Alrovat - Szolgáltatás

Baleset-megelőzés: Gondolkodj előre!

Szeretem a jó közlekedésbiztonsági filmeket. Például azokat, amelyeket az angol kormányzat készíttet. A „Think!" című kampány egyik gyöngyszeme az egyik kedvencem. Ebben nem folyik vér, nem törik csont, csak valaki békésen motorozgat egy kört, de a film mégis utal minden veszélyforrásra, ami egy kétkerekű vezetőjét csak fenyegetheti az utakon. Meg arra, hogy a figyelem sohasem lankadhat, mert bármelyik békés másodpercet követhet egy kiszámíthatatlan.

Baleset-megelőzés: Feszültségforrás a kereszteződésben

A budapesti közlekedésben szinte sztenderdnek számítanak bizonyos feszültségforrások. Naponta látjuk őket kialakulni, azt is tudjuk, hogy mi az oka ezeknek, és hogy mi kellene a változáshoz, mégsem történik semmi. Pedig ezek nélkül a feszültségek nélkül egy fokkal nyugodtabban érnénk reggel a munkahelyünkre, és egyikünk sem érezné azt, hogy már a nap kezdetén el van rontva minden...

Balesetmegelőzés: Észlelések és válaszreakciók

Az „Amélie csodálatos élete" c. filmben van egy jelenet, amelyben a főhősnő egy vak embert karon fogva szavakba önti azt, amit a férfi nem láthat: az utca sokszínűségét, az emberek és a tárgyak sokféleségét. Elmeséli neki a színek, formák, történések kavalkádját, miközben a film nézői elmélázhatnak azon, hogy vajon az egészséges többség mennyivel érzékel többet az Amélie által kommentáltakból, mint a vak férfi.

Baleset-megelőzés: Tájékoztatást adó közúti jelzőtáblák

A tájékoztatást adó közúti jelzőtáblák csoportja négyzet vagy téglalap alakú, többsége kék színű alapon fehér jelzést mutat. Maga az elnevezés némileg megtévesztő, miután úgy hangzik, mintha ezek a jelzések pusztán információt közvetítenének, holott sokuk az elvárható magatartást is meghatározza, vagyis kötelezettséget is közvetít.

Aki mer, az nyer!

Az új motorkerékpárokéhoz képest a használtak piaca egészséges ütemben fejlődik. A kínálat egyre tetemesebb és mind több modellből látunk megvételre érdemes darabokat. A behozatali számokat elemző korábbi cikkünk folytatásaként most magához a vásárláshoz adunk tanácsokat.

Balesetmegelőzés: Hogy lehetne az én hibám?

Aki keveset ül metrón vagy villamoson, az elképzelni sem tudja, milyen védtelenek az ott utazók, amikor valaki meggondolatlanul viselkedik körülöttük. Egy ilyen esetről szól az alábbi cikk.

Sebességtúllépés

„Válasszuk meg bölcsen, hogy mikor legyünk ostobák!” (Nassim Nicholas Taleb)

Közvetítői eljárás

„Kevés nagyszerűbb dolog van, mint jóvátenni azt, amit rosszul tettünk.” Egyesek szerint a másik embernek okozott bajt, fájdalmat, bánatot nem lehet jóvátenni. Mások úgy tartják, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. Ha megvan hozzá a valódi szándék, akkor minden kompenzálható. Csak akarni kell. Lássuk, hogy megy ez a közúti balesetek bekövetkezése után!

Motorápoló szerek

Bár általában nem igaz az a mondás, hogy régen minden jobb volt, a motorkerékpárokhoz való tisztítószerek esetében mégis van benne valami. Legalábbis régen a dolognak azt a részét sokkal jobban elvégezték, amire hivatottak: a tisztítást. A legpedánsabb motorcsiszatolgatók biztosak ebben. Vajon manapság tényleg csak kímélő szerek léteznek? Igen is meg nem is.

Értelmetlen kockázat?

Kedves Olvasó! Előfordult már Önnel, hogy egy „majdnem baleset” pillanatai után eltöprengett azon, mi lenne most Önnel, ha valaki más akkor nem figyel eléggé? Velem igen. Ha kellően defenzívek vagyunk, azt is biztosan tudjuk, hogy naponta vagy hetente előzünk meg vagy védünk ki egy mások által létrehozott veszélyhelyzetet. És ezért nem várunk hálát. Csak azt, hogy legközelebb valaki más ránk is vigyázzon.

Hogyan szervezzünk motoros túrát? 3. rész

Szinte már meg is jártuk a túrát, annyi mindent tudunk, hogyan szervezzünk vagy vegyünk részt rajta. Ha igazán jól szeretnénk azt vezetni és egyben jól is akarjuk érezni magunkat, akkor még marad pár nyitott kérdés. Milyen motorral, merre menjek, mit kell vinnem, mibe csomagoljam, és egyáltalán, hogyan viselkedjek? Belföld vagy külföld, komp, vonat, vízum, és még ezernyi megválaszolatlan kérdéssel, elintézetlen dologgal kell szembenéznünk indulás előtt.

Hogyan szervezzünk motoros túrát? 2. rész

Van már útvonalunk, talán a csapat is összeállt, megbeszéltük a látnivalókat. Gondolhatjuk, már csak menni kell, motorozni, élvezni a tájat, helyi étkeket fogyasztani, ismerkedni az ismeretlennel. Rossz hírem van. Koránt sem vagyunk a tervezés, szervezés végén. Ebben a részben a szállásfoglalásról a túraszervezőről, a túravezetőről, a résztvevőkről ejtünk szót.

Hogyan szervezzünk motoros túrát? 1. rész

Abban egyetértünk, hogy minden motoros szeret túrázni, valamilyen formában a vágyak között ott lapul a megismerés, a felfedezés csodája. Mindenki másképp éli meg ezeket. Van, aki a távoli országokat célozza meg, más inkább helyben ismerkedik a környezettel és az emberekkel.

Drivingcamp - Egy pálya mind felett

Európa egyik legszebb és legkorszerűbb vezetéstechnikai pályáját adták át 2012-ben Zsámbékon, ahol idén egy nagyon színes, az alapkurzustól a kétnapos tréningig ívelő motoros program indult el.

A bajor iskola - BMW Motorrad Vezetéstechnikai Tréning

Nem kellett horror sztorikkal ijesztegetni senkit, mindenkinél eljött az a pont, amikor magától rájött: tétje van a motorozásnak, és nálunk nem a legjobb lapok vannak.

Ne hagyja becsapni magát: biztosítások

A biztosítás egyik oldalról olyan, mint a motoros védőfelszerelés: bár nem szándékozunk balesetet szenvedni, a baj ennek ellenére megtörténhet. Másik oldalról viszont a hitelre hasonlít, hiszen ez is egy termék, amelyinek megvásárlása nem mindenkinek éri meg.

Hitelkörkép 3. rész - Használt motort hitelre

A használt motorok hitelezésének rengeteg módja és buktatója van – nehéz eligazodni közöttük, de közel sem lehetetlen.

Online/Offline vásárlás - Átvernek, nem vernek?

2014-ben, amikor az Amazon és az Ebay uralja az online vásárlás piacát, az elektronikus vételek létjogosultságáról vitatkozni naiv dolognak tűnik. De a legnagyobbakon kívül számtalan webshop kínálja árucikkeit, különböző működési feltételek körülmények közepette, különböző üzleti erkölcsökkel.

Hitelkörkép és útmutató I. rész - Hitelszótár

„Ha beszéled a nyelvet, legalább rabszolgának nem fognak eladni” – szokták mondani utazás előtt. Ugye nem kell elmagyarázni, miért érdemes ismerni a banki szakzsargont?

Korábbi cikkeink