 4-5 autónyi hely. És akkor csodálkozunk? Áhhh, sajnos nyócáltalános elég a jogsihoz.
Kissé hosszúra sikeredett. Ja és kövezzetek meg nyugodtan, hogy milyen hülye vagyok

vtx1300elira
2010-02-04 10:08:04

Személyes tapasztalatom az,hogy tízen éves korban közlekedik a legveszélyesebben az ember.Saját magamból és az én haveri társaságomból kiindulva.Minden motorosra csuma beölelva érkeztünk majd hagytuk el.Nem egy embernek közülünk még a jogosítványa sem volt meg.Minél ittasabbak voltunk annál veszélyesebben közlekedtünk.Visszagondolva erre az időszakra,hálát adok a jó istenek,hogy túléltük.Egyszóval a fiatalokra oda kell figyelni.De tulajdon képen ha valaki sokat van az utakon,kialakul benne valamiféle vezetési morál.Úgy értem,ha csak a szabályokra hagyatkozva vezetnél a szabálytalankodóktól nem védene meg semmi.Ha valaki meg akar tanulni vezetni.Javaslom,töltsön el 2-hetet románban vagy olaszban.Ezzel persze nem arra akarnám felhívni a figyelmet,hogy közlekedjünk szabálytalanul.Inkább okosan és figyelmesen,számítva a szabálytalankodókra.Valamint,próbáljunk toleránsabban viselkedni egymással.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie! BEJELENTKEZÉS >

Kiadja a Media City Magyarország Kft. | 1053 Budapest, Kecskeméti u. 5. | Tel: 225-2390
MediaCity Magyarország Kft.
CHIP Online / Családi Lap / Digitális Fotó / Műszaki Magazin / IPM


Legnépszerűbb motorok: Honda CBR 125 R Aprilia RS 50 Yamaha YZF-R1 2009 Aprilia RS 125 Yamaha XT 660 Z Ténéré Suzuki DL650 V-Strom Aprilia SR 50 LC - 1997 Honda XL700V Transalp Honda CB600F Hornet 2005- Suzuki SV650 2003- Yamaha TDM850 1996- Aprilia SR 50 DiTech Factory R Honda CBF 600 S 2008- Yamaha Vmax 2009- Suzuki GSR 600 Yamaha YZF-R125 Suzuki GSX-R1000 K9 Yamaha XV535 Virago Suzuki GSX 1300 R Hayabusa 2008- Kawasaki Ninja 250 R Honda CBF500 Suzuki DR-Z 400 SM 2005 Honda CBR1000RR Fire Blade 2009 Yamaha XT1200Z Super Ténéré Kawasaki ER-6n Kawasaki Z750 2008 Honda VFR 800 2003- KTM 1190 RC8 R 2009 Kawasaki ZX-10R Suzuki GSX-R600 2006-2007 BMW R 1200 GS 2010 Honda VTX 1800 Triumph Tiger 1050 BMW S 1000 RR 2010 Moto Guzzi V7 Classic 2008 Honda CBF125 2009 Honda Hornet 600 Yamaha XJ6 Diversion 2009 Suzuki Intruder C 1800 R Kawasaki ER-6n 2009 Suzuki GSX-R 600 K8 MV Agusta F4 Derbi Senda DRD Pro SM / Enduro Honda CBR600RR 2005-2006 Yamaha SR125 1997- Yamaha XJ6 2009 Suzuki B-King Honda VTR250 2009 Kawasaki KLR650 / R Suzuki GSR750
És ezt olvasta már?Bezár